13 alimente supersanatoase pentru creier

Imprimare

Stiai ca exista alimente care ne pot influenta in mod pozitiv performantele intelectuale, gandirea si capacitatea de concentrare? O lista continand 13 produse (si grupe de produse) care au efect pozitiv asupra creierului a fost intocmita de catre OMS. Toate aceste alimente ne sunt recomandate pentru intarirea memoriei, deoarece contin substante minerale, uleiuri de tip Omega 3, fosfor si complexul vitaminelor B si se recomanda consumarea, zilnic, a cel putin 3-4 dintre acestea.

1. Peste gras. Studii recente atesta faptul ca exista o legatura stransa intre consumul de peste si imbunatatirea performantelor cognitive. Important este sa consumi peste gras, pentru ca acesta contine acizi grasi Omega 3, care ajuta la stimularea memoriei. Asadar, consumul de somon, sardine, hering si macrou este esential pentru o buna functionare a creierului. Cercetatorii sustin ca persoanele care au consumat cel putin o data pe saptamana peste sunt mult mai putin dispuse la aparitia bolii Alzheimer.
2. Ficat de vitel. Ficatul de vitel si cel de pui contin fier care transporta oxigenul spre creier, precum si multe alte vitamine din gama de complex B, care influenteaza pozitiv coeficientul de inteligenta.
3. Oua. Ouale de gaina sunt recomandate celor care doresc sa-si revigoreze memoria. Colina si vitamina B 12 sunt numai doua dintre substantele benefice care se gasesc in oua. In plus, ele contin si lecitina, care imbunatateste memoria. In acelasi timp, ouale de prepelita protejeaza celulele neuronale, revigoreaza si imbunatatesc memoria si coeficientul de inteligenta.
4. Morcovi. Morcovii sporesc capacitatea de memorare. O cura cu morcovi este ideala pentru revigorarea memoriei. De aceea incearca sa te obisnuiesti ca in fiecare dimineata sa mananci o salata de morcovi proaspeti.
5. Fructe de mare. Crabii sunt ideali pentru imbunatatirea capacitatii de gandire. Bogata in iod, lecitina si fosfor, carnea de crab previne aparitia tulburarilor de memorie si ajuta la o mai buna concentrare. Se poate consuma fiarta, la cuptor sau prajita, dar este delicioasa si in salate.
6. Spanac. Cercetatorii au descoperit ca spanacul contine acid folic, care previne si chiar ajuta la vindecarea pierderilor de memorie. Avand un continut important de antioxidanti, spanacul incetineste deficientele de memorie si aparitia problemelor sistemului nervos central care apar odata cu inaintarea in varsta.
7. Banane. Bananele contin substante benefice pentru creier. Glucoza, vitaminele si mineralele il energizeaza. Astfel, o banana pe zi, cat mai coapta, iti reface rapid energia consumata zilnic prin efort intelectual.
8. Ciocolata. Ciocolata este foarte buna pentru imbunatatirea capacitatii de memorare. Cu toate acestea, nu exagera! Este de preferat sa consumi ciocolata neagra.
9. Cereale integrale. Cerealele integrale contin foarte multi carbohidrati care dau un impuls creierului. Incearca sa consumi cat mai des cate un castron de cereale integrale cu lapte sau chiar un sandvis cu paine din cereale integrale.
10. Soia. Proteina din soia, pe care o gasim in diferite produse vegetale, precum laptele sau branza de soia ori in suplimente, este buna pentru imbunatatirea memoriei. Asadar, si soia ar trebui sa faca parte din dieta ta zilnica.
11. Nuci. Nucile sunt recomandate in cazul problemelor de memorie, deoarece contin o substanta, fenilalanina, un aminoacid esential pentru organism. Aceasta substanta are si un rol de neurotransmitator, difuzand semnalele nervoase intre neuroni si creier, cu rol in protejarea memoriei.
12. Polen de albine. Polenul de albine imbunatateste activitatea cerebrala. Substantele nutritive din polen alimenteaza creierul cu hrana necesara. Prin urmare, poti incerca si cura cu polen. Zilnic se administreaza cate doua lingurite cu polen, timp de 30 de zile. Dupa o pauza de sapte zile se repeta tratamentul.
13. Suc de coacaze. Daca vei bea o cana cu suc proaspat de coacaze negre pe zi, nu vei mai avea probleme cu pierderile de memorie. Studiile efectuate de specialisti arata ca sucul acestor fructe ajuta memoria chiar si dupa ce aceasta a intrat in declin. Astfel, persoanele in varsta care au consumat de-a lungul vietii intr-un mod sustinut suc de coacaze se descurca mai bine cu 40% fata de cele care nu au consumat.

Sursa: Antena Satelor