Miraculoasele ciuperci shiitake si promisiunea vietii vesnice

Imprimare

Chinezii sunt ferm convinsi ca micutele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tineretea intiparita pe chip, in ciuda anilor. In acelasi timp, substantele continute actioneaza benefic asupra sistemelor respirator si circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astazi parte din compozitia medicamentelor impotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale si vitamine, sunt recomandate a fi incluse in dieta vegetarienilor.
Shiitake cresc in Asia inca din timpurile preistorice. Chinezii obisuniau sa le numeasca ciupercile imparatului, iar acest apelativ demonstreaza importanta de care se bucurau.

In timpul Dinastiei Ming, bucatarii le adaugau in mancare, nu numai pentru a-i imbogati gustul (ciupercile shiitake nu se compara deloc cu celelalte ciuperci), cat mai ales pentru ca astfel se putea intampla minunea: corpul prindea puteri noi (actionau direct asupra miraculoasei energii a vietii, qi) si intinerea, scurgerea timpului nemaipunandu-si amprenta asupra celor care le savurau din plin.
Imediat dupa ce se culeg de pe trunchiul copacilor (asa le place lor sa traiasca, imbratisand strans copacul care le este camin) sau de pe bustenii cazuti la pamant si inmuiati de vanturi, ploi si curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textura untoasa. Datorita continutului mai scazut de apa (doar 75%), aceste ciuperci isi potenteaza si mai bine aroma si gustul.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.