7 alimente pe care sa le consumi si 7 alimente pe care sa le eviti la micul dejun

Imprimare

Micul dejun este considerat de catre unii specialisti drept cea mai importanta masa a zilei, acoperind 20-30% din necesarul zilnic de energie.
Iata sapte dintre alimentele care pot fi consumate la micul dejun, aducand numeroase beneficii organismului:
1. Fulgi de ovaz. Printre beneficiile consumului de fulgi de ovaz la micul dejun se numara protejarea florei stomacale si scaderea nivelului de colesterol. In plus, organismul va avea parte de suficienta energie pentru a se simti in forma maxima.

2. Hrisca. Este excelenta pentru prima masa a zilei. Pe langa bogatul continut de proteine, fier si vitamine, hrisca protejeaza activitatea sistemului digestiv. Regleaza tensiunea arterială, mentine tanar sistemul nervos, imbunatateste capacitatea de retinere si memorare, protejeaza impotriva accidentelor vasculare, scade colesterolul.
3. Germeni de grau. Beneficiile germenilor de grau sunt cu adevarat uimitoare. Consumati la micul dejun (nu mai mult de doua linguri), va asigura intreaga cantitate de vitamina E necesara organismului si 10% din cantitatea de acid folic. Iata alte beneficii ale germenilor de grau: protejeaza muschii, sangele, plamanii si ochii, intaresc sistemul imunitar, impiedica formarea cheagurilor de sange.
4. Oua. Sunt o excelenta sursa de proteine si calciu. Se numara printre cele mai consumate alimente la micul dejun, iar senzatia de satietate este de durata. In plus, ouale contin substante benefice sanatatii creierului, a oaselor, a sistemului ocular, previn ateroscleroza. Fiind o buna sursa de vitamina D, sunt benefice si in combaterea rahitismului.
5. Pepene verde. Consumat la micul dejun, pepenele verde echilibreaza nivelul lichidelor din organism, protejand sistemul digestiv, activitatea cardiaca. Este un excelent hidratant, dar este bogat si in vitamina A și C, fier si calciu.
6. Afine. O buna modalitate de mentinere a siluetei este aceea de a manca afine la micul dejun, mai ales in combinatie cu iaurt. Printre alte beneficii ale afinelor se numara si imbunatatirea memoriei, reglarea tensiunii arteriale si accelerarea metabolismului. 
7. Nuci si alune. Sunt recomandate si in curele de slabire, pentru ca imbunatatesc procesul de digestie si metabolismul. Pe langa aceste calitati, nucile si alunele ajuta la reglarea tranzitului intestinal, la reducerea colesterolului, fiind benefice si in mentinerea sanatatii pielii si a articulatiilor. Cu un continut bogat de acizi grasi omega-3, acestea au efecte antidepresive si de sustinere a sistemului nervos.

In ciuda incantarii papilelor gustative, unele alimente consumate la micul dejun pot afecta stomacul:
1. Produse de patiserie. Consumate pe stomacul gol, produsele care au drojdia printre ingrediente pot provoca tulburari ale stomacului, de genul balonarii, iar aceasta stare va poate compromite intreaga zi.
2. Pere. E adevarat ca au un continut acceptabil de fibre, insa acestea pot afecta mucoasa stomacului daca inainte nu s-a mai consumat alt aliment.
3. Rosii. Rosiile pot parea o idee buna pentru micul dejun, insa, in realitate, ele au un continut bogat de acid tanic, care poate determina aparitia ulcerului gastric.
4. Castraveti, legume verzi, sucuri de citrice. Sunt adevarate surse de vitamine si minerale, dar, consumate la micul dejun, pot declansa stari de aciditate, flatulenta, disconfort abdominal sau chiar dureri.
5. Bauturi carbogazoase. Consumul de bauturi carbogazoase dimineata pe stomacul gol distruge mucoasa stomacala si incetineste procesul de digestie.
6. Condimente. Activitatea sistemului digestiv poate fi data peste cap daca se consuma condimente la micul dejun, iar de aici pana la instalarea unor afectiuni nu e decat un pas.
7. Dulciuri. Cresc considerabil nivelul de zahar din sange, lucru care duce la aparitia diabetului. (Surse: www.greenme.it, www.curejoy.com, Foto: www.istockphoto.com)