De ce sa consumam sparanghel

Imprimare

Asparagus officinalis pe numele sau stiintific, sparanghelul este o planta ierbacee perena, cultivata mai intai in zona de est a marii Mediterane, in anii 3000 î.Hr. Astazi, sparanghelul creste in zone nisipoase din Europa, Asia, Africa si America si a fost considerat "hrana regilor". Se pare ca acest nume i-a fost atribuit dupa ce regele Ludovic al XIV-lea a fost fascinat de gustul special si a cerut sa fie construite solarii speciale, astfel incat sa se poata delecta cu aceasta minunata leguma tot timpul anului. 

Alaturi de ceapa, praz si usturoi, sparanghelul provine din familia Liliaceae, are un gust deosebit si foarte putine calorii. Sparanghelul contine vitaminele A, B1, B2, C, dar si tanin, acizi grasi, arginina, mangan, potasiu, acid folic, fier, fosfor, zinc, calciu.


Beneficiile sparanghelului pentru sanatate. Sinergia tuturor elementelor pe care le contine creeaza proprietati care propulseaza sparanghelul in topul celor mai benefice legume. Astfel, consumul regulat de sparanghel sustine sanatatea. Iata cateva din beneficiile sparanghelului pentru sanatate:
• Este un bun diuretic si depurativ. Sparanghelul contine o cantitate foarte mare de apa, dar si de potasiu, asadar consumul regulat va stimula functia hepatica si renala, ajutand la eliminarea toxinelor. De asemenea, sparanghelul combate retentia de lichide si reduce efectele celulitei.
• Reduce tensiunea arteriala. Odata cu stimularea procesului diuretic, se reduce si tensiunea arteriala. Un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry a relevat faptul ca in sparanghel se gaseste o substanta care inhiba enzimele cauzatoare de cresterea tensiunii.
• Are foarte putine calorii. Datorita aportului scazut de vitamine, sparanghelul poate fi consumat si de catre cei care vor sa scape de excesul de kilograme.
• Este o sursa buna de antioxidanti. Sparanghelul este o sursa inestimabila de antioxidanti, printre care vitamina C si acid folic. Acestea ajuta la combaterea radicalilor liberi si la anihilarea tumorilor.
• Are efecte laxative. Bogat in fibre, sparanghelul poate regla tranzitul intestinal, mai ales daca este inclus in alimentatie cu regularitate.
• Contribuie la starea de buna dispozitie. Sparanghelul, in special cel salbatic, contine un aminoacid numit triptofan, un precursor al serotoninei. De aceea, consumul de sparanghel contribuie la instalarea starii de echilibru psihic.
• Are proprietati antiinflamatorii. Pe buna dreptate, sparanghelul poate fi considerat un antiinflamator natural, datorita unor substante pe care le contine, printre care rutina si quercitina, care au un rol esential in combaterea inflamatiilor din organism.
• Ajuta sistemul nervos. Datorita cantitatii mari de potasiu, sparanghelul sustine activitatea sistemului nervos, cardiovascular, dar si a celui muscular.

Cum gatim sparanghelul. Cu astfel de proprietati, nu e de mirare ca sparanghelul a devenit in ultima vreme una dintre legumele preferate, mai ales de catre cei care tin diete. Sparanghelul se poate gati la abur, apoi se stropeste cu suc de lamaie. Se mai poate pregati la cuptor, alaturi de alte legume, in supe, paste, alaturi de orez sau peste. Indiferent de modalitatea in care alegem sa il gatim, sparanghelul va incanta, cu siguranta, papilele gustative si va da un plus de sanatate. (Sursa: viversano.net, Foto: pixabay.com)