Din fascinantul Orient, vinetele

Imprimare

Vanata este o leguma de care merita sa ne bucuram din plin. Sarace in calorii, dar bogate in vitamine si antioxidanti, vinetele sunt delicioase si excelente pentru sanatatea noastra. In primul rand, ne pot ajuta sa slabim, 100 de grame avand doar in jur de 30 de kilocalorii. In plus, ele reprezinta o excelenta sursa de fibre, vitamine (C, B1, B3 si B6), potasiu, cupru, magneziu, mangan, fier, zinc si fosfor. Recomandate in cazul diabetului de tip 2, ele protejeaza in acelasi timp membranele celulare, combat insomniile si reprezinta o puternica actiune antioxidanta. In acelasi timp, contribuie la reducerea nivelului de colesterol in sange, la relaxarea peretilor vaselor de sange si imbunatatirea fluxului sanguin. Insa, din cauza continutului de oxalati, persoanele cu probleme renale ar trebui sa evite consumul in exces.

La fel ca rosiile, ardeiul gras si cartofii, vinetele fac parte din familia Solanaceae. Daca noi suntem obisnuiti cu vinetele de o culoare violet inchis, cu un miez spongios, de o culoare alb-galbuie si o forma specifica, trebuie sa stim ca vinetele pot avea cele mai diferite forme si culori, pana la galben, portocaliu, verde si alb, nelipsind nici vinetele curcubeu, iar dimensiunile pot varia de la cea a unei rosii mici si pana la cea a unui dovlecel mare.
Vinetele provin din zona Indiei, unde ele cresteau initial ca plante salbatice. Cultivate apoi in China, in secolul al V-lea i.H., au fost aduse treptat dupa secolul al VIII-lea in nordul Africii si in Peninsula Iberica, iar dupa secolul XIV in Italia, pentru a se raspandi in secolele urmatoare in intreaga Europa si apoi si in America, pentru ca la noi sa incepa sa fie cultivata in secolul XVIII. Primite initial cu suspiciune, au fost acceptate doar ca plante decorative fiind considerate chiar periculoase si, in consecinta, fiind denumite ou rau sau marul nebuniei. Numele initial de Solanum Insanum a fost schimbat apoi de naturalistul suedez Linne in Solanum melongena.
Exista insa si o veche legenda japoneza dupa care miresele nu ar trebui sa manance vinete culese toamna, pentru ca acestea le-ar putea scadea temperatura corpului, facand astfel dificila conceperea unui copil. Iar in China femeile nobile le pretuiau in primul rand pentru a reusi sa-si coloreze cu ajutorul lor dintii intr-un negru-argintiu conform modei acelor timpuri. Dar tot legenda ne spune ca un preamarit sultan isi cinstea cu precadere una din cele 170 de sotii datorita priceperii acesteia de a prepara patlagelele vinete, considerate de suveran drept esentiale pentru o viata lunga si o virilitate neafectata de ani. Dupa ce au fost acceptate in bucataria europeana, ele au devenit renumite si pe aceste meleaguri pentru presupusele lor proprietati afrodisiace si capatand, in consecinta, porecla de mere ale dragostei.
Vanata a patruns greu si tarziu in bucataria europeana si in cea Americana, unde, dupa cum se pare, s-a bucurat de o atentie speciala din partea presedintelui Thomas Jefferson. Insa in cartile de bucate a patruns de-abia in secolul XIX. Ea nu poate fi consumata in stare naturala, avand un gust amarui. Insa atunci cand este gatita, capata un gust si o aroma aparte. Trebuie stiut insa ca ea poate absorbi foarta multa grasime, motiv din care nu este recomandat sa o prajim, mai ales ca prin prajire se distrug si multe dintre substantele benefice continute de acestea. Este preferabil sa o fierbem sau sa o pregatim la cuptor sau pe gratar.
La francezi o intalnim in ratatouille, la italieni in melanzane alla parmigiana, iar la greci in musaca, pentru ca la noi sa te bucuri de o salata de vinete sau de o zacusca de vinete, cum este si zacusca de vinete Topoloveana. Vanata este si un ingredient de baza in bucataria orientala si arabeasca. Capata un gust special alaturi de ingrediente precum tahini, lamaie si usturoi. Imam Bayildi este o excelenta mancare turceasca despre care legenda spune ca un venerabil imam a fost atat de socat de gustul minunat al acestui preparat, incat atunci cand l-a gustat pentru prima data pur si simplu a lesinat.
Este bine de stiut ca atunci cand cumparam vinete trebuie sa fim atenti ca ele sa fie lucioase si netede, inchise la culoare si fara urme de nuante de roz. Nu este bine sa le tinem la temperatura camerei, pentru ca devin amare. La frigider pot fi pastrate timp de o saptamana, iar la congelator pana la sase luni. Cand le gatim e bine sa le preparam imediat, pentru a evita sa se innegreasca. Pentru a scapa de gustul amar, le putem tine 20 de minute in apa cu sare. Pentru a conserva vinetele, avem la dispozitie o excelenta reteta. Taiate rondele sunt fierte in suc de lamaie cu miere, se lasa la macerat timp de 4-6 saptamani in ulei de masline cu usturoi, frunze de busuioc, piper, coriandru si ardei iute si vor deveni cu adevarat delicioase.
Despre vinete si preparatele din vinete a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Europolis (TVR 1), in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos.