Din deliciile lumii: castravetele

Imprimare

Vechi de peste 10.000 de ani, castravetele s-a nascut pe meleagurile asiatice, insa a cucerit rapid si regiunile egiptene, grecesti si indiene, devenind foarte indragit, mai ales in Egipt, unde preferinta pentru aceasta planta a dainuit pana astazi.
Istoria castravetelui. Despre castravete avem referinte chiar si in Vechiul Testament, de unde aflam ca este o planta nu doar foarte raspandita, ci si foarte apreciata. Se spune despre castravete ca ar fi fost una din legumele preferate in Tracia, unde era cultivata pe suprafete destul de mari. Era una din legumele preferate de imparatul Tiberiu. Se pare ca acesta obisnuia sa consume zilnic castraveti, chiar si pe timp de iarna.

Dupa ce a cucerit chiar si Imperiul Roman, castravetele s-a extins si in regiunile tropicale si temperate, pentru ca apoi sa castige teren si in unele regiuni ale Europei. Aici devine leguma de baza in regiunile actualei Bulgarii, in Grecia si in Turcia. Astfel, unele cronici vorbesc despre cultivarea castravetelui in secolul al IX-lea pe largi regiuni din Franta. In 1494, Cristofor Columb aduce castravetele in America, unde acestia incep sa fie cultivati pe regiuni tot mai mari, pentru ca mai apoi, in 1535, un explorator francez sa descopere in zona Montreal castraveti cu dimensiuni foarte mari.
Pentru ca a fost atat de iubit de catre romani, acestia au gasit si modalitatea de a-l cultiva in sere, iar despre aceste procedee ne vorbeste Plinius cel Batran in scrierile sale. In acele vremuri, castravetele era apreciat, nu doar pentru gustul sau minunat, ci si pentru proprietatile sale vindecatoare. Astfel, se spune despre castravete ca era folosit in cazurile muscaturilor de scorpion, insa mai era folosit si ca talisman pentru atragerea fertilitatii sau pentru a avea o nastere usoara.
Conditii de cultivare. Indragit in intreaga lume pentru gustul sau, castravetele se cultiva astazi in aproape toate zonele, existand o gama variata de soiuri care variaza in marime. Unele soiuri pot ajunge chiar si pana la 60 de centimetri, insa cel mai adesea se cultiva soiuri care nu depasesc 10 centimetri. Desi din punct de vedere stiintific castravetele este un fruct, in bucatarie el si-a schimbat destinatia, fiind folosit ca leguma, asa cum se intampla si in cazul dovlecelului sau al rosiei. Exista si castraveti fara seminte, folositi in principal pentru decoratiunile culinare, insa acestia sunt crescuti in sere, fara a avea nevoie de polenizare.
Trebuie avut in vedere faptul ca la cultivare e nevoie de cateva conditii care trebuie repectate pentru a putea obtine o recolta buna. Astfel este nevoie de soluri usoare, nisipoase, iar semintele au nevoie de temperaturi de 25-30 de grade pentru a germina. Se culeg atunci cand sunt de culoare verde si se consuma, de regula in stare cruda, in salate, in alte preparate sau murati. Prin procesul de murare, cantitatea de vitamine si minerale se diminueaza, insa nu atat de mult ca in fierbere. Cert este ca murarea este un procedeu destul de vechi, desi nu se stie cu precizie in ce timpuri a aparut.
Compozitie si beneficii. Fara indoiala, castravetele este una dintre legumele cele mai iubite in intreaga lume. Cu un continut foarte scazut de calorii, castravetele are in compozitie 90% apa, nu are grasimi deloc si de aceea este adesea folosit in curele de slabire.
Totusi, castravetele are o compozitie foarte bogata in substante benefice organismului. Acesta contine un antioxidant numit acid cafeic, enzime, vitamine, precum A, C si E, B3, B6 si B9, potasiu in cantitati destul de mari, fier, siliciu in forma asimilabila, magneziu si fosfor. Este important de stiut ca cea mai mare parte a acestor substante sunt depozitate in special in coaja.
Cu aceasta compozitie, castravetele este folosit pentru proprietatile sale depurative, astringente, antioxidante. Este si un bun dizolvant al acidului uric, stimuleaza producerea de insulina si este calmant, chiar usor hipnotic.
Castravetele este recomandat in numeroase afectiuni, atat in preventie, cat si in combatere. Iata cateva dintre acestea: reumatism, guta, artrita, intoxicatii, febra, afectiuni renale. In industria cosmetica, castravetele este folosit ca ingredient in numeroase creme, lotiuni sau alte produse cosmetice.
De-a lungul timpului, castravetele a fost folosit ca remediu pentru frumusete. El inchide porii, reduce inflamatiile, combate acneea si elimina punctele negre, diminueaza cearcanele, purifica tenul si este tratamentul perfect pentru zona sensibila a ochilor.
Castravetele in bucatariile din lume si din Romania. Nu a fost greu deloc pentru castravete sa cucereasca bucatariile din intreaga lume si sa devina una din legumele foarte apreciate. De la celebrul tzatziki grecesc, pana la supa rece, turceasca, pe baza de castraveti, aceasta leguma este un adevarat deliciu. Fiecare tara, din Europa sau din alte parti ale lumii, are propriile sale retete culinare care au castravetele fie personaj principal, fie parte importanta a unor retete traditionale. De exemplu, celebrul tzatziki este un preparat traditional grecesc, facut din iaurt, castravete si usturoi, este servit atat ca aperitiv, cat si ca sos pentru diferite mancaruri. In functie de zona sau preferinte, la acest preparat se mai pot adauga ulei de masline, branza, zeama de lamaie, sare, piper si fire de marar.
In Romania, castravetele este folosit adesea in salate, in special salatele care insotesc gratarul, insa exista si preparate vechi, traditionale, cum este mancarea de castraveti din Banat. Aceasta se prepara astfel: se taie usturoiul feliute si se pune in uleiul incins, se lasa cat sa se rumeneasca putin, apoi se adauga feliile de castraveti, se amesteca si se toarna deasupra o cana de lapte. Se lasa sa fiarba. Separat se pregateste o cana de lapte in care s-a amestecat faina si smantana (cat sa devina de consistenta unei creme). Acesta amestec se toarna in tigaie, peste laptele cu castraveti, se amesteca din nou si se mai lasa cateva minute la fiert. Dupa ce se ia oala de pe foc, se adauga mararul proaspat, tocat fin si otet, piper dupa gust.
Castravetii predomina in salate, fie ca sunt cruzi sau murati. Se folosesc in salata boeuf, in salata a la russe, dar si in salate simple, alaturi de ceapa verde si rosii.
Evident, toamna, nu exista gospodina care sa nu pregateasca cu migala castraveti murati, dupa retete care difera in functie de zona. (Foto: Wikipedia)

Despre castraveti, beneficiile acestora, dar si cateva retete cu castraveti a vorbit Cecilia Caragea la rubrica Din deliciile lumii din cadrul emisiunii Europolis de la TVR 1 (martea, de la 13.00 la 14.00).