Catina si beneficiile ei pentru sanatate

Imprimare

Are bobitele portocalii – deja e semn de betacaroten. E acrisoara... ei, hai, acra de-a binelea – semn ca e plina de vitamina C. Oricine a mancat catina nu se poate sa nu se fi strambat asa, ca atunci cand bea sucul unei lamai. Dar... pe cat e de acra, pe atat e de buna! Cum sa n-o iubesti? Contine aminoacizi, betacaroten, zeaxantina, licopen, flavonoide, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, acid tanic, vitaminele B1, B2, K, C, A, E, peste 60 de antioxidanti, cel putin 20 de minerale, acid malic, uleiuri si alti compusi bioactivi. Toate astea sunt comoara pentru sanatatea ta.

Cercetari recente au demonstrat ca minunata catina ajuta la stimularea activitatii fizice, la preventia fibrozei hepatice, la scaderea in greutate si la imbunatatirea activitatii sistemului circulator. In plus, mai are ceva ce nu se gaseste prea des – Omega 7 – un acid gras care face minuni pentru sanatatea pielii si circulatia sangelui. S-o luam pe rand.
Protejeaza inima si sustine sistemul sangvin si limfatic. Continutul crescut de vitamina C ajuta la asimilarea fierului in corp, asigurand, prin asta, un flux continuu de sange, pentru ca fierul e un ingredient esential in alcatuirea celulelor rosii. Pentru ca scade nivelul colesterolului rau, elibereaza arterele si, prin urmare, scade riscul de ateroscleroza. Prin continutul de minerale, ajuta la curatarea sistemului limfatic. Pentru asta, sunt foarte bune atat uleiul de catina (10-15 lingurite de 3 ori pe zi, timp de cel putin doua saptamani), cat si maceratul (cate o lingurita de trei ori pe zi, inainte de mesele principale).
Sustine functiile hepatice. Aminoacizii din catina sustin functia hepatica si ajuta la regenerarea ficatului. Foarte indicat e siropul de catina in hepatite si ciroze. Se poate folosi uleiul, maceratul sau siropul.
Efect protector contra cancerului. S-a dovedit ca sucul stors din fructele de catina e foarte eficient in reducerea tumorilor canceroase. Fructele de catina au o bogata compozitie de antioxidanti, lucru care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Cercetatorii au observat ca antioxidantii din catina „aresteaza“ celulele canceroase si nu le lasa sa se raspandeasca. Se foloseste sub orice forma suportabila de catre bolnav.
Sanatatea stomacului. Ulcer, gastrita, diaree, inflamatii ale intestinului subtire si gros, toate pot beneficia de pe urma catinei. Se iau 10-20 picaturi de ulei de catina de trei ori pe zi, fie simplu, fie in amestec cu miere, in cure de 3 luni, dar cel putin doua saptamani.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro