Din deliciile lumii: maslinele si uleiul de masline

Imprimare

Un loc aparte in istorie si mitologie, in medicina, cosmetica si alimentatie il joaca maslinul si maslinele. Simbol al gloriei si al pacii, al intelepciunii, al sperantei si fericirii, al prosperitatii, al fertilitatii si victoriei, dar si al divinitatii, maslinul este cunoscut de peste 10.000 de ani.
Cu o longevitate cu totul neobisnuita, de 1.000 sau chiar 2.000 de ani, poate ajunge la un diametru al trunchiului de peste 10 metri. In Italia, exista credinta ca unii dintre cei mai batrani maslini dateaza chiar din primii ani ai Imperiului Roman. Unii spun ca acest pom nu moare niciodata, deoarece mladitele ce dau din radacini se pot dezvolta si rodi.
Uleiul de masline a fost medicament, substanta magica, sursa inepuizabila de fascinatie si uimireā€¦ Asemanator vinului, nu exista doua tipuri de ulei de masline la fel. Fiecare tip este influentat de sol, clima, soi, varsta, metode de obtinere, iar uleiul de calitate este apreciat si clasificat de degustatori cu experienta.

Maslinul este un copac cu tulpina usor ondulata, cu lemn dens si grosimi variate. Ramurile sunt muchiate, adesea spinoase si incolacite, ceea ce ii da o infatisare fantastica. Frunzele sunt mici, lanceolate, lucioase, argintii si paroase pe fata inferioara.
Maslinul, aceasta denumire venind din slava, face parte din familia Oleaceae si prezinta in jur de 20 de specii, cu un numar foarte mare de varietati, doar in Italia fiind identificate peste 300. Cele mai cautate sunt cele din Grecia, in primul rand din Creta, unde iernile blande, verile toride si solul calcaros ofera conditii excelente de dezvoltare a maslinului.
Istoria maslinului se pierde in negura vremii, maslinul salbatic fiind utilizat de oamenii neoliticului deja de acum 10.000 de ani, primele plantatii de pe coasta estica a Mediteranei avand si ele o vechime de peste 6.000 de ani. Cu 2.000 de ani i.H. ele sunt prezente si in Egipt, unde maslinul era considerat arborele sacru, protejat de Ra, zeul suprem al soarelui.
Multi istorici sustin ca primele livezi de masline au fost cultivate in Creta minoica, tabelele scrise in Linear A si Linear B sustinand ideea ca in Creta s-ar fi obtinut pentru prima data uleiul de masline presat la rece, cel ce avea sa fie invaluit in credinta ca acesta poate sa confere putere si tinerete, fiind folosit apoi, intr-o zona extinsa ce cuprindea si Egiptul si Grecia si Roma, atat in scopuri medicinale cat si cosmetice, fiind considerat drept cheia longevitatii si pastrarii integritatii mentale.
Dupa descoperirea Americii, maslinul a fost printre primii care au ajuns in America, in 1560 existand deja livezi in Mexic, de unde s-au extins apoi in America de Sud, in Africa de Sud, precum si in Australia si California, aceasta din urma asigurand 70-80% din necesarul de consum al Statelor Unite. Astazi, marii producatori de ulei de masline sunt Spania, cu aproape 200 de milioane de maslini din cei 800 de milioane care se pare ca ar exista la nivel global, ea realizand 44% din productia mondiala de ulei de masline, fata de 20% in Italia, 13% in Grecia si 7% in Tunisia.
In Antichitate, uleiul de masline se gasea la mare pret, Homer numindu-l aurul lichid. A fost o perioada in care orice cetatean grec care taia un maslin era condamnat la moarte sau la exil. In Biblie, maslinul este pomenit de peste 40 de ori. Alaturi de paine si vin, uleiul de masline este cunoscut ca fiind cel de-al treilea articol al binecuvantarii lui Dumnezeu.
In gradina Ghetsimani, situata la baza Muntelui Maslinilor din Ierusalim, Mantuitorul se ruga sub maslinii batrani cand a fost arestat. Se sustine ideea ca din lemn de maslin a fost cioplita crucea pe care a fost rastignit Iisus pe Golgota. Si tot din lemn de maslin, cu o structura fina si densa, au fost ciopliti heruvimii, usile si stalpii Templului lui Solomon. In Tara Sfanta, maslinul a fost mereu la mare pret. Regele David avea chiar paznici speciali care vegheau asupra culturilor si depozitelor pantru ca atat de pretiosul ulei sa fie in siguranta.
O frumoasa legenda leaga maslinul direct de zeita intelepciunii si de marea cetate a Atenei ce-i poarta numele. Astfel, legenda ne spune ca fiind fondat acest maret oras din Attica, numit initial Cecropia, dupa numele miticului sau fondator Cecrops, eroul lor cultural - care i-a invatat sa scrie si sa citeasca si care a introdus casatoria si ceremonialul incinerarii, s-a pus problema gasirii patronului noului oras. Dar rolul de patron al orasului era disputat de Poseidon, zeul marii, si de Atena, zeita intelepciunii. Atunci Olimpienii au hotarat sa curme disputa recurgand la un concurs. Poseidon a incercat sa se impuna, lovind pamantul cu tridentul sau: din pamant iesind suvoaie de apa sarata. Apoi Atena a infipt sulita in solul stancos, facand ca in mod miraculos sa creasca un maslin. Considerand ca maslinul, simbol al pacii si al fertilitatii era mult mai folositor decat darul lui Poseidon, zeii au declarat-o invingatoare pe Atena, aceasta devenind zeita protectoare a orasului, redenumit dupa propriul ei nume.
In Antichitate, uleiul de maslin se folosea in temple la arderea in candele precum si la ungerea sacra a regilor si preotilor. Lastarii incoronau tinerii castigatori ai Jocurile Olimpice si invingatorii marilor razboaie. Cultivatorii de maslini erau scutiti de serviciul militar. Exista obiceiul ca atletii greci sa-si frece capul cu ulei, iar, datorita stralucirii pielii unse, acestia se prezentau ca adevarate personaje mistice. Pentru transportul amforelor cu ulei spre diverse centre comerciale din jurul Marii Mediterane, grecii si-au construit corabii speciale.
Maslinele pot fi consumate ca atare. La nivel mondial este vorba de 860 de mii de tone, cea mai mare cantitate intrand in consumul tarilor mediteraneene. La recoltare maslinele sunt amare, avand un gust neplacut. De aceea sunt tratate cu o lesie speciala sau dupa retete traditionale cretane, direct cu apa de mare.
Maslinele pot fi culese verzi, inainte de coacere. Fiind apoi murate, ele prezinta un gust acrisor deosebit de placut, ce stimuleza secretia sucurilor gastrice precum si apetitul.
Ajunse la maturitate, maslinele au de obicei o culoare maro inchis, cu nuante rosiatice. Culoarea neagra este obtinuta doar prin tratare chimica. Prin diferite procedee de tratare chimica se pot obtine si masline galbene, portocalii sau chiar cu nuante de albastru. E la alegerea fiecaruia sa aleaga o culoare socanta, dimensiuni magnum sau maslinele naturale, micute, cu acea culoare maro, poate mai putin atractiva dar, naturale, mult mai sanatoase, si cu acel gust inconfundabil si atat de placut celor care au invatat sa cunoasca si sa indrageasca maslinele, acest dar al zeilor.
Uleiul de masline, la randul lui, se poate obtine, asa cum inca se mai practica in unele zone ale Cretei, prin strivire manuala a fructelor bine coapte, in bazine din piatra. In prezent, extragerea se face mecanizat in vase de otel inoxidabil, iar separarea uleiului de pasta reziduala, prin centrifugare. Daca toate operatiile se efectueaza la rece, adica sub 30 de grade, vorbim de un ulei extravirgin, obtinut prin presare la rece, caracterizat de o aciditate de sub 0,8%. Dupa a doua presare, vorbim de un ulei virgin, cu aciditatea de pana la 2%. Celelalte uleiuri rezulta in urma unui tratament termic sau chimic, mai mult sau mai putin agresiv, care ii afecteaza in mod semnificativ calitatile.
Uleiul de masline este bun si pentru prajit, avand plasat acel asa-numit punct de ardere sau de fum, de la care incepe sa se degradeze, la 210 grade, astfel ca uleiul rezista chiar si la gatit, inclusiv la prajit.
Calitatea uleiului, in special a celui extravirgin, depinde evident si de zona geografica, clima, sol si varietate, de varsta pomilor si de tehnologia de cultivare si de procesare, fiind la fel ca in cazul vinului, diferit de la o recolta la alta.
Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta aproximativ 75% din compozitia uleiului de masline sunt similari cu cei prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atat de bine tolerat de organism. Dar uleiul de masline contine un numar mare de substante active, esentiale pentru sanatatea noastra, inclusiv vitamine, minerale si oligoelemente.
Mmaslinele si uleiul de masline, elemente de baza ale alimentatiei mediteraneene, recunoscuta astazi pentru efectele ei benefice asupra sanatatii, erau recomandate deja din Antichitate pentru tratarea multor boli cronice. In Grecia se credea ca maslinele mancate cu samburi conduceau si la marirea potentei sexuale si a fertilitatii feminine. Samburii de masline, macinati fin, sunt utilizati pentru purificarea sangelui si revigorarea circulatiei sanguine, dar si pentru revitalizarea pielii si eliminarea impuritatilor.
Atat maslinele de calitate, cat si uleiul de masline extravirgin reprezinta insa in primul rand elemente de baza pentru o masa sanatoasa si savuroasa. De la o simpla salata de cruditati si pana la o mancare de limba cu masline, o musaca de cartofi cu ciuperci si masline sau o surprinzatoare paine cu ceapa si masline, avem nenumarate retete delicioase. Din masline se poate prepara o pasta minunata sau se pot consuma umplute cu migdale, branza, ardei si nu numai.
Cercetarile actuale au evidentiat multiple proprietati terapeutice atat in privinta maslinelor si a uleiului de masline, cat si in ceea ce priveste samburii si frunzele. Atat ca produse alimentare, cat si ca produse cosmetice, ele pot face adevarate minuni pentru santatea si frumusetea noastra.
Avand un efect benefic de revitalizare a pielii, uleiul de masline reprezinta si un ingredient cosmetic de o deosebita valoare, inclusiv pentru ingrijirea parului, dar si pentru ingrijirea tenului, existand numeroase produse de ingrijire cu ulei de masline. Un exemplu in acest sens, este si sapunul natural cu miere si ulei de masline, importator Apiland, care combina efectele hidratante, antibacteriene si antiacneice ale mierii cu cele ale uleiului de masline, care calmeaza pielea iritata, afectata de razele solare. In plus, uleiul de masline ofera tenului stralucire. Uleiul de masline este un foarte bun hidratant, ajuta la regenerarea tesuturilor si la reducerea inflamatiilor pielii. Are un continut ridicat de vitamina E, ceea ce ajuta la formarea de celule epiteliale, impiedicand astfel imbatranirea pielii.
Din multitudinea produselor care au ca ingredient acest produs miraculos, va recomandam si produsele din gama Activa Hydraferm, de la Gerocossen, care au la baza un complex pretios din masline, format din ulei de masline si derivati ai acestuia, precum olivati si ceruri, in asociere cu ulei de avocado, unt de karite (shea butter), coenzima Q10, proteine de soia, acid hialuronic etc.
Maslinele si uleiul de masline trebuie sa nu ne lipseasca nici din bucatarie, nici din trusa cosmetica si nici din raftul cu povesti.
Despre legendele maslinului si beneficiile maslinelor si uleiului de masline, dar si despre cateva din preparatele cu masline a vorbit si Cecilia Caragea la rubrica Deliciile lumii, din cadrul emisiunii Convietuiri (TVR 1), miercurea, de la ora 15.30. (Foto: www.apiland.ro, www.gerocossen.ro, www.freeimages.com)