Alimente care te feresc de viroze si pe timp de vara

Imprimare

Credeti ca daca e vara, ati scapat de viroze? Ca numai in celelalte anotimpuri boala asta isi face de cap? Ei bine, va inselati. Vara este la fel de periculoasa, cand vine vorba de afectiuni ale aparatului respirator superior! Aerul conditionat, fereastra deschisa, bauturile reci si inghetata, chiar si statul la plaja in exces, mai ales cand soarele e in crucea cerului, toate sunt elemente favorizante pentru aparitia unor viroze. Romanul zice ca numai oamenii sanatosi racesc vara! Asa o fi, dar sanatos inseamna sa fii... sanatos, nu sa iti tot stergi nasul cu batista.
Ca sa ne ferim de viroze specialistii ne sfatuiesc sa ne spalam cat mai des pe maini cu apa si sapun, sa evitam pe cat posibil locurile aglomerate, sa ne imbracam corespunzator - sa nu ne fie nici prea cald, nici prea frig - si, nu in ultimul rand, sa mancam alimente care ne intaresc sistemul imunitar.
In aceasta perioada, alimentatia zilnica trebuie sa fie foarte bogata in vitamine si minerale, deoarece acestea intaresc sistemul imunitar. Asadar, nu uitati sa consumati cat mai multe legume, fructe, lactate si grasimi vegetale.

1. Lactatele si branzeturile. Daca avem un deficit de calciu, organismul nostru nu se poate proteja de virusurile virozei. Asadar, produsele lactate si branzeturile ne protejeaza organismul de virozele respiratorii, iar daca deja ne-am imbolnavit, ne ajuta sa ne vindecam mai repede. In concluzie, beti zilnic un pahar de iaurt sau kefir deoarece contine probiotice, bacterii care ne stimuleaza imunitatea.

2. Fructele. In special citricele sunt considerate inamicul principal al racelii, deoarece au un continut ridicat de vitamina C. Acestea pot fi consumate atat in stare naturala, cat si sub forma de sucuri proaspete. Mai mult, fructele exotice ajuta organismul sa lupte impotriva virusurilor. Si merele sunt considerate inamicul racelilor. Tusea si bronsitele pot fi tratate cu fiertura de mere: se taie merele marunt, apoi se adauga apa si se lasa la fiert timp de zece minute. Lichidul se bea cald, cate doua lingurite, de opt sau zece ori pe zi.

3. Legumele. Ceapa, usturoiul si ardeiul iute au efecte antiseptice, antivirale, antibacteriene si antifungice, care ne feresc de raceala. Varza, conopida, broccoli si salata verde ajuta la eliminarea toxinelor din organism si protejeaza tesuturile de agresiunea frigului. Si ardeiul gras este foarte bogat in vitamina C. Un singur ardei gras contine aceeasi cantitate de vitamina C pe care o gasim in patru lamai. Totodata, morcovii contin o substanta numita imunoglobulina, care are si proprietati antivirale. Si hreanul trateaza mai multe afectiuni ale sistemului respirator. Daca suneti raciti, beti sirop de hrean care se prepara astfel: se da pe razatoare o radacina de hrean, se amesteca apoi cu patru linguri de miere si se lasa cateva minute la macerat. Apoi se strecoara si se lasa la racit. Se vor lua trei linguri pe zi.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.