Rosia – vedeta bucatariilor din intreaga lume

Imprimare

Exista peste 10.000 de tipuri de rosii in intreaga lume, iar daca cei mai multi dintre noi o clasifica drept leguma, ei bine, in realitate, ea este fruct. Astfel, daca din punct de vedere botanic rosia este fruct, in 1893, in S.U.A., Curtea Suprema a decis ca aceasta se poate numi si leguma, datorita destinatiei sale in bucatarie, in compozitia diverselor preparate culinare.
Istorie si legende. Originara – se pare – din Peru, rosia nu a fost primita cu bratele deschise in Europa, intrucat aristocratii din Anglia, care se delectasera cu minunatul gust al rosiilor, cadeau morti, rand pe rand. Nu e de mirare ca s-au creat zeci de legende despre rosie, unele dintre acestea atribuindu-i calitati malefice. Exista credinta ca sub aspectul frumos al acestui fruct se ascunde de fapt o putere malefica care nu face decat sa ademeneasca pentru a ucide. In realitate, nu rosiile erau cele care ucideau, ci vasele din care acestea erau servite.

Pe vremea aceea, aristocratii mancau din vase facute din aliaj de cositor şi plumb. In contact cu aciditatea rosiilor, acestea eliberau niste compusi chimici toxici fatali. Primele rosii erau mici si de culoare galbena, de aceea italienii le-au numit pomo d’oro. In jurul secolului al XVI-lea, unele cercetari facute de exploratorii europeni au descoperit ca rosiile erau apreciate foarte mult si de azteci, iar specialistii spun ca pana si cuvantul rosie provine tot din lumea aztecilor. Cuvantul folosit atunci era tomatl.
Imediat ce a ajuns in Spania, rosia a cucerit atat inimile spaniolilor, dar i s-a dus vestea si in restul Europei, devenind, intr-un timp relativ scurt, una dintre cele mai apreciate legume. Totusi, in Anglia, persista inca frica de aceasta leguma, pentru mult timp oamenii crezand ca ea produce moartea. Una din legendele care circula pe aceasta tema povesteste despre un om care a vrut sa se sinucida mancand in fata tribunalului din Boston un kilogram de rosii. Pentru ca nu a mai folosit vasele din aliajul de cositor si plumb, omul nu a patit nimic, iar multimea a ramas uluita. Rand pe rand, englezii au gustat din minunata leguma si au inclus-o pe lista ingredientelor folosite in bucatarie.
Si in stravechiul folclor german, pe lista plantelor otravitoare erau incluse si rosiile, folosite – dupa cum spun istoricii - de catre vrajitoare pentru a da nastere varcolacilor sau pentru a ademeni spiritele padurilor, pentru realizarea unor ritualuri. Nu e de mirare ca in limba germana veche cuvantul rosie se traducea prin fructul lupului. Cercetatorii spun ca originile rosiilor sunt foarte vechi, astfel ca primii care le-au cultivat au fost aztecii si incasii, in anii 700 d.Hr. Desi a fost asociat pentru foarte mult timp cu practicile oculte, la un moment dat, rosia era vazuta drept un afrodiziac minune, castigandu-si renumele de mar al dragostei.
Totusi, superstitiile legate de aceasta leguma mai sunt intalnite chiar si astazi. Astfel, se spune ca, daca asezi o rosie pe pervazul ferestrei, poti alunga spiritele rele si aduce prosperitate in casa. In vechime, in Occident se credea ca sucul de rosii frectionat de pielea capului are capacitatea de a face parul sa creasca mai repede. Aparuta in vis, rosia simbolizeaza fericire şi armonie familiala. Despre femeile necasatorite care viseaza rosii se spune ca isi vor gasi ursitul si vor avea parte de un mariaj fericit.
In Spania, rosia este atat de iubita, incat, inca din 1944 are loc, in fiecare an, festivalul rosiilor, numit La Tomatina, nascut dintr-un conflict intre cativa tineri ai strazii care au folosit rosiile drept arme de atac. De atunci, sarbatoarea dedicata rosiilor se tine in fiecare an, in ultima miercuri din luna august. Festivalul este insotit de o serie de petreceri si concerte ce dureaza toata noaptea. Sirul petrecerilor se prelungeste timp de nu mai putin de sapte zile. Si in Columbia, in satul Sutamarchan, pe 15 iulie si in China, in sudul provinciei Guangdong, in satul Dongguan, pe 19 octombrie, exista sarbatori dedicate acestei legume.
Conditii de cultivare. Rosiile sunt plante care iubesc caldura, temperatura minima de germinare a semintelor fiind de 10°C, iar temperatura optima este de 24°C. Daca nu are suficienta lumina, planta nu va creste si nici nu va rodi, lumina jucand un rol esential in metabolismul plantelor. Fata de umiditate, rosia nu are cerinte atat de mari, insa, datorita radacinilor superficiale, are nevoie de irigatii. Solul trebuie sa fie foarte bine afanat, iar daca este bogat in substante nutritive, recolta va fi bogata. China este cel mai mare producator de rosii, dar cea mai mare cantitate este exportata, chinezii nefiind mari iubitori ai acestei legume. Urmeaza SUA si apoi India, Turcia si Egipt. In Europa, tarile cu cea mai mare productie de rosii sunt Olanda si Spania. In Romania, un an foarte bun in productia de rosii a fost 2014, legumele romanesti, obtinute din seminte de soiuri romanesti, fiind foarte apreciate, insa puternic concurate pe piata de legumele de import.
Beneficii pentru frumusete si sanatate. Asa cum era de asteptat, o leguma atat de controversata la inceputurile sale nu putea sa nu-si gaseasca utilizari si in domeniul frumusetii. Astfel, betacarotenul din rosii protejeaza pielea impotriva razelor nocive ale soarelui, iar licopenul ajuta pielea sa se mentina ferma si elastica. Rosiile sunt un ajutor excelent si pentru frumusetea parului, datorita continutului bogat de vitamina A, cunoscuta pentru faptul ca intareste firul de par si il face stralucitor. Pentru combaterea acneei se poate face o lotiune din 40 ml alcool de 90 de grade, 1 g glicerina si 100 ml suc de rosii. Cu aceasta lotiune se curata tenul dimineata si seara, de cate ori tenul este expus la praf sau daca transpira exagerat. Este o lotiune eficienta si in combaterea punctelor negre. In ceea ce priveste sanatatea, rosiile sunt adevarate depozite de substante cu rol important in pastrarea echilibrului organismului.
Acestea ajuta la reducerea aparitiei cancerului, au proprietati antioxidante si detoxifiante, protejeaza impotriva infectiilor, a bolilor de ficat si sunt foarte des folosite in curele de slabire, reduc colesterolul si tensiunea arteriala si previn osteoporoza. Studii recente au demonstrat faptul ca aceasta leguma este o arma puternica impotriva cancerului, mai ales al celui de prostata, are o actiune pozitiva in cazul ischemiilor si a afectiunilor cardiace, combate obezitatea si diabetul, constipatia, tromboflebita.
Retete celebre. Dupa ce a cucerit Europa, rosia a devenit celebra in bucatariile intregii lumi. Practic, nu exista bucatarie din lume care sa nu aiba, printre ingredientele retetelor traditionale, rosia. Iata cateva retete:
Supa de rosii. Este foarte usor de preparat si se conserva foarte bine la rece. Pentru preparare este nevoie de 6 rosii mari, broccoli, 2 ardei verzi si o telina. Se taie legumele in cubulete mici si se fierb la foc mediu timp de 20 de minute. Se adauga o lingura de ulei de masline, pentru imbunatatirea digestiei, si se asezoneaza cu busuioc, putina sare si piper. In functie de preferinte, se poate savura supa calda sau rece.
Paste cu rosii si busuioc. Pentru preparare este nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g paste, 500 g rosii (de preferat cherry), busuioc, parmezan, sare, 2 catei de usturoi, 70-80 ml ulei de masline. Intr-un recipient incapator se amesteca uleiul, usturoiul (taiat bucati un pic mai mari) si sarea. Se toaca marunt jumatate din cantitatea de rosii si se adauga in bol. Cealalta cantitate de rosii se taie in jumatati si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente. Se amesteca si se lasa deoparte pentru jumatate de ora. Separat, se pune la fiert apa cu sare, iar cand apa incepe sa fiarba, se adauga pastele. Atentie! Acestea se fierb conform indicatiilor scrise pe ambalaj. Dupa ce se scurg, pastele se pun in bol alaturi de celelalte ingrediente. Se amesteca si se adauga parmezan si busuioc.
Unul dintre cele mai bune sosuri de rosii romanesti este bulionul de rosii Topoloveana, un produs fara aditivi, fara E-uri si fara conservanti, facut din rosii proaspete, fara seminte, fara adaos de sare sau amidon. Poate fi folosit in sezonul rece pentru diverse preparate, de la ciorbe la mancaruri de post. Pentru fabricarea lui se folosesc rosii proaspete romanesti 100%. (Foto: www.freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro)

Despre rosii a vorbit si Cecilia Caragea la rubrica Arta de a trai sanatos, din cadrul emisiunii Europolis (TVR 1).