Sanatate cu zmeura

Imprimare

Astept de fiecare data mijlocul lunii iunie ca sa culeg din gradina mea zmeura proaspata si aromata. Atat de delicata si cu atat de multe calitati!
Un puternic antioxidant, ce neutralizeaza radicalii liberi, o veritabila sursa de vitamina C, magneziu si cupru! Zmeura este saraca in calorii si bogata in fibre, este foarte satioasa si ajuta la digestie. Este benefica pentru scaderea colesterolului, contra bolilor de inima sau tulburarilor de tranzit intestinal. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza imunitatea. Nu este de neglijat in afectiunile oculare sau raceli. Zmeura contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale. De asemenea, este benefica in lupta cu celulele canceroase. Insa, persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere trebuie sa evite zmeura.

Si, daca tot vorbim de zmeur, sa nu uitam de frunzele sale. Ceaiul din frunze de zmeur are multiple calitati. Este astringent, antiseptic, cicatrizant, eficient impotriva E-urilor din alimente. Poate fi administrat atat pe cale interna, cat si folosit extern.
Daca aveti gradina, puteti planta cateva fire de zmeur! Alegeti un loc insorit, ferit de vanturi puternice! In primul an dupa plantare nu veti obtine recolta, dar in sezonul urmator va veti putea bucura de zmeura proaspata. Zmeura de gradina se coace de la mijlocul lunii iunie pana la mijlocul lunii iulie, devansand zmeura de padure, care se coace de obicei in luna august.
Folositi zmeura in retete de prajituri, torturi, la dulceata, jeleuri, sucuri sau inghetata! Insa, substantele continute de zmeura se pastreaza cel mai bine in zmeura proaspata, nepreparata termic. Sa aveti pofta buna! (Aglaea Ciubotaru)