Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa Raceala si gripa, intre bucatarie si farmacie

Raceala si gripa, intre bucatarie si farmacie

Email Imprimare

Ca in fiecare iarna, raceala si gripa reprezinta, fara indoiala, subiectul predilect al acestor zile. Cine nu ar vrea sa scape de amenintarea atat de sacaitoarei si neplacutei gripe?! Daca o sa-ti intrebi vecinii sau prietenii, acestia o sa-ti recomande ba cat mai multe supe fierbinti, ba cat mai multa ceapa sau usturoi... A fost si o vreme in care panaceu universal era otetul de mere cu miere. Parerile sunt mereu impartite si contradictorii...

De la ideea de a nu lua nici o masura preventiva si pana la ideea de a dreptul absurda de a te izola in casa si a iesi doar cu un tifon imbibat in dezinfectant la nas, poti primi orice sfat despre alimentatia optima sau despre medicamentele miraculoase. Ca intotdeauna, moderatia si bunul simt trebuie sa ne calauzeasca si in aceasta privinta.
Daca ne informam corect, vom stii, cu siguranta, ce ni se potriveste mai bine si, ca atare, ce strategie sa alegem. Caci nu exista retete universale. Fiecare avem propriile noastre particularitati. Exista, insa, cateva elemente generale de care trebuie sa tinem cont. Astfel, in primul rand, trebuie sa nu uitam ca gripa este produsa de virusi, fiind transmisa cu usurinta de la un individ la altul. Este, de asemenea, important de retinut ca virusii sufera in permanenta nenumarate mutatii. O viroza ne imunizeaza doar la un singur tip de virusi, la cel cu care ne-am confruntat, putand sa facem astfel imediat o noua gripa, cauzata de un alt virus. La fel, vaccinul antigripal ne apara de tulpinele pentru care a fost creat, dar nu si fata de cele ce apar in zilele si lunile urmatoare.
Hotaratoare, in ultima instanta, este doar capacitatea de aparare a organismului nostru. In prezenta unui focar de gripa, cei slabi se imbolnavesc, cei puternici, nu. De aceea, principalul secret il constituie intarirea organismului si cresterea imunitatii. Si cu aceasta ne-am reintors la subiectul ce devine pe zi ce trece mai actual si mai obsedant - alimentatia corecta. Pentru ca, in ultima instanta, totul porneste de la modul in care ne hranim. Aceasta determina, intr-o masura covarsitoare, capacitatea noastra de aparare, eficacitatea sistemului nostru imunitar. Nici aici nu au cum sa existe solutii universale. Ceea ce este bun pentru unul poate fi nociv pentru altul. Dar si aici exista cateva elemente comune, de care trebuie sa tinem cont.
Nu putem sa nu incepem prin a ne referi la calitatea alimentelor. Majoritatea produselor preparate de pe piata contin conservanti, coloranti, indulcitori, asa numiti amelioratori, pe scurt, bine cunoscutele E-uri, prezentate de producatori ca inofensive, dar care, pe rand, sunt interzise, dupa ce studii mai amanuntite de laborator demonstreaza nocivitatea si toxicitatea lor. Dar si in cazul produselor naturale, legume, fructe, lapte, carne, trebuie sa avem grija, deoarece multe sunt produse manipulate genetic sau cu un continut mare de substante chimice nocive, ce provin din ierbicide, pesticide sau chiar din ingrasamintele chimice.
Slabirea organismului, datorata acumularii de toxine, ne predispune, in general, la imbolnaviri si, in particular, la contractarea unei gripe sau a unei raceli. Astfel, este esential ca alimentatia noastra sa fie suficient de bogata in acizi grasi omega-3, vitamina C si beta-caroten, zinc si seleniu, elemente indispensabile pentru asigurarea unui metabolism normal si a unui sistem imunitar eficient.
Deoarece alimentatia normala din zilele noastre ne asigura un aport insuficient din aceste elemente, suntem obligati sa apelam la diferitele suplimente nutritive. In plus, traditional se recomanda ceapa, usturoi, miere, otet de mere, tinctura de propolis, lamai, cimbru, sucurile de legume si fructe, si nu in ultimul rand ceaiurile. Acestea este bine sa fie fierbinti. Dar iarasi este necesara moderatia, caci daca sunt prea fierbinti, vor irita mucoasa si ii vor slabi capacitatea de rezistenta facilitand contractarea gripei.

Produse recomandate: suplimentele nutritive Bio-Seleniu+Zinc si Bio-C-Zinc pentru intarirea imunitatii si ceaiul "Hapciu" pentru raceli.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.