Despre beneficiile ananasului

Imprimare

Ananasul este numele comun al plantei tropicale, dar si al fructului. Ca si bananele sau portocalele, ananasul se cultiva numai in zonele calde. Acesta provine din Brazilia si Paraguay, unde se gaseste si astazi in tufisuri salbatice. Fructul de ananas detine o multitudine de calitati nutritive. Contine numeroase vitamine (A, B, C, D si E), acid citric, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza si o enzima foarte importanta, bromelina. Ananasul fluidizeaza sangele si este benefic pentru cei care au hipertensiune. Este un diuretic foarte bun, recomandat in boli ale rinichilor. Ananasul contine cantitati importante de fibre care, pe langa efectul benefic exercitat asupra functiilor intestinale, face sa creasca senzatia de satietate.

Este ideal pentru prevenirea unor boli precum artrita, reumatismul si cancerul. Totodata, ananasul este recomandat dupa mesele copioase, deoarece ajuta digestia. Sucul de ananas creste aciditatea sucului gastric, de aceea nu este recomandat in cazurile de ulcer gastric. Ananasul nu contine grasimi sau colesterol, are doar 50 de calorii la 100 de grame fruct, ceea ce-l include in curele de slabire. In plus, combate celulita.
In cosmetica, ananasul este utilizat in prepararea unor masti cu rol de curatare, regenerare si  revitalizare a pielii. El mentine pielea tanara.
Compotul de ananas, are un aport caloric superior fructului proaspat, in functie de cantitatea de zahar adaugata si nu contine bromelina, aceasta fiind distrusa prin tratarea termica. De aceea este recomandat consumul de fruct proaspat. Ananasul poate fi utilizat in salate de fructe, cocktail-uri, dar si in torturile cu fructe, prajituri sau sucuri.
Cand cumparati ananas, alegeti fructul care nu are pete sau lovituri si care este greu pentru marimea lui si dur la atingere. Il puteti pastra la temperatura camerei, 1-2 zile sau in frigider, 3-5 zile. Pofta buna! (Aglaea Ciubotaru, Foto: www.freeimages.com)