Visinele, gust dulce-acrisor si calitati terapeutice

Imprimare

Legendele spun ca romanii au fost cuceriti nu doar de frumusetea femeilor dace, ci si de licorile magice pe care le-au gustat pe teritoriile trace. Astfel, o mare parte din razboinicii romani nu au mai plecat niciodata de acolo, si nu pentru ca au cucerit acele teritorii, ci pentru ca devenisera dependenti de frumusetile si bogatiile pe care le-au gasit aici. Printre licorile pentru care tracii devenisera celebri se pare ca era si visinata. Originile visinului se pierd in negura timpului, nu se stie cu precizie care este vechimea sa, insa apare in scrieri ale unor mari filosofi, in lucrari scrise in jurul anilor 400 i.H.

Ceea ce stim este ca visina si preparatele din visine au fost indragite repede si incluse in meniurile celor mai selecte case regale. In timp, visinul a inceput sa fie cultivat, fiind astazi foarte iubit in intreaga lume. Se cultiva pe suprafete destul de mari in Europa, Romania fiind una dintre tarile cu o productie apreciabila de visine. In tara noastra, visinele erau folosite in trecut ca leacuri pentru ameliorarea bolilor sau in ritualuri de deochi, pentru alungarea raului si regasirea linistii. Vara, femeile din satele romanesti uscau visine si le consumau pe timpul iernii, in diferite preparate culinare. Una dintre cele mai placute bauturi, apreciate de pe vremea tracilor, este visinata.
Iata una dintre retele de preparare: 5 kg visine, 3 kg zahar, 2 litri tuica de casa, 3,5 litri apa. Se curata visinele de frunze si cozi, se spala foarte bine, se pun intr-un recipient de 7 litri (de preferat o damigeana). Se asaza alternativ un strat de visine, apoi unul de zahar, ultimul fiind neaparat de zahar, se astupa si se lasa sa se odihneasca in voie, la razele soarelui, timp de doua-trei zile, dar din cand in cand se mai amesteca. Dupa aceasta odihna se adauga tuica, se amesteca din nou si se "pedepseste" damigeana, timp de o saptamana, ascunsa in beci, la loc umbros si racoros. Dupa ispasirea "pedepsei", visinata se pune in recipiente de sticla, cu mare grija, sa nu se agite prea tare. Se consuma la vreme de sarbatoare, si nu numai, dar intotdeauna cu masura!
Nu doar pentru gustul lor minunat, dulce-acrisor, sunt atat de iubite visinele, ci si pentru calitatile lor terapeutice. Acestea au un continut bogat de substante nutritive, vitamine si minerale, adevarate surse de sanatate pentru organism. Vitamine din grupul B, vitaminele C, E, K, PP, calciu, magneziu, acid folic, dar si alte substante benefice, fac din visine fructe cu un rol esential in pastrarea sanatatii noastre. Iata de ce, atunci cand este sezonul lor, trebuie sa profitam de beneficiile lor. Au o actiune tonica si revigoranta asupra organismului, contribuind la combaterea afectiunilor hepatice, renale sau cardiovasculare. O alta actiune pozitiva este aceea de combatere a starilor de stres, de oboseala exagerata si de iritabilitate.
Persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau cele care doresc sa-si detoxifice organismul ar trebui sa faca cure cu visine, de preferat in stare cat mai proaspata. Datorita continutului ridicat de potasiu, aceste fructe sunt adesea recomandate de catre nutritionisti in cazul curelor de slabire, dar si in dietele de intretinere.
Pentru ca au in compozitia lor antioxidanti puternici, visinele au o influenta pozitiva in cazul persoanelor care sufera de diferite forme de cancer, acestea diminuand raspandirea celulelor afectate. Fiind o importanta sursa de vitamina C, aceste fructe ajuta organismul sa dobandeasca imunitate. Visinele mai sunt benefice si in ameliorarea unor afectiuni stomacale, ajuta in procesul de digestie, scad nivelul de colesterol, mentin pielea ferma si elastica, asigurand producerea colagenului. Sunt folosite cu succes ca ingredient principal in industria cosmetica, in lotiuni de combatere a celulitei, lotiuni demachiante sau creme antirid. Pentru combaterea petelor se pot face masti, fie doar cu visine zdrobite, fie amestecate cu miere de albine.
Budinci, prajituri, torturi sau alte preparate au in centrul atentiei visinele, insa de departe unul dintre cele mai delicioase si sanatoase preparate este dulceata de visine Topoloveana, fara zahar adaugat si fara conservanti! (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

http://www.evakuator-servis.com/
www.europosud.ua/