Intoxicatiile cu ciuperci. Simptome si reguli de acordare a primului ajutor

Imprimare

Intoxicatiile se produc accidental prin consumarea ciupercilor recoltate din flora spontana si sunt cauzate de necunoasterea lor. De asemenea, intoxicatiile mai sunt cauzate de fenomenul de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare. In aceasta vara, in judetul Bistrita-Nasaud, cazurile de intoxicare pentru care s-a apelat serviciul de urgenta au fost cu predilectie din zona Tarpiu, Posmus, Sigmir, Arcalia, Caianu Mic, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

De cele mai multe ori, cei intoxicati au declarat ca au cules si gustat/mancat Palaria Sarpelui (Macrolepiota procera). Nu exista semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de crestere, miros sau pe faptul ca animalele se hranesc cu ele (uneori, si acestea le mananca accidental si prezinta aceleasi simptome grave). Pe de alta parte, pot fi atacate de melci, viermi sau alte insecte, fara ca acest lucru sa arate ca sunt toxice. De asemenea, exista specii de ciuperci necomestibile, care isi schimba intr-o oarecare masura aspectul, devenind asemanatoare cu unele specii comestibile. Foarte important: nu exista nici un test care sa permita recunoasterea imediata a unei specii toxice de ciuperci. Semnele intoxicatiei cu ciuperci pot aparea de la cateva minute de la consum pana la 3-6 ore sau chiar mai mult.
Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciuperci ingerate, de cantitatea consumata si de varsta consumatorilor. Copiii, varstnicii si bolnavii cronici sunt mult mai sensibili. Manifestarile apar chiar si la consumul unor cantitati mici sau doar a sosului in care acestea au fost preparate, astfel ca uneori o singura ciuperca este de ajuns pentru a contamina mancarea.

Semnele intoxicatiei se manifesta prin: greata, varsaturi dureri abdominal, scaune cu sange si mucozitati, sete, uscaciunea gurii sau salivatie abundenta, transpiratie, slabiciune generala, ameteli, cresterea frecventei respiratiei si a pulsului, scaderea tensiunii arteriale, cresterea temperaturii corpului, tulburari de vedere, furnicaturi ale extremitatilor.
In cazul intoxicatiilor grave pot aparea: pierderi de constiinta, halucinatii, delir, convulsii, colaps, coma. Urmarile intoxicatiei pot fi usoare sau mortale. Din acest motiv, internarea este obligatorie. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia semnelor specifice intoxicatiei). La primele semne de intoxicatie, este necesara prezentarea de urgenta la spital!

Acordarea primului ajutor in caz de intoxicatie
1. Se apeleaza numarul de urgenta 112, deoarece persoana intoxicata necesita internare urgenta la spital, indiferent de gravitatea intoxicatiei.
2. Pana la sosirea cadrelor medicale, persoana intoxicata va bea cat mai multa apa (2-3 litri) si/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
3. Persoana trebuie sa stea intinsa in pat, se interzice efectuarea activitatii fizice inainte de spalarea stomacului (spalarea va elimina toxinele, iar miscarea, alergarea sau mersul pe bicicleta vor intensifica absorbtia toxinelor in sange).
In vederea evitarii intoxicatiilor cu ciuperci, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud face urmatoarele recomandari: consumati doar ciupercile achizitionate din locuri autorizate; ciupercile se consuma in stare foarte proaspata, dar nu crude; ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide si ierbicide sunt toxice; ciupercile culese pe timp ploios se strica repede; ciupercile batrane, degradate si viermanoase nu trebuie sa fie consumate pentru ca in ciupercile batrane se acumuleaza urina si dejectiile larvelor de insecte; se va evita procurarea ciupercilor de la persoane care le comercializeaza pe marginea drumului sau in locuri neautorizate; se va evita conservarea indelungata a ciupercilor; ciupercile se tin in frigider, iar pastrarea indelungata a mancarurilor cu ciuperci nu este recomandata; pastrarea ciupercilor marinate si sarate in vase de zinc este daunatoare; evitati consumul ciupercilor care au baza piciorului in forma de bulb; folositi un determinator pentru recunoasterea ciupercilor comestibile si necomestibile (carte coordonata stiintific) pentru a inlatura orice nesiguranta pe care o aveti atunci cand le culegeti; este daunatoare pastrarea ciupercilor marinate si sarate in borcane inchise cu capace de fier; in locul capacelor e bine sa se puna mai multe randuri de hartie.
ATENTIE! Procesul de gatire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare in otet, spalare sau curatarea invelisului exterior nu elimina sau reduce cantitatea de toxina continuta de ciuperca otravitoare.
Sursa: Antena Satelor