Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa Dimineata sau seara? Cand e cel mai bine sa bei lapte?

Dimineata sau seara? Cand e cel mai bine sa bei lapte?

Email Imprimare

Din copilarie avem convingerea ferma ca laptele este unul dintre cele mai bune alimente, iar o mare parte dintre noi continuam sa consumam lapte si in urmatoarele etape ale vietii. Exista multe polemici referitoare la beneficiile laptelui, unele voci care spun ca laptele este mai mult dusman decat aliat al sanatatii, insa cercetatorii au ajuns la concluzia ca secretul sta intotdeauna in calitatea si cantitatea laptelui consumat. Dar... pentru a beneficia de intreaga paleta de calitati ale acestui produs, este bine sa-l bem dimineata sau seara?

In compozitia sa, laptele are proteine cu o valoare nutritionala si biologica foarte ridicata, dar si glucide, minerale, vitamine si grasimi, elemente esentiale pastrarii sanatatii:
- calciul, esential pentru sanatatea sistemului osos, oaselor, a dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase;
- proteinele: sunt o excelenta sursa de energie, cu rol protectiv pentru sistemul muscular;
- potasiul: este un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism, contribuie la mentinerea sanatatii inimii si a tensiunii arteriale;
- fosforul: este foarte util in pastrarea sanatatii sistemului nervos, dar si la intarirea oaselor;
- vitamina D are un rol fundamental in dezvoltarea sistemului osos, dar si a celui neuromuscular;
- vitamina B12: ajuta la formarea globulelor rosii si la mentinerea sanatatii tesutului nervos;
- vitamina A: este un excelent sustinator al sistemului imunitar, dar contribuie si la sanatatea oaselor si a pielii;
Cu aceasta bogata compozitie, este evident faptul ca laptele este un aliment demn de trecut pe lista meniului zilnic, ca puternic aliat al sanatatii. Cu toate acestea, care este momentul cel mai propice pentru a-l consuma? Dimineata, la micul dejun, sau seara, inainte de culcare?
Laptele la micul dejun si beneficiile sale. O mare parte dintre noi nu concep mic dejun fara lapte. Fie ca il consuma crud sau fiert, simplu sau in combinatie cu cacao, cafea sau cu cereale, laptele este nelipsit din meniul diminetii. Pentru foarte multi oameni, nu este doar un obicei, ci si convingerea ferma ca laptele consumat dimineata contribuie la starea de bine a intregii zile. Dar este posibil ca laptele consumat dimineata sa nu fie un plus adus sanatatii? Intr-o oarecare masura, da! Atunci cand laptele este prea gras, el devine greu de digerat, iar in locul unei mese sanatoase, ne putem alege cu o nedorita si aparent inexplicabila indigestie. Atunci cand lactoza din lapte nu poate fi suficient de rapid digerata, in stomac se acumuleaza gazele. Astfel, apare senzatia de balonare si disconfort.
Iata de ce medicina ayurvedica recomanda evitarea mancarurilor grele, in special dimineata, atunci cand incarcarea excesiva a stomacului poate declansa dezechilibre pentru intreaga zi. Un stomac prea plin va duce la dureri sau arsuri resimtite in timpul zilei, la diminuarea puterii de concentrare. In schimb, laptele in cantitati mici, mai ales daca este amestecat cu alte ingrediente (fulgi de ovaz, de exemplu), va constitui un excelent inceput al unui proces de digestie echilibrat.
Consumul de lapte seara. Ce poate fi mai relaxant pentru organism decat o cana cu lapte cald? Mai ales seara, dupa o zi de munca, dupa o perioada de stres sau agitatie? Dar se intampla adesea ca tocmai acumularea de stres din timpul zilei sa duca la insomnii. Iata de ce, in astfel de situatii, o cana de lapte cald face adevarate minuni. Printre numeroasele substante benefice prezente in compozitia laptelui, exista si un aminoacid, numit triptofan, cu rol de sedativ. Mai mult decat atat, persoanelor care obisnuiesc sa se trezeasca in toiul noptii si sa nu-si gaseasca starea de liniste, le este recomandat un pahar de lapte cald, in care pot adauga o lingura de miere. Efectul va fi unul linistitor, iar starea de somn va fi indusa. Un alt element cu efect calmant pentru organism, prezent si el in compozitia laptelui, este magneziul. Daca din rutina serii face parte si consumul unui pahar de lapte, atunci organismul va intra intr-un ritm sanatos, va avea un echilibru care va determina un somn sanatos si o stare generala de bine. 
Contraindicatii. Este greu de crezut ca laptele, cu bogata sa compozitie, poate declansa efecte nedorite in organism. Ei bine, exista unii oameni pentru care consumul de lapte este un adevarat pericol. Sunt vizate aici persoanele cu intoleranta la lactoza – cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, caracterizata prin imposibilitatea organismului de a procesa lactoza din lapte, din cauza lipsei unei enzime responsabile de acest proces. De foarte multe ori, intoleranţa la lactoză este confundata cu alergia la lapte, aceasta din urma fiind de fapt o reactie a sistemului imunitar la proteinele din lapte. Simptomele cu care se confrunta persoanele cu intoleranta la lactoza sunt: dureri abdominale, senzatie de plenitudine, balonare, dar si stari de irascibilitate si oboseala inexplicabila. (Surse: www.curejoy.com, www.ilfattoquotidiano.it, Foto: www.istockphoto.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.