Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa Fructe deshidratate versus fructe confiate

Fructe deshidratate versus fructe confiate

Email Imprimare

As incepe acest articol cu o definitie din Dictionarul explicativ al limbii romane: confiat (despre fructe) - conservat prin fierbere in sirop de zahar si prin uscare. Cu alte cuvinte, fructele confiate au un adaos foarte mare de calorii si carbohidrati, sunt adevarate bombe calorice. Le putem asimila mai degraba cu fructele din dulceata sau gem. Cu siguranta, trebuie consumate cu moderatie.
Fructele uscate sunt mult mai sanatoase, dar si mult mai scumpe. E si normal, daca ne gandim cam cat ramane dintr-un kilogram de prune dupa uscare. Fructele deshidratate inseamna pur si simplu uscate, acestea pastreaza o parte foarte mare din proprietatile fructului proaspat. Atunci cand sunt expuse la caldura uscata, spre a se deshidrata, fructele pierd o parte din vitamina C, insa isi pastreaza integral continutul de fibre si fier.

Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct. Puteti face fructe uscate in casa. Merele se usuca usor, chiar fara un aparat de deshidratare. Curatate si taiate felii, se asaza in tava, fara a se atinge intre ele, pe hartie de copt si se dau la cuptor. Se scot dupa ce devin moi, nu uscate. Trebuie lasate la racit, neacoperite, 12 ore. Se ambaleaza in pungi de hartie. Si… sa stiti ca marul tine doctorul la distanta, chiar si uscat.
Obiceiul de a pune toamna prune la uscat este foarte vechi, iar cei care-l practicau demult si-l practica si azi, in special la tara, cunosc foarte bine efectele benefice ale consumului de prune uscate. Prunele uscate sunt o sursa bogata de vitamine: A, C, B si minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier. De asemenea, prunele uscate ofera organismului o buna doza de fibre, care potolesc foamea si o amana pentru mai multe ore. Ca mai toate fructele de culoare inchisa, de fapt, indigo-visiniu spre negru, si prunele au in compozitia lor resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum.
Specialistii au constatat ca in zonele in care curmala este aliment de baza, cancerul si tumorile sunt rare, pentru ca acest fruct are in compozitia sa foarte mult magneziu, despre care se stie ca are rol de preventie in bolile canceroase, intareste muschii, intarzie imbatranirea si este recomandat cu deosebire celor care sufera de boli nervoase.
Cel mai des intalnite fructe deshidratate sunt stafidele. Consumul regulat de stafide combate oboseala si previne depresia, fiind un tonic excelent si un energizant puternic al organismului. Se recomanda, mai ales sportivilor, persoanelor in varsta, convalescentilor, tinerilor, celor care lucreaza ori invata si depun efort deosebit, fizic ori intelectual. Caisele uscate sunt o sursa bogata de magneziu, potasiu, betacaroten, calciu, fier si vitamine: A, C si B. Consumul lor se recomanda in anemie si infectie cu diferite virusuri. De asemenea, grabesc vindecarea ranilor, stimuleaza activitatea ficatului si a inimii si sunt un aliat in lupta impotriva cancerului. Consumate inainte de masa, te ajuta sa ai o digestie mai usoara.
Fructele uscate sunt alimente sanatoase, foarte bogate in elemente nutritive, doar ca diabeticii trebuie sa fie atenti si sa le consume cu prudenta, deoarece in urma deshidratarii au un continut mai ridicat in glucide la suta de grame. Si la noi au inceput sa prinda radacini obiceiurile alimentatiei sanatoase, in foarte multe dintre diete fructele uscate fiind incluse ca "gustari" intre mese, inlocuind junk food-urile supercalorice.
Fructele deshidratate pot fi consumate ca atare, dar si folosite in amestec cu cereale pentru micul dejun, consumate cu lapte dulce sau iaurt, in amestec cu alte fructe in salate, in checuri, dar si in diverse prajiturele. Cand nu aveti la indemana varianta proaspata, fructele deshidratate raman o alegere inteligenta. Gustati fructele deshidratate de la SanoVita, sunt o optiune excelenta! Pofta buna! (Aglaea Ciubotaru, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.