Somonul salbatic versus somonul de crescatorie

Imprimare

Carnea somonului este saraca in calorii si grasimi saturate, dar bogata in proteine (din aceasta perspectiva, el nu trebuie sa lipseasca din meniul persoanelor nevoite sa urmeze o dieta stricta), este o sursa de seleniu, fosfor, magneziu si vitamina B. Un aliment medicament... Cu o singura conditie: pestele sa traiasca in salbaticie, lasandu-l astfel sa-si puna in valoare... inteligenta. Un preparat pe baza de somon nu este niciodata doar atat. Devine o mancare inteligenta, un elixir al sanatatii. Un aliment complet, pe care nutritionistii il recomanda a fi asezat in farfurii de cel putin doua ori pe saptamana.

Responsabili sunt acizii grasi Omega 3 care pot face minuni, preintampinand problemele cardiace, circulare, neurologice si oftalmologice. Efectele batranetii se fac simtite mai tarziu, amatorii de carne de somon putandu-se bucura de o tinerete prelungita, plina de aventuri si descoperiri.
Somonii se zbenguie atat in apa sarata, cat si dulce. Odiseea lor incepe in raurile vijelioase si reci din America de Nord, Asia sau Europa. Instinctul le cere sa coboare catre ocean (Atlantic sau Pacific), o lunga calatorie plina de pericole, de plase de pescuit sau doar animale pofticioase si infometate. Dupa explorarea oceanului nemarginit, somonii se intorc in locurile unde au simtit pentru prima data mangaierea apei. Vor depune icrele si apoi vor muri.

O alta generatie de somoni va porni catre ocean sau... farfurii. Oamenii de stiinta nu pot explica aceasta intoarcere in apele natale. Au pus totul pe seama memoriei, ceea ce ar putea face din acest peste un adevarat navigator. Oare dupa ce se orienteaza?
Toti oamenii vor sa fie sanatosi, tineri si optimisti pana la... adanci batraneti. Astfel, cererea de carne de somon este din ce in ce mai mare. Cum in salbaticie pescuitul trebuie sa tina cont si de sansa, in fermele submarine, totul este de-a gata. Pestii crescuti in spatii ingradite cu plase sunt hraniti cu alti pesti (pentru a hrani un kilogram de somon se folosesc doua-trei kilograme de peste) si primesc antibiotice ca sa reziste diferitelor boli.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.