Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate De ce reapar eczemele exact in acelasi loc?

De ce reapar eczemele exact in acelasi loc?

Email Imprimare

INSERM (Institutul National de Cercetari Medicale al Frantei) a analizat cazul eczemelor si explica de ce placile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar in aceleasi locuri, chiar si la mult timp dupa vindecare. O echipa de cercetare - cu specialisti din Institutul National de Cercetari Medicale (INSERM), Universitatea Claude Bernard Lyon 1, Ecole normale supérieure de Lyon si CNRS din cadrul Centrului International de Cercetare in Boli Infectioase - da raspuns documentat la aceasta intrebare. Astfel, cercetatorii au descoperit ca alergenii au ramas in piele cateva saptamani, oricat de dur a fost tratamentul aplicat.

In rezultatele prezentate de oamenii de stiinta din grupul coordonat de INSERM explica faptul ca eczema de contact, numita si dermatita alergica de contact, este o reactie cutanata cauzata de expunerea la substante alergenice: Inflamarea straturilor superioare ale pielii, pe care o provoaca eczema, poate dura cateva zile, nu dispare atat timp cat pielea ramane in contact cu alergenul responsabil si poate chiar sa devina cronica.

Dermatita alergica de contact - ce trebuie sa stim
Care sunt semnele si rezultatele la care au ajuns cercetatorii? Primele semne observate sunt eruptiile locale (eczeme), care pot provoca senzatii de arsuri si mancarimi. S-a observat ca eczema reapare cand zonele vindecate intra din nou in contact cu alergenul. Cercetatorii au incercat sa afle cum sunt implicate limfocitele T in eczeme, respectiv celulele imune numite limfocite T cu memorie rezidenta (TRM). Acestea prolifereaza in locurile unde s-a produs o leziune si persista acolo pentru perioade lungi de timp, reactivand aparitia placilor de eczeme la contactul ulterior cu alergenul.
INSERM subliniaza ca TRM participa la raspunsul imun secundar, care este deosebit de rapid si eficient impotriva agentilor patogeni deja intalniti, dar care poate fi responsabila pentru agravarea anumitor boli inflamatorii, cum ar fi dermatita de contact. In timpul studiului, echipa de oameni de stiinta a investigat contributia acestor TRM la severitatea si cronicitatea eczemei de contact la soareci. Au observat ca au proliferat local in zone ale pielii in contact cu un alergen. Acestea sunt atunci cauza aparitiei petelor de eczema imediat ce alergenul intra din nou in contact cu leziunea eczematoasa, chiar daca pare a fi vindecat, raporteaza expertii.

Care sunt cauzele persistentei TRM?
Cercetarile sugereaza ca persistenta alergenilor pentru perioade lungi de timp in zonele vindecate poate explica proliferarea si persistenta celulelor imune ale TRM in leziunea eczematoasa. Echipa de cercetatori a observat ca reactivarea acestor celule responsabile de placile de eczeme a fost supusa feedbackului (autoreglare, prin care variatia secretiei unui hormon actioneaza asupra functiei secretoare a glandei care o produce, permitand un echilibru permanent) activat de receptorii inhibitori transportati chiar de TRM-uri. Astfel, la reexpunerea la o doza mica de alergen, acesti receptori sunt activati si suprima activitatea TRM-urilor, prevenind astfel o reactie excesiva a sistemului imunitar. Dezvoltand strategii terapeutice care previn reactivarea locala a TRM prin receptorii lor inhibitori, aceasta lucrare deschide noi perspective in intelegerea functionarii si a tratamentului eczemelor de contact alergice. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.