Bananele, aflux de energie

Imprimare

Dulce si cremoasa, banana place aproape tuturor, de la copii la batrani. Continand trei tipuri de zahar natural: zaharoza, glucoza si fructoza, combinate cu fibra, banana ofera o explozie de energie. Nu e de mirare ca banana este fructul numarul 1 in dieta celor mai importanti sportivi. Dar energia nu este singurul lucru pe care-l ofera bananele. Ele pot ajuta la depasirea sau la prevenirea unui numar mare de boli, fiind important sa nu lipseasca din dieta zilnica. Bananele sunt recunoscute de foarte mult timp pentru efectul lor antiacid care protejeaza impotriva ulcerului gastric si a daunelor provocate de ulcer.

Bananele combat retentia apei in organism, deoarece au un continut ridicat de potasiu, un mineral care activeaza sistemul limfatic si te ajuta sa elimini excesul de apa. Bananele contin minerale care contribuie la o asimilare mai buna a calciului in oase, ceea ce inseamna ca te protejeaza de osteoporoza si alte boli asociate sistemului osos. Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, este bine sa consumi in mod regulat banane, intrucat ele te pot ajuta sa scazi tensiunea si sa previi afectiuni grave, cum ar fi ateroscleroza, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
O banana mare contine in jur de 100 de calorii, ceea ce inseamna ca poate reprezenta o gustare sanatoasa intre mese. Daca vrei sa slabesti, este indicat sa consumi zilnic banane, deoarece au un continut ridicat de fibre si iti confera rapid senzatia de satietate. Mai multe studii arata ca femeile care consuma in mod regulat banane au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de cancer. Bananele contin o cantitate importanta de vitamina C, un antioxidant care protejeaza celulele de radicalii liberi. In plus, in pulpa lor se regaseste si o cantitate considerabila de vitamina B6, care contribuie la regenerarea celulelor.
Bananele contin prebiotice, bacterii benefice care regleaza tranzitul intestinal, previn balonarea si constipatia, incetinesc absorbtia caloriilor si intensifica arderea celulelor adipoase. Bananele te ajuta sa reduci nivelul de stres. Expertii sustin ca persoanele care obisnuiesc sa consume banane au o stare de spirit pozitiva si previn declansarea depresiei. Bananele te pot ajuta sa te lasi de fumat. Ele contin vitamine din complexul B, vitamina A, C, magneziu si potasiu, substante care ajuta organismul sa se refaca si sa accepte mai usor lipsa nicotinei.
Daca pana acum obisnuiai sa arunci cojile de banane, ar fi bine sa te razgandesti. Cojile de banane pot hrani plantele. Tine in vasul cu apa pentru flori o coaja de banana. Apoi, uda florile cu lichidul rezultat. Coaja de banana mai poate fi folosita si pentru a da lustru frunzelor plantelor. Daca te-a piscat tantarul sau daca ti-a aparut vreo iritatie, freaca usor zona afectata cu coaja de banana. Se va vindeca mai repede si iti va usura senzatia de mancarime. Daca vrei sa dai lustru hainelor din piele si mobilei din lemn, freaca-le usor cu interiorul cojii de banana, apoi sterge cu o carpa moale si curata.
Daca ai un neg, pune o bucata din coaja de banana pe neg peste noapte. Repeta tratamentul timp de o saptamana si potasiul din coaja de banana te va ajuta sa scapi si sa previi reaparitia negilor. Freaca usor zona afectata de acnee cu coaja de la o banana foarte coapta timp de 10 minute. Lasa cat mai mult timp pe fata reziduurile. Repeta procedeul zilnic, pana cand acneea dispare. Coaja de banana albeste dintii. De fiecare data cand te speli pe dinti, freaca usor pe dinti, timp de doua minute, o coaja de banana. In acest fel, smaltul dintilor va fi "tratat" cu magneziu, mangan si potasiu. Cojile de banana se descompun foarte repede si devin un ingrasamant natural ideal pentru sol. Rosiile atrag foarte repede nutrientii din banana.
Bananele verzi se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, deoarece daca sunt bagate la frigider nu se mai coc si se innegresc. Daca doriti grabirea coacerii, infasurati-le in hartie de ziar. Ca inainte de 1989, cand le puneam pe sifonier, in hartie de Scanteia. Puteti sa pastrati la frigider, pentru cateva zile, bananele coapte. Bananele foarte coapte prezinta niste pete maronii, nu inseamna insa ca sunt stricate. Consumati banane! Sunt un aliment perfect! Gustoase, sanatoase, usor de luat peste tot, nu foarte scumpe si un ingredient grozav pentru shake! (Aglaea Ciubotaru, Foto: Stock.XCHNG)

www.evakuator-servis.com/
http://galid.com