Laptele de aur - miraculosul elixir al sanatatii

Imprimare

Miraculoasa bautura cu origini in medicina ayurvedica, laptele de aur, este un remediu natural celebru pentru capacitatile sale vindecatoare. Astazi, stiinta explica misterul acestui adevarat medicament natural. Secretul consta in proprietatile ingredientelor sale. Ce este laptele de aur? Este un amestec format din turmeric, lapte de cocos sau ulei de cocos, la care se poate adauga optional si ghimbir sau piper.

Proprietatile ingredientelor. Folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale tamaduitoare, turmericul este o planta inrudita cu ghimbirul. In India, este folosit de peste 2500 de ani, mai intai in calitate de colorant, apoi drept condiment si remediu natural. Iata cateva proprietati ale turmericului: este antiseptic și antibacterian, anticancerigen, detoxifiant, protector al celulei hepatice, antiinflamator, analgezic.
Ghimbirul este un alt ingredient folosit in medicina ayurvedica de mii de ani. Este un excelent antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, antibacterian, antifebril. Uleiul de cocos este un puternic aliat al sistemului imunitar, scade colesterolul, contine vitaminele A, C si E, vitamina K, regleaza metabolismul si digestia.
Beneficiile consumului de lapte de aur:
1. Reglarea digestiei. Curcumina (ingredientul activ din turmeric) este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Stimuleaza secretia biliara, facilitand procesul de digestie. Ghimbirul contribuie si el la reglarea acestui proces, dar si la mentinerea echilibrului intestinal, combatand ulcerele, diareea, colitele sau indigestia. Amestecul este foarte eficient si impotriva aciditatii stomacale.
2. Combate durerile articulare si musculare. Fiind un amestec cu un puternic efect antiinflamator, laptele de aur amelioreaza durerile cauzate de osteoartrite si artrite reumatoide. Numeroase studii au demonstrat ca aceasta combinatie de ingrediente actioneaza ca un excelent antioxidant, prevenind degenerarea cartilajelor si diminuand rigiditatea articulatiilor.
3. Aliat impotriva cancerului. Amestecul este un excelent combatant al cancerului, avand o capacitate foarte mare de localizare si anihilare a celulelor canceroase. Consumul de lapte de aur impiedica dezvoltarea tumorilor, prevenind raspandirea lor in organism si stimuland procesul de distrugere a acestora.
4. Calmeaza tusea si simptomele racelilor. Atat turmericul, cat si ghimbirul sunt excelente remedii impotriva tusei, mai ales a celei uscate, iar consumul laptelui de aur actioneaza ca un adevarat scut impotriva gripelor si a racelilor, protejand organismul impotriva infectiilor respiratorii. In plus, amestecul amelioreaza si durerile in gat si inmoaie secretiile bronsice.
5. Mentine sanatatea creierului si a inimii. Miraculosul elixir ajuta creierul in procesul de regenerare celulara. Unele studii recente au demonstrat faptul ca laptele de aur este foarte eficient in prevenirea, dar si in combaterea bolii Alzheimer. In ceea ce priveste inima, acest elixir are capacitatea de a preveni atat aparitia de cheaguri de sange, cat si depunerea de colesterol pe peretii vaselor de sange, protejand astfel activitatea cardiaca.  
Cum se prepara laptele de aur? Exista mai multe moduri de preparare a acestui elixir. Iata una dintre aceste retete! Mai intai se prepara pasta de turmeric, astfel: se amesteca foarte bine un sfert de ceasca de praf de turmeric, o jumatate de lingura de piper macinat, jumatate de ceasca de apa (daca este posibil, filtrata). Toate acestea se mixeaza si apoi se pun la foc mic, amestecandu-se mereu, pana cand totul capata aspectul unei paste omogene. Dupa ce s-a racit, amestecul se da la rece.
Pentru pasul urmator, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o ceasca de lapte de cocos, o lingurita de ulei de cocos, jumatate de lingura de pasta de turmeric, jumatate de lingura de ghimbir dat prin razatoarea mica. Se amesteca toate aceste ingrediente, se pun intr-o cratita la foc mic si se amesteca continuu, pana in momentul fierberii. Nu se lasa sa fiarba, se opreste focul imediat. Cei care cred ca nu vor suporta gustul amestecului pot adauga miere, dar numai dupa ce amestecul s-a racit. Din acest amestec se ia cate o lingurita dimineata si una seara. (Surse: www.curejoy.com, www.dionidream.com, Foto: www.ilgiornaledelcibo.it)