Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa Ceapa, beneficii, superstitii si un gust unic

Ceapa, beneficii, superstitii si un gust unic

Email Imprimare

Acum cateva mii de ani, in Egiptul Antic se cultiva o planta considerata sacra, oferita ca ofranda zeilor - ceapa. Se spune ca cercetatorii au gasit ceapa la mormantul faraonului Ramses, aceasta simbolizand trecerea spre eternitate. Tot in aceasta perioada, se credea ca mirosul puternic emanat de ceapa avea capacitatea de a readuce mortii la viata. In vremea gladiatorilor, exista credinta ca ceapa consumata in cantitati mari creste forta si implicit sansele in lupta. Saracii din Mesopotamia erau platiti cu ceapa, aceasta fiind considerata o leguma asortata numai acestei categorii sociale, in timp ce bogatii, cei care isi permiteau sa puna pe masa legume din cele mai sofisticate, nu ii suportau in preajma lor pe cei a caror respiratie emana mirosul neplacut si intepator al cepei.

Se pare ca pe vremea aceea inca nu se descoperisera metodele de inlaturare a mirosului de ceapa. Astazi, unele dintre cele mai populare metode de anihilare a mirosului neplacut lasat de legumele care contin sulf sunt patrunjelul mestecat sub forma proaspata, boabele de cafea mestecate, lamaia sau propolisul. In Evul Mediu, ceapa devine moneda de schimb, dar intra si in confectionarea unor talismane speciale create pentru a-l tine pe purtator departe de mult temuta holera. In Turcia inca mai circula o legenda potrivit careia Satana poarta ceapa la un picior si usturoi la celalalt.
In unele sate din tara noastra exista credinta potrivit careia cine arunca cojile de ceapa pe jos va fi urmarit de nefericire intreaga viata, iar cine le arunca in foc va avea parte numai de bucurii. Cine pune la ferestre o ceapa in care a infipt cateva ace va fi, cu siguranta, ferit de cel rau… si superstitiile legate de aceasta leguma nu se opresc aici, insa, dincolo de acestea, ceapa, Alium cepa - cum au denumit-o specialistii -, a adus de-a lungul timpului dovezi incontestabile in ceea ce priveste contributia sa in pastrarea sanatatii.
Astfel, ceapa are o actiune antiseptica asupra tubului digestiv, tonica pentru inima, are rol emolient, expectorant, antidiabetic, antireumatismal si chiar afrodiziac, fiind recomandata, cruda sau fiarta, in astenie, afectiuni respiratorii, in constipatie, in combaterea tusei, in reumatism sau pentru combaterea unor afectiuni cutanate, de tipul negilor, al arsurilor sau al intepaturilor de insecte.
In bucatarie, ceapa da savoare miilor de retete in care este folosita ca ingredient, iar la noi in tara, ceapa da un gust unic in preparatele traditionale pe care gospodinele le pun pentru iarna. Gustul zacustei de vinete Topoloveana, care are printre ingrediente benefica si aromata ceapa, este o combinatie speciala intre rafinament si traditie. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.