Alimentatia in menopauza

Imprimare

Vine o vreme in viata fiecarei femei cand se poate confrunta cu dificultati in pierderea kilogramelor, cu dereglari intestinale, stari inexplicabile de oboseala, indispozitie si chiar episoade indelungate de insomnie. O simpla vizita la medic va elucida daca aceste simptome sunt semne ale instalarii menopauzei.

Este important de precizat faptul ca menopauza nu este o boala, ci un fenomen fiziologic intalnit la toate femeile, o etapa biologica descrisa prin schimbari ale functiilor genitale. Exista multiple solutii pentru recapatarea echilibrului, iar una dintre cele mai importante este alimentatia. Dezechilibrul hormonal caracteristic acestei perioade poate fi combatut atat cu o medicatie prescrisa de catre medic, dar si cu o dieta corespunzatoare. Nutritionistii sunt de parere ca dieta echilibrata este punctul forte al obtinerii echilibrului in perioada menopauzei.

Alimentatia echilibrata in timpul menopauzei.
Pentru ca sanatatea femeii in timpul menopauzei sa fie una optima, este important ca alimentatia sa fie una echilibrata si bine gandita. Iata cateva din beneficiile unei diete alimentare echilibrate pentru femeile care au intrat in aceasta etapa a vietii:
• Mentinerea sau reglarea greutatii corporale, evitarea acumularii de celule adipoase, mai ales in zona abdominala. Sa nu uitam ca aceste cresteri in greutate pot favoriza aparitia afectiunilor cardiovasculare. Atunci cand alimentatia este corecta, metabolismul este suficient de rapid, iar depunerile de grasime nu mai au loc.
• Starea de energie. O alimentatie greoaie, cu excese de carbohidrati si de dulciuri va merge intotdeauna mana-n mana cu starile indelungate de oboseala si de iritabilitate. In schimb, daca dieta este una lejera si bogata calitativ, in alimente care aduc energie, tonusul va fi unul excelent.
• Reducerea senzatie de congestie abdominala. Exista alimente care au un timp mai indelungat pentru digerare. Consumul excesiv al acestora sau combinarea lor cu alte alimente la fel de dificil de descompus ingreuneaza procesul natural de digestie. Apar senzatiile de umflaturi, de congestie si de disconfort sau chiar dureri abdominale. Cum se evita astfel de probleme? Ei bine, tot echilibrul este raspunsul. Alegerea alimentelor este esentiala, dar si modul de preparare si cantitatea.
• Protejarea oaselor si a musculaturii. O alimentatie scapata de sub control, soldata cu o crestere excesiva in greutate, reprezinta un plus de dificultate pentru oase si pentru muschi. Cu alte cuvinte, sistemul locomotor nu va mai functiona la cotele optime, ci va fi ingreunat, incetinit. Alimentatia corecta reduce astfel riscul osteoporozei si al altor afectiuni specifice trecerii anilor.
• Sustinerea sistemului nervos. Intr-un fel sau altul, de alimentatie se leaga totul. Este cheia sanatatii. Functiile cognitive depind si ele de ceea ce i se furnizeaza organismului. Studii recente au demonstrat faptul ca persoanele care includ in dieta lor cat mai des alimente bogate in Omega 3 si Omega 6 stau mult mai bine la capitolul „sistem cerebral” decat persoanele care nu agreeaza aceste alimente. Asadar, este important sa ne informam suficient de bine in ceea ce priveste calitatea alimentelor si proprietatile lor.

Cateva puncte de respectat in perioada menopauzei. Ideal ar fi ca in perioada de instalare a menopauzei sa se ceara sfatul unui medic pentru a stabili daca este necesara o medicatie alopata. Pe langa indicatiile medicului, se poate cere si sfatul unui nutritionist. Pe baza analizelor efectuate, se va stabili o dieta adecvata in functie de parametrii personali. Iata cateva elemente de respectat in aceasta perioada:
• Asigurarea unei cantitati optime de proteine. Sa nu uitam ca proteinele sunt esentiale in pastrarea echilibrului sistemului muscular, dar si a celui osos. Se pot alege si proteinele vegetale, in special pestele. Astfel, muschii si oasele se vor mentine in forma.
• Legumele si fructele. Datorita continutului bogat de fibre si potasiu, senzatia de satietate va surveni destul de repede si se va mentine echilibrul intestinal. Nutritionistii spun ca o portie de legume proaspete la fiecare masa mentine coordonatele organismului in cotele optime.
• Reducerea cantitatii de zahar. Menopauza este o perioada in care tesutul adipos are o receptivitate crescuta la glucide. Cu alte cuvinte, consumul de dulciuri, in special cele concentrate in zahar, determina o accelerare a depunerilor adipoase.
• Hidratarea. Consumul de apa este indicat la orice varsta. Hidratarea este una din metodele prin care se pot evita foarte multe dezechilibre. Un consum deficitar de apa declanseaza sau agraveaza simptomele menopauzei. Apa are meritul de a contribui la starea generala de echilibru. Persoanele care beau suficienta apa au tonusul muscular bun, pielea mai tonifiata, mai elastica si mai luminoasa. 
Pe langa alimentatia echilibrata, este importanta mentinerea in forma, atat fizica, cat si psihica. Sa nu uitam ca menopauza survine cu schimbari fizice, dar si in plan psihic, asadar este necesar sa avem o viziune de ansamblu asupra acestei perioade. (Surse: donnamoderna.it, Foto: www.today.it)