Capsuna, fructul in forma de inima

Imprimare

Capsunile sunt unele dintre cele mai populare, racoritoare si sanatoase fructe ale sezonului cald. Sunt delicioase, fiind dulci, cu o usoara nota de acrisor, si se numara printre primele 10 fructe si legume din punctul de vedere al continutului in antioxidanti. Capsunile salbatice erau cunoscute deja de vechii greci si romani, iar astazi exista peste 600 de soiuri de capsuni de cultura, fapt care arata cererea mare de pe piata.

Un fruct legendar
De-a lungul istoriei, oamenii au considerat capsunile simboluri ale fertilitatii si belsugului (mai ales datorita nenumaratelor sale seminte), ale senzualitatii si nuntii, dar si ale perfectiunii. Avand o forma asemanatoare inimii si fiind de culoare rosie, in Antichitatea romana erau asociate cu iubirea, fiind considerate favoritele zeitei dragostei, Venus. O legenda spune ca, atunci cand Venus a plans moartea lui Adonis, lacrimile ei s-au metamorfozat in capsune. De altfel, tinerii casatoriti din Roma antica primeau de mancare capsuni. La fel, in Franta, tinerii insuratei primeau ca prim mic-dejun o supa facuta din capsuni cu smantana. Unele popoare le considera, si astazi, un foarte bun afrodiziac. In piesa Othello a lui Shakespeare, batista Desdemonei este decorata, in mod simbolic, cu capsuni. O alta legenda medievala spune ca, atunci cand mananci o jumatate de capsuna, iar cealalta jumatate o oferi unei persoane de sex opus, va veti indragosti unul de altul. O doamna importanta de la curtea lui Napoleon devenise faimoasa pentru faptul ca se imbaia in suc de capsuni proaspete, iar regina Anne Boleyn, a doua sotie a regelui Henric al VIII-lea, avea un semn din nastere in forma de capsuna pe gat, fapt pentru care unii o considerau vrajitoare. In sudul Germaniei, in Bavaria, la tara inca se crede ca, agatand primavara cosulete cu capsuni salbatice de coarnele vacilor, le faci pe plac elfilor, care adora capsunile, iar acestia iti vor da in schimb lapte din abundenta.
In traditia crestina, capsunile intruchipau bunatatea absoluta, modestia, puritatea si virtutea. Uneori, ele erau asociate imaginii Maicii Domnului, in tablouri. Alteori se spunea ca frunzele lor reveleaza Sfanta Treime. Unii constructori din Evul Mediu ciopleau pe altare si sus, in jurul coloanelor, in biserici si catedrale, capsuni, simbolizand perfectiunea si virtutea. Si astazi, in unele locuri din Europa, de Sfantul Ion, copiii culeg capsuni.
Insa una dintre cele mai frumoase legende provine de la tribul de amerindieni Cherokee. Aceasta spune ca, odata, Primul Barbat a certat-o pe Prima Femeie pentru ca nu i-a pregatit mancarea la timp. Ea a inceput sa planga, iar el a alungat-o de acasa. Prima Femeie a fugit in padure. Seara, Primul Barbat s-a dus la marginea padurii, strigandu-si consoarta de mai multe ori. Nici un raspuns. Noaptea, el n-a putut inchide ochii, gandindu-se la ce a facut si la cate pericole are de infruntat Prima Femeie in padure. S-a rugat pentru ea. Dis-de-dimineata, a plecat in padure, rugandu-se: Creatorule, imi pare atat de rau pentru ce i-am spus sotiei mele. Te rog sa pui in calea ei multe flori frumoase. Sigur se va opri sa le miroase, iar eu o voi putea ajunge si imi voi putea cere iertare. Creatorul a pus cele mai frumoase flori in calea femeii, dar ea nu s-a oprit, atat era de suparata. Primul Barbat a gasit locul in care ea dormise peste noapte, apoi a gasit florile puse de Creator in calea ei. Insa n-a gasit-o pe iubita sa. S-a rugat din nou: Creatorule, probabil ca ii este foame. Te rog, pune in calea ei niste fructe. Sigur se va opri sa le manance, iar eu o voi ajunge din urma. Creatorul a pus tufe de mur in calea femeii. Fructele erau ispititoare, insa spinii i-au ranit pielea delicata, astfel ca ea a fugit mai departe. Barbatul a ajuns la mure si s-a rugat din nou: Creatorule, sunt un prost. Tu stii mai bine ce anume i-ar placea Primei Femei. Te rog alege tu ce sa pui in calea ei ca sa o opreasca, astfel incat sa o ajung si sa-i spun cat de mult o iubesc! Atunci, Creatorul s-a uitat la florile de pe pamant si ales cea mai delicata floare alba. S-a uitat la fructe, a ales cateva dintre ele, dar s-a intepat la deget in spini. Picaturile de sange au cazut peste fructe si le-au transformat, facandu-le mari, rosii si in forma de inima. Creatorul a pus florile albe si fructele rosii in calea Primei Femei. Cand ea a vazut florile delicate si fructele rosii, s-a oprit si le-a admirat frumusetea. A vazut ca nu au spini, asa ca a gustat un fruct. Era atat de dulce, incat s-a asezat in iarba si a inceput sa manance pe indelete. A vazut ca fructele aveau forma de inima, asa ca, pe masura ce le manca, a inceput sa se gandeasca la lucrurile frumoase pe care Primul Barbat le facuse pentru ea in trecut. Cu cat manca mai multe, cu atat ii veneau in minte amintiri mai dragi si mai dulci. A inceput sa planga, rugandu-l pe Creator sa i-l aduca pe sotul ei, ca sa-i spuna cat de rau ii pare si cat de mult il iubeste. Exact cand si-a terminat rugaciunea, Primul Barbat a aparut de dupa un copac. Cei doi s-au imbratisat, si-au spus cuvinte de iubire si s-au iertat unul pe altul. Indienii Cherokee au intotdeauna in casa capsuni proaspete sau dulceata de capsuni, sau imagini cu aceste fructe, ca sa-si aminteasca sa nu se certe intre ei. Forma de inima a fructului ne aminteste ca, atunci cand gresim si spunem lucruri dureroase, sa ne rugam, sa cerem iertare si sa spunem cuvinte de dragoste, asa cum au facut Primul Barbat si Prima Femeie. In limba Cherokee, capsuna se cheama ani.

Planta modesta, plina de calitati
Capsunul, care face parte din familia Rosaceae, este o planta care creste foarte usor, nefiind pretentios. Il intalnim oriunde, la marginea drumurilor, la marginea padurilor, in curti si in gradini, la campie si la deal. Raspandirea larga a capsunului salbatic se datoreaza faptului ca semintele sale sunt imprastiate prin intermediul pasarilor. Acestea mananca fructele, dar semintele raman in perfecta stare, fiind eliminate in alt loc. Deoarece au nevoie in primul rand de lumina, nu de umezeala, semintele incep sa germineze fara a avea nevoie sa fie acoperite de pamant. Capsunul este unic prin faptul ca este singura planta care are semintele in exteriorul fructului, nu in interior.
Desi foarte apreciate, capsunile au inceput sa fie cultivate in Europa abia in secolul al XIII-lea. In secolul al XIV-lea, peisagistii francezi si englezi au inceput sa le foloseasca chiar si la decorarea gradinilor. Prima ilustratie botanica a unui capsun apare intr-un Herbariu din anul 1454, iar primul hibrid de capsun, numit Hudson, a fost creat in Statele Unite, in anul 1780. Cuvantul strawberry, capsuna in limba engleza, pronuntat astfel abia din anul 1538, provine din termenul anglo-saxon streoberie.
Asa modesta cum este ea, capsuna este foarte iubita. Zeci de orase din Statele Unite organizeaza, primavara, un Festival al capsunilor. Si la noi, la Polovragi, in judetul Gorj, cultivatorii de capsuni din zona si autoritatile locale au organizat prima editie a Sarbatorii capsunilor. In aceasta localitate, aproape toti locuitorii cultiva capsuni, respectiv 80%, pe 200 de hectare, aceasta fiind ocupatia lor de generatii intregi.

Superaliment si ingredient delicios
Cand primii colonisti au ajuns in America, amerindienii cunosteau deja bine capsunile, pe care le amestecau cu faina de porumb si le coceau, facand un fel de paine cu capsuni. Colonistii au preluat si au modificat reteta, inventand asa-numitul strawberry shortcake, un delicios desert cu doua straturi de capsuni si frisca, care se prepara si astazi.
Exista multe feluri in care putem prepara capsunile. Le putem manca proaspete, ca atare sau sub forma de salata, suc, limonada, crema sau spuma, batute simplu sau cu zahar. Putem face din ele compot, serbet, gem sau dulceata, pentru toamna si iarna. Sunt, de asemenea, ingrediente foarte apreciate in prajituri, smoothies, inghetate, placinte si torturi sau batoane de cereale. Le gasim insa si in reteta unor cocktailuri alcoolice (margarita, cu tequila, sau daiquiri, cu rom) sau non-alcoolice, ca indulcitor, si le gasim si ca umplutura in ciocolata. Fac echipa buna cu rubarba (in placinte, de exemplu), cu lamaia si cu ciocolata.
In Marea Britanie, succesul capsunilor se datoreaza si faptului ca, odinioara, sezonul lor coincidea cu scurta si mult-asteptata vara engleza, de la inceputul lui iunie pana la mijlocul lui august. Ele reprezentau un ingredient de baza in preparatele estivale. Insa astazi, ca peste tot, exista si acolo varietati de capsuni care sunt cultivate pana la mijlocul lui decembrie. Ne putem da seama de cat de mult iubesc englezii capsunile afland ca, in Marea Britanie, un singur soi de capsuni, Elsanta, reprezinta 80% din toate fructele vandute in supermarketurile din aceasta tara!
Atunci cand culegem capsunile, trebuie sa stim ca, spre diferenta de celelalte fructe, ele nu se mai coc ulterior. De aceea, cele mai rosii, cele mai coapte, cu pulpa ferma si aspect sanatos sunt cele mai bune. De asemenea, trebuie sa stim ca aceste fructe sunt foarte perisabile, astfel ca ele trebuie consumate sau preparate rapid. Trebuie spalate doar inainte de a fi consumate, nu inainte. In frigider, rezista sub folie de plastic timp de doua, trei zile.
Un produs autohton deosebit de apreciat atat la noi, cat si peste hotare este dulceata de capsuni Topoloveana. Aceasta contine 55% pulpa de capsuni, 43% sirop concentrat de mar si 2% suc de lamaie si este deosebit de delicioasa, fiind un dulce natural ideal atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Sanatate in forme dulci
Capsunile contin nutrienti foarte importanti, esentiali pentru organismul nostru: vitamina C, vitamina K, potasiu, magneziu, fibre, acizi grasi Omega 3 si acid folic. O cana de capsuni proaspete contine 160% din necesarul zilnic de vitamina C, avand, in schimb, doar 50 de calorii! Cunoscand bine proprietatile medicinale ale capsunilor, inclusiv ale coditelor si frunzelor lor, vechii romani le foloseau in tratarea multor afectiuni, de la febra, inflamatii, respiratie urat mirositoare si infectii la nivelul gatului pana la boli ale sangelui, ale ficatului si splinei, pietre la rinichi sau guta, precum si in melancolie, ameteli si lesin.
Datorita continutului in vitamina C, capsunile cresc imunitatea generala, ajuta la buna functionare a sistemului nervos, intaresc dintii si oasele si imbunatatesc elasticitatea pielii, intarziind aparitia ridurilor. De asemenea, asigura o vedere buna, protejand in acelasi timp ochii de radicalii liberi, care pot dauna retinei si corneei. Datorita antioxidantilor si acidului elagic, ele opresc din evolutie celulele canceroase. Au si efect antibacterian si efect diuretic, ajutand la eliminarea toxinelor.
Pe langa antioxidanti, aceste fructe sunt insa foarte bogate si in flavonoizi, ceea ce face ca un consum regulat de capsuni sa fie foarte benefic pentru sanatate. Activitatea inimii se imbunatateste, iar colesterolul rau si efectele sale nocive asupra vaselor sanguine scad. De asemenea, capsunile ajuta la mentinerea unui nivel optim de zahar in sange.
Sucul de capsuni proaspete scade imediat febra, iar sucul de capsuni cu miere calmeaza arsurile solare si unele inflamatii ale pielii.

Un fruct pentru frumusete
Beneficiile capsunilor nu se opresc aici. Ele sunt utilizate si in cosmetica, caci au proprietati benefice pentru piele si ten. Ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, avand efect exfoliant (multumita alfa-hidroxi-acizilor continuti), previn imbatranirea prematura a epidermei, reduc cearcanele si pungile de sub ochi, ii redau pielii stralucirea si aspectul de proaspat si pot vindeca acneea.
Oricine isi poate face acasa, singur, o masca din capsuni, banane si miere sau din capsuni si ulei de masline, iar pentru ochii obositi sunt suficiente cateva felii de capsuni, care se aplica direct pe pleoape si se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Fiind hidratante, capsunile pot fi folosite si ca masca pentru tenurile prea grase. Iar sucul de capsuni proaspete, in amestec cu apa de trandafiri, este foarte eficient in indepartarea impuritatilor de la suprafata pielii. (Foto: freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro, Arhiva personala)

Despre beneficiile capsunilor a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Europolis (TVR 1), in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos.