Fii fresh, cu Alexandra Pacuraru

Imprimare

Cateva sfaturi de la Alexandra Pacuraru, realizatoarea emisiunii Fresh Refresh de la Realitatea TV, despre cum sa te mentii in forma si despre care sunt alegerile alimentare sanatoase:
- Ce inseamna curentul Raw in alimentatie? Cati adepti sunt in lume si cati in Romania? Exista statistici in acest sens? Au comunitati speciale, magazine speciale, cum reusesc sa fie Raw?
Alexandra Pacuraru: Curentul Raw in alimentatie, supranumit si hrana vie, o expresie care imi place foarte mult, a luat amploare si in Romania in ultimii ani si il consider a fi un stil de viata si nu o moda. Este un stil de viata pe care si eu l-am adoptat in proportie de 80-90%. In curentul Raw, orice produs sau preparat de origine animala este exclus. Iar legumele si fructele sunt preparate la 40 de grade Celsius. Adoptand varianta Raw in alimentatie renuntam, automat, la prepararea termica a mancarurilor. Acest lucru inseamna ca ne bucuram de toti nutrientii si de toate enzimele atat de benefice organismului nostru. Cunoscut in America din anii '50, curentul Raw s-a dezvoltat datorita preocuparilor din ce in ce mai mari pentru un stil de viata sanatos si pentru o viata fara de boala. Ma bucur foarte mult sa vad ca, si in Romania, curentul a fost bine primit. Se pare ca romanii au inteles ca fructele si legumele in starea lor naturala ii pot apara de toate bolile urate ale batranetii. Eu vreau sa imbatranesc frumos, iar acest lucru nu reprezinta un moft pentru mine, ci bucuria unei adevarate posibilitati. Cred ca poti avea o minte agera si la o varsta inaintata, si chiar mai multa energie si vitalitate ca in tinerete. Si asta gratie faptului ca iti cunosti organismului si sti ce dieta sau stil de viata ti se potriveste. Recomand acest mod de a trai persoanelor cu hipertensiune arteriala si astm, celor care sufera de maladii cerebrale sau de boli cardiovasculare. Alimentatia Raw este la fel de buna si in curele de detoxifiere. De tot ceea ce ai nevoie gasesti oricand in pietele de la noi. Eu prefer sa cumpar numai legume si fructe de sezon, romanesti!

- De ce ai ales… sa fii Raw? De cand? Care au fost schimbarile pe care acest lucru le-a adus in viata ta?
Alexandra Pacuraru: Eu nu sunt in totalitate Raw. Sunt vegana. Mananc alimente in starea lor cruda in proportie de 80-90%. Am inca o slabiciune pentru humus, pentru linte, orez, fasole si pentru painea facuta in casa. Cu aproximativ 5 ani in urma, am simtit nevoia unei schimbari semnificative si am adoptat acest stil de viata fara sa imi propun acest lucru. Totul a venit... natural. Am simtit nevoia sa renunt la orice produs de origine animala in favoarea produselor vegetale. Mi-a placut efectul acestei diete inca din primele saptamani. Si energia si pofta de viata cu care ma trezeam in fiecare dimineata m-au determinat sa continui sa mananc numai alimente de origine vegetala. Printre efectele sesizate, va pot spune ca am pierdut in greutate si ca reusesc sa ma mentin fara efort. Sistemul imunitar este la cote optime, astfel incat, in ultimele 4 ierni, nu am mai fost racita. Toti nutrientii necesari imi sunt asigurati de aceasta hrana vie.

- Ce inseamna sa fii "tehnician in nutritie"?
Alexandra Pacuraru: Pentru mine aceasta titulatura imi da posibilitatea de a face recomandari de produse naturale si de a oferi consiliere nutritionala pentru imbunatatirea calitatii vietii, respectiv pentru schimbarea stilului de viata.
 
- Cine poate deveni technician in nutritie? Ce scoala trebuie sa urmeze? Cat costa? Unde se face si in ce consta?
Alexandra Pacuraru: Oricine este pasionat de un stil de viata sanatos se poate inscrie la aceste cursuri, nu doar cei cu studii superioare, cum este cazul meu. Sunt cursuri care se adreseaza tuturor varstelor, iar optiuni sunt multe. Eu am ales cursurile organizate de "Centrul de Pregatire si Educatie in Sanatate Bulus". Cursurile se desfasoara pe o perioada de 6 luni si costa 1.100 de lei. M-am inscris la aceste cursuri manata de o curiozitate personala. Mi-am dorit sa imi identific propriile greseli alimentare pentru a le inlocui cu cele esentiale. La finalizarea acestui curs, mi-am confirmat ca secretul vietii fara de boala ne este la indemana: legume, fructe si germeni.

 - Ai ales sa faci aceste cursuri doar pentru tine doar sau si ca profesie complementara? In Romania, exista oameni care apeleaza la tehnicieni in nutritie?
Alexandra Pacuraru: Acest certificat de calificare profesionala imi da posibilitatea de a avea o profesie complementara. Eu am urmat insa acest curs, in primul rand, pentru mine si pentru membrii familiei mele. Ca realizatoare a emisiunii Fresh Refresh, de la Realitatea TV, mi se potriveste. Acum, am mai multa incredere atunci cand aleg subiectele, cand scriu rubricile zilnice, cand imi aleg invitatii. Si in Romania, oamenii apeleaza la tehnicieni in nutritie cand se confrunta cu probleme de sanatate sau, asemeni mie, din pura curiozitate si din dorinta de a-si cunoaste mai bine organismul si de a afla alimentatia potrivita.



 - Care ar fi pe scurt sfaturile personale pentru o viata sanatoasa?
Alexandra Pacuraru: Sa zambim, sa iubim si sa consumam, zilnic, fructe si legume de sezon, in starea lor cruda. Sa evitam, pe cat posibil, prepararea termica, zaharul rafinat si preparatele intens procesate.

- Ce alimente consideri ca nu ar trebui sa-ti lipseasca? Sau fara de care tu nu ai putea? Care sunt alimentele esentiale pentru tine?
Alexandra Pacuraru: Mierea de albine am descoperit-o cu cativa ani in urma, iar, acum, in vremuri in care zaharul rafinat se regaseste in orice produs de pe rafturile magazinelor, recomand inlocuirea lui cu mierea de albine. Din punctul meu de vedere, aceasta este de neinlocuit. Pe langa gustul delicios, mierea de albine are si foarte multe beneficii asupra sanatatii noastre. Si nu o recomand in cure, ci, zilnic, ca un stil de viata. Sa nu uitam ca mierea de albine poate fi folosita si extern: in masti, cu efecte vizibile pe piele sau par. Si daca tot am vorbit despre miere, nu am cum sa nu amintesc despre polen. Am descoperit recent polenul crud Apiland. Si, de atunci, nu exista dimineata in care sa ies din casa fara sa iau o lingura de polen crud. Il recomand deci tuturor celor care vor sa isi mentina sanatatea in top.