Povestea unui produs sanatos, Musli

Imprimare

Multa lume confunda Musli cu Corn Flakes, dar intre ele exista o diferenta esentiala. Musli reprezinta o specialitate alimentara ce-si are originea in traditia elvetiana din zona Alpilor, descoperita si dezvoltata la inceputul anilor 1900 de catre medicul elvetian Maximilian Oskar Bircher-Benner, un adevarat reformator al obiceiurilor alimentare si fondator, la Zurichberg, al sanatoriului Lebendige Kraft, adica Forta Vie. El si-a numit creatia, Apfeldiatspeise, mancare dietetica pe baza de mar. Nu era atat o forma de mic dejun, cat o masa sanatoasa de seara. De altfel, si astazi, in Elvetia, Musli este folosit in mod frecvent la cina.

Traditional, aceasta mancare consta dintr-un amestec de fulgi de grau cu mere, nuci, alune si lapte. Doctorul a fost entuziasmat tocmai de calitatile biologice deosebite ale acestui amestec atat de gustos din alimente neprelucrate. In urma a nenumarate conferinte si carti de bucate scrise de membri familiei, deja in 1920, acest fel de mancare patrundea in lista de bucate a diferite restaurante din spatiul de limba germana, pentru ca dupa 1950 sa devina cu adevarat popular. In aceasta perioada, incep sa apara insa si deviatiile de la reteta originala, prin folosirea unor amestecuri uscate prin procedee industriale si prin adaugarea de zahar.
Reteta originala cuprindea o lingura rasa de fulgi de grau lasati sa se inmoaie timp de 12 ore in trei linguri de apa, la care se adauga o lingura de zeama de lamaie si o lingura de alune sau de migdale si doua mere rase adaugate imediat inainte masa, pentru a nu avea timp sa oxideze. In urma impactului miscarilor ecologiste din anii ’60-’70, Musli si-a capatat o recunoastere generala, astfel ca, in 1985, cand Kellogg’s a incercat sa inregistreze Musli ca marca proprie, nu a reusit acest lucru deoarece fusese deja inregistrata cu opt ani mai devreme ca o marca germana, astfel ca a recurs la denumirea de Mueslix. Astazi, se comercializeaza sub acest nume, de Musli, tot felul de combinatii de fulgi de cereale cu fructe uscate, stafide si nuci, carora li se adauga de multe ori vitamine si minerale si, cateodata, zahar.

Diferenta dintre Musli si Corn Flakes
Ceea ce trebuie sublinat in privinta tuturor acestor amestecuri ce se incadreaza sub denumirea de Musli este deosebirea lor esentiala fata de Corn Flakes. In Corn Flakes, fulgii de cereale sunt incalziti la temperaturi ridicate de peste 100 de grade, ceea ce nu este cazul la Musli. La temperaturi de 130-150 de grade fibrele vegetale crude sufera o serie de transformari la nivelul structurii lor de baza. Acestea au drept urmare, pe de o parte, degradarea proteinelor si a altor substante nutritive, pierderea capacitatii fibrelor de a absorbi substantele toxice prezente in sistemul nostru digestiv si a-si indeplini astfel una dintre functiile importante, iar, pe de alta parte, in urma transformarilor chimice care au loc la aceste temperaturi, pot lua nastere compusi toxici. Unul dintre aceste procese priveste transformarea amidonului intr-un gel care, impreuna cu glutenul, formeaza o masa omogena care se caramelizeaza, formand acea bine cunoscuta crusta galben-bruna. Pierderea calitatilor biologic active este poate cel mai bine ilustrata de electronografie sau, conform denumirii ce ne aminteste de inventatorul acestei tehnologii, de fotografia Kirlian. Aceasta tehnica ne permite sa evidentiem bioactivitatea ca pe o iradiere luminoasa ce inconjoara corpul respectiv. Astfel, in cazul unei portii de Musli se formeaza o zona puternic luminoasa de tipul unui glob solar, in timp ce in celalalt caz, campul ramane intunecat, evidentiind prezenta unui produs biologic mort. Nimeni nu spune sa nu va rasfatati si cu deliciosii si crocantii Corn Flakes, dar Musli este un produs mai sanatos, pe care il puteti consuma, oricand, fara probleme.
Musli isi pastreaza astfel si astazi, sub noile forme de preparare si de prezentare, calitatile de care se bucurau si oamenii de munte ai Elvetiei in secolele trecute, constituind un aliment sanatos si hranitor, ideal atat pentru micul dejun, cat si pentru o gustare din timpul zilei, sau, asa cum obisnuiesc multi elevetieni si germani, pentru o cina usoara si hranitoare.

Sortimente de Musli
La noi se remarca compania valceana SanoVita care deja de la infiintare s-a concentrat pe productia si promovarea alimentelor sanatoase, militand pentru un stil de viata echilibrat. Din oferta SanoVita, extrem de bogata in sortimente de Musli, se remarca batoanele Musli, ideale pentru cei grabiti. Gustoase si hranitoare, bogate in fibre care ajuta digestia si ne dau senzatia de satietate, vitamine si minerale esentiale, pentru buna functionare a sistemului imunitar, pentru crestere, pentru formarea oaselor si buna functionare a sistemului muscular sunt recomandate pentru copii si pentru sportivi, dar si pentru cei care depun un efort fizic sau intelectual. Ele se gasesc sub diferite forme de prezentare pentru a satisface toate gusturile, putand contine fulgi de ovaz integrali, cereale expandate (faina de porumb, faina de grau, faina de orez, ulei vegetal), arahide, alune de padure, merisor, visine, banane maruntite, scortisoara, miere, lecitina de soia, lapte praf integral, glazura de ciocolata cu lapte sau de lapte si banane etc. Nu ramane decat sa le savurati pentru a le putea aprecia.

 

goldenflower.com.ua/
maindress.com.ua/