Bamele, legumele care merita un loc de cinste in orice meniu

Imprimare

De provenienta din Etiopia, insa cultivate la scara redusa in Romania, bamele sunt unele dintre cele mai recomandate legume, pentru valoarea lor terapeutica. Din aceeasi familie cu bumbacul, cafeaua si hibiscusul, legumele verzi si lunguiete reprezinta o sursa importanta de nutrienti vitali pentru organism. Sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale: A, C, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu si vitamina B6, bamele sunt recomandate in special viitoarelor mame, datorita acidul folic pe care il contin si care ajuta la dezvoltarea tubului neural al fatului.

Mucilagiul din bame micsoreaza nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand astfel toxinele prin filtrarea ficatului si curata intestinul gros, gratie proprietatilor laxative. Consumate cu regularitate, bamele vindeca intregul organism. Astfel, trateaza inflamatia plamanilor si calmeaza simptomele de colon iritabil. Datorita continutului de vitamina C, bamele au si un puternic efect antioxidant si antiinflamator. Iar beneficiile bamelor pentru organism nu se opresc aici:
- stabilizeaza glicemia, micsorand rata la care zaharul este absorbit din tractul intestinal;
- previn unele forme de cancer, in special pe cel de colon;
- mentin silueta, datorita continutului sarac in calorii – o cana plina cu bame contine doar 33 de calorii;
- contin mucilagii cu proprietati emoliente, utile in afectiuni respiratorii (laringite, traheite, bronsite, tuse) sau in constipatie;
- regleaza colesterolul, acidul biliar si elimina toxinele metabolizate de organism (mucilagiul absoarbe excesele de colesterol, bila si toxine, eliminandu-le prin scaun);
- ajuta in tratamentul bolilor de rinichi si al ulcerului;
- reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare (atacul de cord, atacul cerebral);
- mentine sanatatea sistemului ocular, a pielii si membranelor (previne aparitia cataractei, datorita continutului de vitamina A).

Sursa: Antena Satelor