Alunele, sursa de energie

Imprimare

Alunele nu sunt numai delicioase, ci si foarte sanatoase pentru organism. Cele mai cunoscute alune sunt cele de padure. Alunele contin acizi grasi monosaturati, care scad nivelul colesterolului din sange, reducand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Mineralele continute de alunele de padure stimuleaza sistemul imunitar si cresc capacitatea organismului de a se apara impotriva infectiilor virale. Sunt considerate a fi o adevarata sursa de energie, avand o valoare nutritiva ridicata. De asemenea, alunele de padure protejeaza organismul de diferite forme de cancer.

Arahidele, adica alunele de pamant, fac parte din categoria leguminoaselor. Ele cresc pe o planta sub pamant. Arahidele reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei. Sunt recomandate si in caz de nevroze, psihoze sau depresii. Totodata sunt indicate pentru sanatatea oaselor, deoarece contin o mare cantitate de calciu. Arahidele sunt bogate in fibre, care ajuta la digestia alimentelor. Nu sunt indicate daca suferiti de afectiuni grave ale ficatului.

Alunele pot provoca alergii grave unor persoane, putand duce la socuri anafilactice. Pentru a diagnostica alergiile, apelati la medicul alergolog care va va recomanda un set de analize!

Cultivati in gradina dumneavoastra un alun! Alunul poate fi plantat din zona de campie, pana in cea submontana. Cea mai prielnica e insa zona de deal. Din nefericire, alunul este putin cultivat in tara noastra. Turcia este principala tara producatoare de alune.

Alegeti sa mancati alunele neprajite si nesarate! In stare cruda, calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte. In aceasta perioada, pot fi o buna alternativa la fructele de sezon. Puteti sa le folositi la torturi, ciocolata, prajituri, inghetate, dar si pentru a face o crusta la rulada de pui sau de porc. (Aglaea Ciubotaru, Foto: freeimages.com)