Beneficiile ascunse in culorile fructelor si legumelor

Imprimare

Natura are puterea de a ne calauzi gusturile catre ceea ce este benefic si sanatos. Important este ca noi sa intelegem si sa constientizam faptul ca legumele si fructele, cu atat mai mult cele colorate in nuante puternice, contin substante care au numeroase beneficii pentru organism. Fitochimicalele care se regasesc in legumele si fructele viu colorate, impreuna cu vitaminele si fibrele pe care acestea le contin, actioneaza ca antioxidanti puternici, care stimuleaza sistemul imunitar.

Mai mult decat atat, aceste bogatii colorate ale naturii contin putine calorii, astfel incat, daca le includem in dieta, acestea aduc beneficii multiple atat sanatatii, cat si siluetei, fara a crea dezechilibre. Fiecare culoare care se regaseste in fructe si legume aduce avantaje importante sanatatii noastre.
Portocaliu. Alfa si beta-carotenul dau legumelor si fructelor o culoare vibranta, portocalie. Organismul nostru transforma aceste substante intr-o forma activa a vitaminei A, care mentine sanatatea ochilor, oaselor si sistemului imunitar. Oferta portocalie este extrem de bogata. Pe langa morcovi si cartofi dulci poti incerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.
Rosu. Fructele si legumele rosii isi iau culoarea din licopen, o fitochimicala care are puterea de a proteja impotriva cancerului de san si de prostata, dar si puterea de a scadea riscul de atac cerebral. Rosiile, ardeii rosii, sfecla rosie, capsunile, merele, rodiile, pepenele rosu, zmeura, ciresele si visinele se numara printre fericitele detinatoare ale acestor proprietati valoroase.
Galben si verde. Legumele si fructele in aceste culori sunt bogate in luteina si zeaxantina, doua fitochimicale care previn degenerarea maculara, principala cauza a pierderii vederii. In plus, legumele cu frunze verzi au si beta-caroten. De aceea, este o binecuvantare sa incluzi in meniu salata verde, rucola, broccoli, anghinare, spanac, sparanghel, dovlecei, ardei, porumb sau fructe precum: banane, lamai, pere, pepene galben.
Albastru, violet, purpuriu. Legumele si fructele care au aceste culori sunt bogate in antocianine, antioxidanti asociati cu sanatatea optima a inimii si a functiilor cerebrale. Consumul acestor vegetale poate reduce riscul aparitiei bolii Parkinson. Include in mesele zilnice fructe de padure (coacaze, mure, afine, merisoare), prune, vinete, pentru un aport maxim din acesti antioxidanti.

Sursa: Antena Satelor