Beneficiile uimitoare ale fructului de papaya

Imprimare

Original din America Centrala si America de Sud, papaya mai este cunoscut si sub denumirea de fructul ingerilor, datorita continutului bogat de substante benefice sanatatii. Se pare ca aceasta denumire i-a fost data de nimeni altul decat Cristofor Columb, care a fost fascinat nu doar de aroma minunata, dar si de gustul acestui fruct. Desi este sarac in calorii, are un bogat continut de antioxidanti, fibre, dar si alte substante cu rol esential in pastrarea echilibrului organismului.

Iata care sunt beneficiile sale pentru sanatate:
1. Protejeaza impotriva imbatranirii celulare. Fructul de papaya, mai ales daca este consumat in stare matura, are un bogat continut de antioxidanti care protejeaza organismul impotriva imbatranirii celulare. Astfel, consumul regulat al acestui fruct este o excelenta modalitate de prevenire a bolilor care pot fi declansate de imbatranirea celulara (tumori sau afectiuni cardiace).
2. Protejeaza activitatea pulmonara. Fructul de papaya este bogat in vitamina A. In cazul fumatorilor, sucul de papaya, consumat in stare cat mai proaspata, poate repara daunele cauzate la plamani. Studii recente au demonstrat ca dietele bogate in alimente care contin vitamina A protejeaza plamanii de cancer si amelioreaza simptomele cauzate de emfizemul pulmonar.
3. Ajuta la digestie si este benefic in curele de slabire. Atunci cand nu este suficient de matur, fructul de papaya contine o substanta numita papaina. Aceasta este o enzima care actioneaza similar sucurilor gastrice. Asadar, consumul de papaya protejeaza digestia. Este indicat consumul unui fruct de papaya dupa mesele copioase, fiind excelent si in cazul curelor de slabire. Cu un bogat continut in aminoacizi si enzime, papaya are si un excelent efect antiinflamator asupra stomacului. Papaina ajuta digestia mai rapida a proteinelor mai rapid, reducand aciditatea.
4. Protejeaza activitatea hepatica. Datorita uimitoarelor sale calitati nutritionale, papaya ajuta si activitatea hepatica. Responsabile de aceasta sarcina sunt tot papaina si rolul sau de descompunere a proteinelor. Aceasta faciliteaza eliminarea rezidurilor si a toxinelor din organism, fiind benefica si in combaterea constipatiei.
5. Protejeaza activitatea inimii. Papaya, mai exact vitaminele si mineralele prezente in compozitia sa, protejeaza activitatea cardiaca, datorita compozitiei sale bogate in vitamine si minerale, dar si in acid folic. Consumul acestui fruct protejeaza vasele sanguine si reduce considerabil sansele de atac de cord. In plus, cantitatea mare de antioxidanti previne oxidarea colesterolului in artere, prevenindu-se astfel formarea placilor aterosclerotice.
6. Este benefic impotriva celulitei. Printre alte proprietati pe care le are, fructul de papaya mai are si capacitatea de a drena excesul de lichide. Persoanele care vor sa-si elibereze organismul de toxine si sa combata aspectul inestetic de „coaja de portocala” ar trebui sa includa acest fruct in meniul zilnic.
7. Face pielea mai frumoasă si luminoasa. Un alt beneficiu al consumului de papaya este acela ca vitaminele si mineralele din continutul sau contribuie la pastrarea calitatii pielii. Astfel, vitamina A, E, C, niacina, riboflavina si tiamina formeaza un complex esential in reducerea ridurilor si conservarea frumusetii.
8. Protejeaza vederea. Consumul de papaya este benefic si in sanatatea ochilor. Continutul bogat de vitamina A asigura o protectie naturala semnificativa impotriva afectiunilor retinei si, implicit, impotriva altor afectiuni oculare, cum ar fi comuna cataracta.
9. Stimuleaza sistemul imunitar. Vitamina A si C sunt ajutoare de nadejde ale sistemului imunitar. De aceea, este indicat consumul acestui fruct, in special in sezonul racelilor. (Surse: www.fhfn.org, www.viversano.net, Foto: www.istockphoto.com)