Cura cu sucuri naturale in medicina Ayurveda

Imprimare

Sucurile naturale sunt astazi la moda. Fie ca e vorba despre detoxifiere sau despre revigorarea si vitaminizarea organismului, oamenii consuma din ce in ce mai mult sucuri naturale. Iata cum se folosesc sucurile naturale in medicina ayurvedica. Aceasta antica si celebra stiinta, Ayurveda, spune ca exista cinci elemente de baza (spatiu, aer, foc, apa si pamant) care, combinate, dau nastere la trei energii ce ne guverneaza existenta.

Vata este rezultata din combinatia aerului cu spatiul, despre Pitta se spune ca rezulta din combinatia focului cu apa, iar Kapha este rezultatul combinatiei dintre apa si pamant. Ele formeaza cele trei Dosha. Combinatia acestor trei Dosha: Vata, Pitta si Kapha, determina constitutia individuala a fiecarui om. In functie de caracteristicile fiecarui tip de Dosha se pot determina care sunt circumstantele care determina o stare buna de sanatate, dar si care sunt alimentele cele mai potrivite.
Cateva din caracteristicile fiecarui tip de Dosha. Persoanele Vata sunt pline de entuziasm, foarte creative, insa pline de emotivitate si stari schimbatoare. Au un corp delicat si subtire; pot actiona cu impulsivitate, simt adesea senzatia nejustificata de foame, au tendinta de constipatie, au probleme cu digestia, sufera adesea de oboseala si stres, au tulburari de somn. Sunt persoane care asimileaza foarte repede informatii noi. Persoanele Pitta au inaltime medie, tenul si parul de culoare deschisa, nu au probleme legate de digestie, rabufnesc ori de cate ori sunt supusi stresului, fiind firi usor iritabile. Nu suporta caldura, se adapteaza usor la schimbari, au o minte agera.
Pentru Kapha, exista urmatoarele caracteristici: sunt persoane solide si rezistente fizic, pot avea tendinta de ingrasare. Procesul de digestie este mult mai lent decat in cazul celorlalte doua tipuri de Dosha. Sunt firi calme, fara rabufniri nervoase, nu se infurie, au o mare capacitate de a ierta si de a analiza lucrurile si din perspectiva celuilalt, stau foarte bine cu memoria.
Modul de preparare a sucurilor de fructe si legume. Mai intai de toate se spala fructele sau legumele, se indeparteaza coaja (dar exista si unele fructe sau legume care pot fi lasate cu tot cu coaja), se dau prin blender. Se adauga apa si miere (dupa gust). Se mixeaza toate ingredientele si se mai adauga la nevoie apa, pentru a se obtine consistenta dorita. Sucurile naturale se consuma imediat dupa ce s-au preparat.
Sucurile naturale in functie de tipul de Dosha. Sucurile, chiar daca sunt naturale, pot furniza organismului o cantitate apreciabila de zahar, ceea ce poate fi benefic unor indivizi, dar nu tuturor. Este bine cunoscut faptul ca in medicina Ayurveda, accentul este pus pe individualizare si niciodata pe generalizare. Astfel, daca unele alimente ii sunt prielnice unui individ, nu inseamna ca toti indivizii pot avea aceeasi perceptie asupra acelui aliment. Exista foarte multe circumstante care influenteaza fiecare tip de Dosha, prin urmare, dietele trebuie personalizate. Un prim pas intr-o dieta este introducerea sucurilor naturale (facute in casa) in alimentatie. Pentru cei care nu obisnuiesc sa bea astfel de sucuri, aceasta schimbare poate fi una fundamentala pentru redobandirea echilibrului fizic si psihic.
Persoanele care decid sa includa sucurile naturale in alimentatie trebuie sa stie ca exista unele elemente demne de luat in calcul inainte de a trece la actiune.
Vata Dosha. Datorita faptului ca sistemul digestiv actioneaza mai lent, medicina ayurvedica nu recomanda persoanelor Vata detoxifierea cu sucuri naturale sau consumul acestora pe perioade indelungate. Acest tip de persoane pot suferi dezechilibre sub forma unor balonari, dureri abdominale sau stari accentuate de oboseala, tocmai datorita faptului ca sistemul lor digestiv intampina dificultati atunci cand primeste sucuri naturale. In ciuda constitutiei aparent solide si puternice, in situatii extreme, persoanele Vada pot experimenta stari de dezechilibru. In acest caz, medicina ayurveda recomanda sucurile de avocado, cocos, fructe de padure, morcov, castraveti sau sfecla, insa consumat intre doua mese principale si, daca este posibil, in perioada calda a anului, nu in cea rece. Foarte important este ca sucurile consumate sa nu fie reci, sa nu fie nici de la frigider, nici combinate cu gheata. De evitat sunt si alte alimente reci.
Iata una din retetele de suc natural potrivit pentru persoanele Vata: aveți nevoie de spanac (nu mai mult decat luati in mana o data), 4 tulpini de sfecla (cu frunze), doi castraveti, o felie de ghimbir, o felie de lamaie, un mar sau o para, scortisoara pentru aroma (dupa gust). Optional, in acest amestec se poate adauga si apa calda. Ingredientele din care este alcatuit acest suc, daca ar fi consumate separat de catre acest tip de persoane, ar produce dezechilibre organismului, insa combinate astfel si consumate sub forma de suc, sunt mult mai accesibile digestiei si aduc un plus de energie si de sanatate.
Pitta Dosha. Persoanele care se incadreaza in aceasta tipologie ar trebui sa evite gustul picant, acru si sarat. Important de precizat este faptul ca alcoolul, dar si sarea in exces pot declansa stari de agresivitate din partea acestor persoane. Datorita faptului ca persoanele Pitta au o digestie foarte rapida, postul este exclus. Recomandate sunt cerealele, legumele, lactatele dulci, nucile si semintele. In ceea ce priveste sucurile naturale, ele pot fi imbogatite cu busuioc verde si scortisoara. Acestea trebuie sa fie racoritoare, proaspete si pot sa contina: afine, mere, avocado, cirese, smochine, struguri rosii, mazare, soia. Iata o reteta de suc natural, potrivita acestui tip dosha: aveti nevoie de doua portocale mari si dulci, decojite, zahar brut, pudra de chimen. Se pun in blender toate ingredientele, se mixeaza si se bea imediat dupa preparare.
Un alt suc natural pentru Pitta Dosha se poate face dintr-un kiwi de marime medie, cateva capsuni, un castravete tot de marime medie, un mango, cateva bucati de ananans, o lingura de ulei de in. Se curata de coaja fructul de kiwi, mango si ananasul. Se pune totul in blender si se amesteca. Se adauga apa pana cand se ajunge la consistenta dorita. In aceasta reteta nu mai este nevoie de indulcitori.
Kapha Dosha. Este tipul de Dosha cu cea mai mare nevoie de sucuri naturale. Persoanele care fac parte din aceasta tipologie au adesea probleme cu retinerea lichidelor in organism, racesc foarte des si simt adesea stari inexplicabile de oboseala. Acestora li se recomanda alimente cu gust amar, astringent si picant. Legumele pe care acestia ar trebui sa le consume sunt: fasolea verde, varza, sfecla rosie, broccoli, morcovi, conopida, telina, cartofii albi, vinetele, praz, ceapa, patrunjel, ardei, ridichi, spanac. Pentru ca la aceasta tipologie se intalneste adesea tendinta spre obezitate, sunt recomandate mesele mici si dese, miscare fizica mai intensa si, bineinteles, sucurile naturale. Iata una dintre retete: doua linguri suc de lamaie, sucul de la jumatate de grepfruit, un kiwi, cateva frunze proaspete de menta si praf de scortisoara (dupa gust). Se poate adauga apa calda. Se bea imediat dupa preparare.  
Trebuie precizat faptul ca sucurile naturale pot fi incluse in dieta oricarei persoane, nu doar in a celor care sufera de anumite afectiuni. Circumstantele generale ale lumii in care traim, stresul, poluarea excesiva, excesul de medicamente, dezechilibrele alimentare au dus in ultimii ani la o accentuata stare de agravare a sanatatii populatiei. Totusi, din ce in ce mai multa lume se reorienteaza spre medicina straveche, Ayurveda, unde se gaseste, pe langa starea de echilibru, raspunsuri la multe intrebari legate de sanatate. (Surse: www.gruppomacro.com, www.curejoy.com, Foto: www.istockphoto.com)