Din deliciile lumii: prunele

Imprimare

Unul dintre cei mai iubiti pomi, atat pentru frumusetea lor, cat si pentru roadele bogate si delicioase, este prunul. Numele sau provine din limba latina, prunus, si este un pom fructifer cultivat pe suprafete destul de mari in tara noastra. Daca in anul 1905 ponderea ocupata in cadrul ansamblului de livezi era de 88%, in 1960 a scazut la 66%, si la 48% in 2010. Se spune despre prun ca ar fi luat nastere acum 2.500 de ani, in Caucaz, din incrucisarea porumbarului cu corcodusul, apoi a fost raspandit in Europa si in intreaga lume. De-a lungul timpului, au aparut numeroase soiuri de prun, astfel ca la inceputul acestui secol se inregistrau nu mai putin de 2.000 de soiuri.

Numai in perioada Romei antice existau peste 300 de soiuri de prun, evolutia soiurilor luand amploare odata cu raspandirea prunului pe toate continentele. Cultivat astazi in intreaga lume, prunul ocupa locul 11 in lume, dupa mere, citrice, banane, ananas. Romania este una din tarile cu productii foarte mari de prune, fiind aproape de locul 1 in Europa. Judetul cu productia cea mai mare de prune este Arges, urmat de Valcea, Buzau si Iasi. Cele mai cunoscute soiuri sunt: Perjele, Goldanele si Tuleu gras. Acestea sunt, de altfel, si soiuri traditionale.
Perjele au forma alungita, se desprind usor de pe sambure si sunt folosite cel mai adesea la prepararea magiunului. Goldanele au un gust foarte dulce si aromat, iar romanii le folosesc, inca din vechime, pentru tuica. Tuleul gras este un soi care se coace pe la mijlocul lunii august, se desface usor de pe sambure si are o aroma intensa. In tara noastra exista chiar si un muzeu al prunelor, Muzeul Prunelor din Valenii de Munte, loc in care s-au desfasurat numeroase cercetari asupra soiurilor de pruni de pe teritoriul tarii noastre. Aici s-a descoperit si faptul ca soiul de prun cultivat in prezent pe teritoriul tarii noastre deriva dintr-o specie pomicola cultivata aici in secolul al XVII-lea. Alte soiuri de prun cultivate la noi sunt: Gras romanesc, Stanley, Carpatin, Centenar, Silvia, Albatros, Vinete de Italia, Ialomita, Rivers Timpuriu, Pescarus sau Diana.

Conditii de cultivare. Cunoscut si sub denumirea de pomul vietii sau al sperantei, prunul nu este un pom cu pretentii speciale. Timpul a demonstrat ca acesta are o mare capacitate de adaptabilitate la mediul inconjurator. Prunul poate sa creasca oriunde, chiar si spontan. Cultivat, atunci cand se asteapta si o productie considerabila de prune, trebuie sa se tina cont de anumite aspecte: sa nu fie plantat in medii foarte aglomerate, sa aiba acces la suficienta lumina, neaparat la caldura. Prunii cultivati in mediile cu suficienta caldura si soare dau o recolta mai bogata de prune. Prunii au nevoie de un nivel optim de umezeala, astfel incat, daca sunt plantati in medii aglomerate, exista riscul ca ceilalti pomi sa il priveze de umezeala si astfel recolta de prune poate fi compromisa.
Daca sunt indeplinite conditiile de cultivare, prunul poate sa atinga chiar si inaltimi de pana la 10 m, dar exista si soiuri care nu depasesc 4-6 m. Pentru ca infloreste primavara devreme, prunul este unul dintre primii pomi fructiferi care ne incanta privirea cu frumusetea florilor sale, dar si cu mireasma proaspata. In China, floarea de prun este foarte pretuita, fiind simbol Feng-Shui pentru longevitate si pentru fericire, dar si aspiranta la titlul de floare nationala.

Beneficiile prunelor pentru sanatate. Consumate in stare cruda, dar si uscate, prunele sunt un adevarat izvor de vitamine, fibre, minerale si antioxidanti. Prunele sunt considerate un medicament natural pentru combaterea aterosclerozei, a gutei, a reumatismului, a hepatitei, a diabetului sau a intoxicatiilor alimentare. Tot prunele sunt cele foarte apreciate pentru decongestionarea ficatului si protejarea sistemului digestiv. Au efecte benefice si pentru combaterea stresului.
Consumate crude sau uscate, prunele sunt un adevarat izvor de sanatate, insa cel mai pretuit preparat din aceste fructe este magiunul.

Magiunul preparat in tara noastra, magiunul traditional, a fost transformat intr-un adevarat brand recunoscut la nivel international.
Magiunul de prune Topoloveni, pe langa gustul unic, traditional, cu care a incantat nu doar romanii, ci si alte tari din intreaga lume, are si numeroase beneficii pentru sanatate. Este preparat din prune proaspete, romanesti, fara zahar adaugat si fara conservanti, din 5 kg de prune netratate chimic obtinandu-se un kilogram de magiun.
Consumat in mod frecvent, magiunul de prune Topoloveni contribuie la mentinerea starii de sanatate, intareste sistemul imunitar si cel osos.
Magiunul de prune Topoloveni este certificat de catre Institutul de Cercetari Alimentare drept aliment functional, care consumat in mod curent contribuie la mentinerea starii optime de sanatate, prin aportul de macroelemente, microelemente, macronutrienti, micronutrienti (fitonutrienti, in special antioxidanti, vitamine, fibre alimetare). Poate fi consumat de la varsta de 6 luni - cand incepe diversificarea alimentatiei; este permis si persoanelor bolnave de diabet (cu recomandarea medicului curant) - gratie indicelui glicemic scazut.
Frumusetea florilor de prun a cucerit si harnicile albine care au cules, cu iscusinta, nectarul. Astfel, a luat nastere polenul crud de prun ApiLand, un excelent ajutor pentru sanatate. Acesta, bogat in fibre, vitamina K, vitamina A, vitamina C, antioxidanti, actioneaza benefic asupra stomacului, ficatului si bilei, normalizand apetitul alimentar, fiind numit si ingerul pazitor al echilibrului digestiv.
Polenul crud de prun de la ApiLand incetineste procesele de imbatranire, creste rezistenta organismului la efort. Amelioreaza capacitatea de concentrare si stimuleaza memoria.

Despre prune si beneficiile acestora a vorbit si Cecilia Caragea, la rubrica Din deliciile lumii, difuzata in cadrul emisiunii Convietuiri de la TVR 1, miercurea de la ora 15.30 la 17.00. (Foto: www.freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro, www.apiland.ro)