Cele mai bune alimente pentru sanatate

Imprimare

Din dorinta de a manca foarte sanatos, de cele mai multe ori, oamenii prefera alimentele care sunt mai mediatizate in devafoarea celor care sunt cu adevarat importante din punct de vedere nutritional. Iata cateva mituri pe care expertii le-au demontat, aratand care sunt de fapt produsele recomandate.

1. Bananele sunt bogate in potasiu. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumarea a cel putin 3.510 miligrame zilnic. Daca aceasta cantitate ar fi luata doar din banane, atunci o persoana ar trebui sa manance zilnic cel putin 8 banane de cate 422 mg fiecare. Astfel, nutritionistii recomanda in loc de banane cartofi dulci (contine 694 mg potasiu) si mai ales dovleac (o singura lingurita contine 896 mg potasiu).
2. Vinul rosu este ideal pentru sanatatea inimii. Desigur, acest vin contine antioxidanti si polifenoli, substante care lupta impotriva cancerului si a diferitelor boli, dar polifenolii sunt doar 101 mg la 100 ml de vin, destul de putin comparativ cu alte produse mult mai bogate in acest compus. Un mar contine 136 mg, ciocolata neagra 1.664 mg, iar cuisoarele peste 15 grame. De asemenea, piperul este un alt condiment bogat in polifenoli (11 grame). Este suficient sa puneti in mancare doua lingurite de piper sau cuisoare pentru a profita de efectele lor benefice.
3. Graul integral trebuie consumat pentru ca este bogat in fibre. Pentru o digestie sanatoasa, un barbat trebuie sa manance zilnic cel putin 38 de grame de fibre, iar o femeie 25 de grame. Desi multi oameni cred ca graul integral si faina de grau integrala sunt cele mai bune surse de fibre, in realitate, taratele sunt mult mai bune. O lingura de grau integral contine doar 14,4 grame de fibre, in timp ce o lingura de tarate de porumb asigura 60 de grame.
4. Lactatele sunt sursa ideala de calciu. Nimeni nu contesta calitatile nutritive ale lactatelor, dar in privinta cantitatii de calciu, pestii mici (cum sunt sardinele) sunt mult mai indicati. Un adult are nevoie zilnic de 700 mg - 1 gram de calciu. Un pahar de lapte asigura doar 300 mg, in timp ce doar 80 de grame de sardine vor oferi organismului 688 mg de calciu. Asta pentru ca acesti pesti foarte mici sunt consumati cu oase cu tot, avand foarte putina carne, iar oasele lor sunt foarte bogate in calciu.
5. Morcovii sunt esentiali pentru o vedere buna si ochi sanatosi. Consumarea in exces a morcovilor va duce la colorarea pielii in galben, dar asta nu inseamna ca vederea va fi mult mai buna. Ochii au nevoie de betacaroten, dar si de luteina si zeaxantina, care nu se gasesc insa in morcovi si in frunzele verzi. Acesti doi antioxidanti protejeaza macula, zona din centrul retinei, care in timp isi pierde din claritate. Astfel, cele mai bune alimente pentru ochi sanatosi sunt legumele verzi, cum este spanacul.
Sursa: Antena Satelor