6 remedii naturale impotriva durerii in gat

Imprimare

Durerea in gat este unul din simptomele cele mai suparatoare ale afectiunilor din sezonul rece. Cauzata de virusi sau bacterii, durerea in gat poate fi insotita de febra sau tuse, dar si de stari generale de slabiciune. La primele semne ale durerii in gat, remediile naturale reprezinta cele mai bune solutii pentru stoparea si inlaturarea inflamatiei.

1. Mierea. Inca din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita pentru proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatoare. La primele semne de disconfort la inghitire se poate folosi asadar mierea. Enzima responsabila de proprietatile antiinflamatorii ale mierii se numeste glucozoxidaza. Aceasta lupta impotriva bacteriilor si astfel infectia nu va avea sansa de a se extinde, ci va fi stopata. Pentru cei care mai folosesc celebrul remediu din vremea bunicilor nostri – lapte cu miere – este bine de stiut ca acest amestec se face cu ingredientele de la temperatura camerei. Adaugarea mierii in laptele fierbinte (sau in alte lichide fierbinti) anuleaza proprietatile acesteia. Mierea din Podisul Transilvaniei este una dintre cele mai bune mieri, fiind apreciata peste tot in lume. Va recomandam mierea Apidava, pe care o gasiti atat in supermarketuri, cat si in multe magazine cu produse naturale - atat fizice, cat si online.
2. Uleiul esential de eucalipt. Este bogat in eucaliptol, o substanta care are proprietati germicide si antiinflamatorii. In cazul durerii in gat, dar si al racelilor, se fac inhalatii. Astfel, se adauga 3-4 picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un litru de apa fierbinte. O alta modalitate de utilizare a uleiului de eucalipt pentru combaterea durerii in gat este gargara. Intr-un pahar cu apa calda se amesteca doua-trei picaturi de ulei esential de eucalipt si apoi se face gargara de trei ori pe zi.
3. Propolisul. Este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale utilizate in combaterea simptomelor cauzate de raceli. Este important de precizat faptul ca propolisul are o mai mare eficienta daca este folosit doar el, nu in produse care combina propolisul cu diverse alte ingrediente. Este adevarat, gustul sau poate fi greu de acceptat de catre unele persoane, insa eficienta sa este foarte mare. Calitatile sale antibacteriene si antiinflamatorii determina o combatere rapida a inflamatiei.
4. Ceapa. E un remediu la indemana. Poate reprezenta un remediu comod atunci cand este vorba de durerile in gat. Inca din stramosi, ceapa este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antibacteriene. In cazul durerilor in gat, mai ales daca acestea sunt insotite de tuse, se fierbe ceapa (jumatate de ceapa la un pahar de apa). Se fierbe amestecul pana cand acesta se reduce la jumatate. Pentru cei care nu pot accepta gustul, se poate adauga o lingurita de miere (dupa ce amestecul a ajuns la temperatura camerei).
5. Lemnul dulce. Denumit de catre unii specialisti drept "planta imunitatii", lemnul dulce poate fi folosit si in cazul afectiunilor respiratorii de sezon. Pentru combaterea durerii in gat se pot mesteca bucati de lemn dulce. Acesta are proprietati antiinflamatorii, asa ca disconfortul si durerea se vor diminua vizibil. In plus, infuzia de lemn dulce si frunze de dafin este o solutie rapida pentru inlaturarea acestei probleme. Se mai pot folosi si cataplasme cu lemn dulce, asezate in zona gatului, pentru diminuarea durerilor. Ca masura de preventie, se poate lua lemn dulce sub forma de extract. Acesta va creste imunitatea organismului.
6. Maghiranul. De regula, maghiranul este utilizat pentru combaterea starilor de stres si pentru reechilibrarea psihica. Ei bine, proprietatile maghiranului nu se opresc aici. Maghiranul poate fi utilizat si in cazul celor care sufera de dureri in gat. Uleiul esential de maghiran este foarte eficient in calmarea tusei. Se pot face inhalatii care dau rezultate foarte bune. Gargara cu infuzie de maghiran diminueaza durerea in gat, dar ajuta si la combaterea aftelor sau a altor inflamatii bucale. (Sursa: cure-naturali.it, Foto: www.apidava.ro)