Semintele, adevarate uzine pentru sanatate

Imprimare

Chiar daca par uscate si lipsite de viata, semintele sunt vii si reprezinta un nesecat izvor de sanatate. Atunci cand sunt plasate in conditii propice si incep sa germineze, in ele au loc nenumarate procese biochimice, ca intr-o adevarata uzina. In doar cateva ore sau cateva zile, iau nastere nenumarate substante noi, extrem de valoroase, atat prin aportul lor nutritiv, cat si prin capacitatea acestora de a contracara cele mai felurite boli sau insuficiente organice. Dar si semintele uscate, aflate in starea lor normala, sunt printre cele mai bogate alimente, atat in minerale si vitamine, cat si in nenumarate alte substante vitale pentru organismul nostru, unele mai bine cunoscute, altele inca aproape necunoscute. Semintele sunt adevarate medicamente naturale. Ele pot fi consumate crude sau pot fi folosite pentru uz extern.

Statisticile arata ca romanii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de seminte, ei rontaind chiar mai multe seminte decat americanii, acestia fiind, de asemenea, mari consumatori de lucruri care se rontaie, insa ei sunt cei mai importanti consumatori de popcorn. La noi, cele mai populare seminte sunt cele de floarea-soarelui si de dovleac. Dar valoare terapeutica au mult mai multe tipuri de seminte. Sunt nenumarate semintele care erau folosite din batrani drept leacuri pentru cele mai felurite afectiuni. Ele faceau parte din retetele magice ale vindecatorilor de odinioara, iar astazi le gasim ca ingrediente in nenumarate preparate naturale, dar ni le putem procura si ca atare, pentru a le putea consuma crude sau in diferite retete. Consumul semintelor intre mese, in locul gustarilor, pe langa actiunea lor terapeutica extrem de benefica, mai ales daca le consumam crude, au si avantajul ca ne satura. De altfel, ele sunt incluse si in nenumarate regimuri dietetice.

Puterea vindecatoare a semintelor
In cadrul datinilor aproape pierdute, este semnalat si un obicei extrem de interesant care da o incarcatura aparte ideii de tratament individualizat si subliniaza inca o data faptul ca semintele sunt vii si comunica efectiv din punct de vedere energetic si informational cu omul. Astfel, unii vindecatori ai satelor de odinioara obisnuiau primavara sa-si programeze medicamente personalizate. Astfel, ei luau cateva seminte uscate si, pentru a le transmite informatiile cu privire la starea lor de sanatate, se asezau desculti pe pamantul in care vroiau sa le planteze, le tineau 10-15 minute in gura, apoi le luau si le tineau intre palme si dupa ce suflau asupra lor le plantau in gaurile facute cu degetele de la picioare, dupa ce scuipau in fiecare dintre acestea. Contactul cu planta continua apoi si, in fiecare zi cu luna plina, planta era mangaiata. Plantele crescute in acest fel trebuiau nu numai sa aduca vindecarea diferitelor afectiuni de care suferea respectiva persoana, dar erau menite, de asemenea, sa intarzie imbatranirea si sa asigure cresterea capacitatilor mentale, sa aduca linistea sufleteasca si sa indeparteze diferitele vicii.
In vremuri mai recente, inginerul Valeriu Popa, la care bolnavii fara speranta, aflati in faze terminale de cancer sau suferind de alte boli practic incurabile, mergeau ca la Mecca, multi dintre ei fiind cu adevarat vindecati intr-un mod inexplicabil din punct de vedere al practicii medicale, isi baza in mare parte procedeele sale terapeutice pe apa si grau incoltit.

Seminte incoltite
Bobul de grau, ca si celelalte seminte, produce in timpul germinatiei, pana in momentul incoltirii, toate elementele de care are nevoie viitoarea planta pentru a putea creste. Incarcatura informationala, cea energetica si diversitatea de substante vitale, menite sa sustina viata, ating in aceste situatii o concentratie nemaiintalnita, extrem de benefica si pentru organismul nostru. Din punct de vedere informational, din punct de vedere potential, ele preexista in semintele uscate, dar devin active si le gasim in forma moleculara activa in acest stadiu in care samanta incolteste. Semintele incoltite ni le putem prepara singuri, extrem de usor, lasand semintele intr-un vas cu apa sa absoarba, timp de cateva ore, apa de care au nevoie, dupa care trebuie puse, intr-un loc calduros si cat mai luminos, daca se poate insorit, pe o farfurie in care apa sa le cuprinda pe jumatate sau pe o sugativa sau o tesatura imbibata cu apa. Asigurandu-le un aport suficient de apa, vor incolti in una pana la trei zile. Dar nu este neaparat nevoie sa apelati la seminte incoltite.

Beneficiile semintelor uscate
Semintele uscate, aflate in starea lor naturala, reprezinta ca atare un aliment extrem de sanatos. Bogate in minerale, vitamine si oligolelemente, grasimi si proteine, enzime si hormoni vegetali, dar si in nenumarate alte principii bioactive cu efecte antiseptice, calmante, emoliente si antitumorale etc., sunt benefice in majoritatea afectiunilor. Astfel, in cosmetica ele improspateaza si tonifica tenul, intaresc unghiile si parul, din seminte putandu-se prepara remedii sub forma de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii. Dar cel mai important este faptul ca ele pot fi consumate ca atare. In functie de tipul de seminte, ele pot avea efect sedativ, calmant, pot inlatura durerile de dinti si de urechi, pot trata raceala, intervin in metabolismul lipidelor, putand reduce colesterolul rau, pot proteja ficatul si stimula actiunea rinichilor, avand un efect diuretic. Ajuta digestia, pot trata enterocolitele si combate aerofagia. In cazul mamelor care alapteaza, se poate obtine o stimulare a lactatiei. Efecte benefice pot fi inregistrate si in cazul osteoporozei, a afectiunilor cardiovasculare, inclusiv a insuficientei coronariene cronice, a hipertensiunii, a diabetului, a problemelor de vedere, inclusiv a glaucomului si, nu in ultimul rand, in combaterea cancerului. Stimuleaza procesele celulare, maresc forta musculara, trateaza sterilitatea si impotenta vasculara si hormonala, intaresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea, pot avea efect afrodiziac. Semintele pot ajuta la detoxifierea organismului. Evident aceste efecte difera de la un tip de seminte la altul. Ele pot fi consumate ca atare, in general intre mese, dar pot fi incluse si in nenumarate retete.

Ce seminte sa alegem
O problema importanta o ridica insa provenienta semintelor. Pentru ca nu este acelasi lucru daca vom consuma seminte traditionale crescute in conditii normale sau seminte modificate genetic sau cultivate cu un exces de ingrasaminte chimice si de ierbicide cu un grad ridicat de toxicitate. Este o problema care este trecuta, din pacate, de multe ori sub tacere. Insa, si aceasta este o trista realitate, la presiunea industriei agro-alimentare, Uniunea Europeana, la fel precum multe alte state dezvoltate, a ingradit treptat dreptul taranilor de a cultiva si comercializa propriile seminte traditionale. Astfel, in Europa, au disparut 80% din legumele si fructele cultivate acum 50 de ani. Din fericire, in Romania mai exista inca o anumita diversitate de plante traditionale, care reprezinta o adevarata comoara pentru sanatatea noastra. Din pacate, au intrat si la noi mult prea multe soiuri noi cu o eficacitate terapeutica mult mai mica. Daca adaugam si riscurile ridicate de substantele cu un grad ridicat de toxicitate utilizate pe scara larga in agricultura, putem intelege cu usurinta de ce trebuie sa acordam o atentie sporita sursei de la care ne aprovizionam cu seminte, dar si cu celelalte produse alimentare, pentru a nu obtine in locul efectelor benefice o adevarata intoxicare a organismului. Noile tipuri de seminte si produsele chimice utilizate conform legislatiei europene nu prezinta riscuri imediate. Dar sunt mereu mai multe voci care aduc argumente pertinente cu privire la pericolele majore pe care acestea le pot prezenta in timp.

Semintele SanoVita
SanoVita este firma care deja, de la infiintare, de la inceputul anilor ’90, se lupta pentru introducerea si la noi a unei alimentatii sanatoase. Pe langa multe alte produse, ea comercializeaza si seminte special alese pentru efectele lor terapeutice. Putem gasi aici atat seminte de floarea-soarelui si de dovleac, cat si de mac, de susan sau de in. Sunt toate seminte de cea mai buna calitate, special selectionate pentru a ne asigura un plus real de sanatate, indiferent ca le vom consuma crude sau inglobate in diferite retete. Pentru o alimentatie sanatoasa, SanoVita este intr-adevar prietenul pe care te poti baza.

goldenflower.com.ua/
maindress.com.ua/