Alimente care intaresc sistemul imunitar

Imprimare

Raceli prea dese, gripe, stari de oboseala si de slabiciune, toate acestea sunt semnele unui sistem imunitar slabit. Suntem, fara indoiala, intr-o perioada in care avem nevoie de un sistem imunitar suficient de fortificat incat organismul sa poata trece cu brio peste toate pericolele. Este bine de stiut ca un sistem imunitar puternic poate fi construit si cu ajutorul unei alimentatii echilibrate, pe langa un stil de viata sanatos.
Iata cateva alimente care ajuta foarte mult la stimularea sistemului imunitar:


Verdeturile. Sfecla rosie, morcovul, dovleacul si in general legumele care contin betacaroten sunt ideale pentru cresterea celulelor responsabile de combaterea infectiilor si contribuie la anihilarea radicalilor liberi. Salata si varza sunt si ele importante pentru stimularea sistemului imunitar, intrucat au o actiune de preventie a cancerului. Rosiile si ardeii contin vitamina C si polifenoli si este indicat sa fie consumate in stare cruda, in salate, pentru a beneficia de intreaga pleiada de beneficii.

Ceapa si usturoiul. Sunt folosite foarte des in alimentatie, pentru savoarea deosebita pe care o dau diverselor preparate culinare. Atat ceapa, cat si usturoiul sunt bune pentru cresterea imunitatii deoarece au o cantitate apreciabila de vitamina C, dar si de alicina, o substanta cu efect antibiotic, antimicrobian si antifungic. Studiile arata faptul ca oamenii care consuma in mod regulat ceapa si usturoi reduc drastic sansa contractarii racelilor sau a altor afectiuni instalate pe fondul unui sistem imunitar deficitar.

Mierea. Este folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru pastrarea sanatatii si astazi este un remediu la indemana, usor de utilizat si mai ales delicios. Mierea are o actiune antibiotica, fiind considerata de catre oamenii de stiinta „un adevarat antibiotic natural”. O lingura de miere luata dimineata inainte de micul dejun poate face minuni pentru sistemul imunitar. Asadar, fie ca se ia ca atare sau se pune in ceai, cafea sau se intinde pe paine, mierea va fi intotdeauna un puternic aliat al sanatatii, ajutand la preventia afectiunilor respiratorii, la combaterea tusei, a racelilor si durerilor in gat. In plus, mierea va da un plus de energie, asadar, ziua inceputa cu miere va fi una in care capacitatea de concentrare va fi maxima.

Fructele. Cea mai mare parte dintre ele au un continut apreciabil de vitamina C. Citricele, de exemplu, au o cantitate destul de mare de vitamina C, astfel ca portocalele, mandarinele sau lamaile sunt in topul preferintelor celor care vor sa isi fortifice sistemul imunitar in mod natural. Pe de alta parte, fructele care contin potasiu contribuie si ele la fortificarea sistemului imunitar, astfel ca strugurii rosii si bananele sunt si ele de mare ajutor.

Boabele. Linte, fasole, naut sau mazare, acestea sunt alimente care ar trebui consumate zilnic, datorita continutului bogat de fier. Si soia este foarte buna, mai ales ca ea are in compozitie fitoestrogeni, substante care previn aparitia tumorilor.
Ciocolata amaruie. Nu ar trebui sa lipseasca din regimul alimentar, deoarece are capacitatea de a sustine limfocitele (celule care lupta pentru combaterea bolilor si de a ajuta organismul sa se adapteze la schimbarile care survin atunci cand este in pericol de infectii).

Iaurtul. Bogat in fermenti lactici activi, iaurtul este excelent in pastrarea echilibrului florei intestinale. Consumul regulat de iaurt protejeaza flora intestinala de eventualele dezechilibre.

Condimentele. Acolo unde consumul de condimente este crescut, riscul afectiunilor cauzate pe fondul sistemului imunitar deficitar este mult mai mic decat in cazul celor care nu consuma condimente. Piper negru, ghimbir sau scortisoara… toate acestea au rolul de a stimula capacitatea de aparare a organismului. Mai mult decat atat, orice preparat culinar stropit cu doza justa de condiment are o savoare deosebita.

Ciupercile. Contin betaglucani, substante care actioneaza ca niste adevarati luptatori pentru sanatate. Aceste substante imbunatatesc activitatea sistemului imunitar, il ajuta sa lupte impotriva infectiilor, prevenind afectiuni grave. In plus, ciupercile sunt bogate in seleniu, care ajuta la producerea de globule albe, responsabile de producerea citokinelor (molecule care regleaza sistemul imunitar). (Sursa: grazia.it, Foto: pixabay.com)