Despre guta si regimul alimentar al bolnavului

Imprimare

Guta este o forma dureroasa de artrita care era considerata in trecut boala oamenilor bogati care consumau foarte multa carne de vanat (bogata in purine). In prezent, guta afecteaza multa lume, mai ales barbatii, si este asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Pe langa tratamentul medicamentos, in guta este foarte importanta respectarea unui regim alimentar.


In ce consta dieta bolnavului de guta si de ce apare boala explica doamna Livia Nena, biolog cu specializare in nutritie.
Guta se formeaza din cauza cristalelor de urati care, practic, se fixeaza la incheieturile mici. Criza, practic, apare cu o durere violenta a degetului mare si inrosirea degetului. Asta este o simptomatologie, dar si o dovada clinica ca exista problema de guta la persoana respectiva.
Se intampla ca, in aceasta problema, proteinele sa nu mai fie metabolizate cum trebuie. Deci, este un dereglaj in metabolismul protidic. Proteinele nu mai sunt descompuse total si atunci acidul uric care rezulta nu mai este eliminat total din organism si se depune sub forma de cristale de urati. Cristalele de urati se pot depune la incheieturile mici, la falangele degetelor. De multe ori guta reprezinta si o artrita, adica o inflamare a articulatiilor mici si se manifesta printr-o blocare a mobilitatii degetelor, insotita si de un edem al degetelor.
Aceasta a fost o simpla prezentare a gutei, dar concluzia este ca in dieta persoanei cu guta nu se mai poate vorbi de proteine, decat de o cantitate extrem, extrem de mica, mai ales proteine din legume. Produsul animal este pus sub semnul interdictiei in cazul gutei si atunci dieta va avea la baza celelalte alimente, cum ar fi glucidele, lipidele.

Ce alimente nu sunt recomandate bolnavilor de guta?
In primul rand, nu se adauga deloc sare la alimente. Deci sarea este contraindicata. Sunt interzise alimentele care reprezinta organe (rinichi, ficat, creier), pestele gras (sardele, hering, scrumbie, ansoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vitel, carnea grasa, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau peste, untura, galbenusul de ou, smantana, frisca, untura, produsele lactate obtinute din lapte foarte gras. Sunt si legume care sunt interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele si concentratele de tomate, sfecla rosie, castravetii, telina, fasole alba, mazarea. De asemenea, interzise sunt si smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, painea alba, painea neagra si otetul.

Bauturile alcoolice sunt interzise. De ce?
Intr-adevar, bauturile alcoolice sunt interzise si asta pentru ca deregleaza metabolismul hepatic.

Care sunt alimentele permise bolnavului de guta?
Alimente permise: lapte dulce sau batut, iaurt, branzeturi nesarate si slabe. E permisa carne de vaca, gaina, pui slab, fara piele sau peste slab. E permis salaul, bibanul, 1-2 oua pe saptamana.

Sub ce forma pot fi consumate ouale?
Oua fierte. Sunt permise fainoasele, inclusiv mamaliga, supele in totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.

Ciocolata este permisa?
Este strict interzisa ciocolata, pentru ca este producatoare de urati, intensifica productia de acid uric.
In concluzie, dieta bolnavului de guta este hipoproteica, normoglucidica si normolipidica.

Pe ce perioada se urmeaza regimul?
Este o dieta pe toata viata, pentru ca este o problema pe toata viata, nu se poate vindeca. (Foto: www.freeimages.com)
Sursa: Antena Satelor