Gutuia, frumusete, sanatate si un fruct cu o aroma speciala

Imprimare

Stramosii nostri plantau intotdeauna, printre alti pomi fructiferi, un pom al carui fructe incantau prin aroma si gust: gutuiul. Astazi, Cydonia oblonga - asa cum l-au numit oamenii de stiinta - se cultiva pe suprafete destul de mici, desi fructele sale sunt folosite destul de mult in bucatarie, din ele preparandu-se jeleuri, dulceturi, sirop, marmelada si alte bunatati. Nu se stie cu precizie daca este originar din Iran, Turcia sau Asia Centrala, insa se stie ca era fructul preferat al zeitei iubirii, Afrodita, fiind considerat pentru foarte mult timp, un fruct magic prin calitatile sale vindecatoare.

Herodot afirma ca gutuia are puterea de a opri diareea si de a scadea febra, considerand-o astfel foarte utila. Astazi, exista unele zone in Italia unde din ceremonialul nuntii face parte ritualul prin care mireasa gusta din acest minunat fruct, pentru a dobandi fertilitate si pentru ca pruncii sa fie frumosi si sanatosi, iar in alte tari din Europa exista traditia ca la botez sa se planteze un gutui langa casa unde va creste pruncul. La noi in tara, samburii de gutuie se foloseau in trecut in ritualuri de descantare, de alungare a bolilor.
Una dintre principalele actiuni ale acestui fruct este aceea antidiareica, datorita taninului pe care il contine. Frunzele de gutui au rol astringent, calmant si antifebril. Este important de precizat ca preparatele din gutui pastreaza intacte toate proprietatile acestuia. Sucul de gutui nu este doar racoritor, ci si un bun remediu impotriva durerilor de gat, cauzate de amigdalite, fiind indicat si persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii.
Pe langa tanin, gutuia este bogata in vitamina A, vitaminele din grupa B, C, E, dar si minerale: fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu. Asadar, cu un astfel de continut bogat in substante benefice organismului, gutuia este un fruct care, pe langa gustul deosebit si aromat, mai are si capacitati de adevarat terapeut. Gutuia este benefica in reglarea nivelului de colesterol si al tensiunii arteriale. Este recomandata si in cazul persoanelor care sufera de afectiuni hepatice, respiratorii sau articulare.
De asemenea, gutuia este un excelenta in obtinerea echilibrului sistemului nervos, combate stresul si are un incredibil efect impotriva starilor prelungite de insomnie.
Gutuia mai are si reputatia de bun detoxifiant al organismului, mai ales atunci cand este consumata sub forma de suc proaspat dimineata, inainte de micul dejun. In felul acesta, sucul nu doar ca absoarbe, dar si elimina substantele toxice, gutuia fiind una dintre fructele benefice in lupta impotriva cancerului.
Datorita continutului bogat de antioxidanti, gutuia incetineste procesul de imbatranire, avand beneficii importante si in cosmetica, unde este folosita ca ingredient in diferite creme pentru hidratarea pielii si lotiuni pentru tenul gras, ridat sau in vopsele de par, sau chiar in prepararea unor parfumuri.
Dincolo de aceste beneficii, gutuile, aceste minunate fructe ale toamnei, sunt un adevarat deliciu, fie ca sunt consumate crude sau in diferite preparate, cum ar fi delicioasa dulceata de gutui Topoloveana, fara zahar adaugat si fara conservanti, o dulceata care te transpune in timp… in timpul copilariei cu aroma de gutui. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

evakuator-servis.com/
http://galid.com/