Primavara nu este doar sezonul cand ar trebui sa ne bucuram mai mult de
razele soarelui si de zilele din ce in ce mai calduroase, ci si perioada
in care putem beneficia de darurile acestui anotimp. Stevia, o planta destul de comuna, are beneficii uimitoare pentru sanatate, fiind un adevarat depozit de minerale (zinc, fosfor, carbohidrati, calciu, potasiu, magneziu, vitaminele A si C), dar si alte substante care ajuta organismul, mai ales in asteniile de primavara si in cazul altor afectiuni. Rumex patientia pe numele sau stiintific, stevia este o planta perena, cu o inaltime de pana la 1-1,5 m.
Frunzele
sale sunt carnoase si suculente. Ea creste in mod spontan primavara, in
zonele de deal sau in cele de munte, dar si in gradini, in zone de
campie. Stevia poate fi cultivata si in ghivece. Are nevoie de lumina si
de caldura, iar pamantul trebuie udat doar atunci cand este uscat. Dupa
cum se stie, primavara este sezonul asteniilor, insa, drept
compensatie, natura ofera o adevarata pleiada de plante din care
organismul sa poata sa isi refaca necesarul de vitamine si minerale.
Stevia este, fara indoiala, una din aceste plante. Ea are proprietati
antimicrobiene, antioxidante, antibacteriene, antiseptice,
antiglicemice, antihipertensive, purgative, depurative si laxative.
Iata cateva din beneficiile acestei plante:
Combate anemia.
Printre plantele considerate miraculoase, daruite de primavara, stevia
ocupa un loc de cinste. Ea este consumata atat pentru gustul sau
minunat, cat si pentru beneficiile sale aduse sanatatii. Datorita
continutului sau bogat in fier, stevia combate cu succes anemia. Pe
langa fier, stevia mai are si cantitati importante de vitamina A,
vitamina C si calciu. Asadar, dupa o iarna friguroasa, in care resursele
organismului au scazut, o cura cu stevie este un adevarat medicament.
Detoxifica si ajuta in curele de slabire.
Curele cu stevie revitalizeaza organismul, insa ajuta si in combaterea
obezitatii. Consumul de stevie cruda, in cadrul salatelor, accelereaza
tranzitul intestinal si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.
De asemenea, datorita unor substante numite glicoizi, stevia ajuta la
tratarea constipatiei. Stevia regleaza nivelul zaharului din sange,
reducând astfel, senzaţia de foame. Persoanele care mananca dulciuri in
exces ar trebui sa stie ca stevia taie pofta de dulciuri, dar si de
alimente grase. Iata de ce, consumata in salate sau inabusita precum
spanacul, stevia este un adevarat aliat in eliminarea kilogramelor in
plus.
Este un indulcitor natural. Primavara este perioada
curelor de detoxifiere. Este important de stiut faptul ca zaharul alb,
din comert, nu este recomandat, mai ales in perioadele in care ne dorim
sa curatam organismul. Exista, insa, indulcitori naturali, iar stevia
este unul dintre acestia, cu o capacitate de indulcire de 35 pana la 45
de ori mai mare decat a zaharozei, care este componentul principal al
zahărului alb. Stevia nu are efecte secundare si nu favorizeaza aparitia
cariilor, de aceea se afla printre recomandarile nutritionistilor.
Studii recente au demonstrat faptul ca stevia regleaza insulina si ajuta
corpul sa depoziteze mai putina grasime.
Un aliment delicios.
Pe langa beneficiile pe care stevia le aduce sanatatii, aceasta este
una dintre plantele cele mai folosite in trecut de catre stramosii
nostri. Astfel, din stevie se faceau mai multe tipuri de preparate
culinare, printre care: tocanita, ciorbe, omlete sau placinte. Gustul
sau dulce-acrisor o face potrivita pentru diverse salate. Este important
de precizat faptul ca stevia se poate pastra si in congelator, dar
beneficiile maxime se obtin atunci cand se consuma in stare cruda.
Combate viciile.
Vicii precum fumatul, alcoolul sau alte substante par sa prinda tot mai
mult teren, mai ales in randul tinerilor. Studii recente realizate de
catre specialisti germani au demonstrat faptul ca inlocuirea tigarilor
cu dropsuri din stevie este o excelenta modalitate de a scapa de viciul
fumatului. Aceeasi procedura se poate aplica si in cazul alcoolului.
(Sursa: www.livestrong.com, Foto: pixabay.com)