Miracolul din bobul de grau

Imprimare

In popor, se spune ca pe fiecare bob de grau se gaseste, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea graul este abordat, de multe ori, si ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ritualice in relatia cu lumea de dincolo este coliva.
Cerealele au constituit baza alimentatiei omului din toate colturile lumii de cel putin zece milenii, iar populatiile care au pastrat acest tip de hrana si-au prezervat capitalul de sanatate. Asta si pentru ca, la origini, omul a fost frugivor, hrana sa a constat in principal din fructe si seminte, carnea, pestele, lactatele si celelalte elemente care contureaza alimentatia omului modern fiind adaugate pe parcursul istoriei. Cerealele – care au trecut si ele, in timp, de la statutul de salbatice la domestice, fiind cultivate pe arii tot mai intinse de catre om, sunt alimente exceptionale, datorita aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar si prin proteine, saruri minerale si vitamine. In grauncioarele din spice se concentreaza toata bogatia si forta vitala a plantei. Spicul care se coace este promisiunea painii viitoare.

Una dintre cele mai raspandite cereale o reprezinta graul, iar teritoriul de astazi al Romaniei dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogatia granelor. Herodot aminteste lanurile de grau din tinuturile dacilor, in scrierile sale, cronicile medievale vorbesc si ele despre cultura acestei cereale, in vreme ce in prima jumatate a secolului al XX-lea Romania capatase renumele de granarul Europei.

Inainte de a vedea in ce fel putem sa folosim graul (nu ne vom referi astazi la paine, fainuri, tarate si alte subproduse, carora le rezervam un articol aparte) pentru a ne prepara o hrana sanatoasa, sa-i trecem in revista virtutile. El contine calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grasime fosforata, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti, fibre.
Considerat de specialistii in nutritie un adevarat ou vegetal - datorita faptului ca el contine absolut toate elementele necesare pentru un organism sanatos – graul ofera garantia ca intoarcerea la o alimentatie bazata in buna masura pe cereale (ca in zorii omenirii) ar reduce substantial numarul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, arterioscleroza, anemie, constipatie si ar imbunatati starea de sanatate a celor care sufera de multe alte boli cronice.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.