Dovleac, un veritabil leac!

Imprimare

Dovleacul este o leguma cu adevarat speciala, cu calitati culinare si terapeutice de exceptie. Il cunoastem mai ales in varianta lampasului cu lumanare din obiceiurile traditionale de toamna-iarna - in zilele noastre, Halloweenul. Sau din povestea Cenusaresei, in care se transforma in trasura de aur. Sa nu ne lasam insa pacaliti: dovleacul e una dintre cele mai nutritive legume din lume, fiind incarcat cu antioxidanti, fibre si vitamine care ne ajuta in lupta cu bolile. Este originar din America de Nord, unde amerindienii ii uscau fibrele si faceau din ele rogojini. Tot ei il taiau in felii subtiri, il prajeau in foc si il mancau. Cand colonistii europeni au facut cunostinta cu dovleacul, i-au taiat varful, l-au golit de seminte, l-au umplut cu lapte, miere si mirodenii, punandu-l apoi la copt in cenusa fierbinte. Asa s-a nascut celebra placinta de dovleac.

Ajuns in Europa, dovleacul i-a cucerit mai ales pe balcanici, pe turci si pe greci, care i-au dat o serie de utilizari culinare. Numele ii vine din greaca, unde era numit pepon, adica "pepene mare". Cuvantul pepon a fost pronuntat de francezi pompon, iar englezii l-au schimbat in pumpion. Insusi Shakespeare aminteste de pumpion in piesa sa Vaduvele vesele din Windsor. Apoi colonistii americani au modificat din nou cuvantul, transformandu-l in pumpkin.
Sa pornim de la culoarea portocalie a dovleacului, care ne arata continutul bogat de betacaroten, o provitamina importanta, care in interiorul organismului nostru se transforma in vitamina A. Betacarotenul e cunoscut pentru faptul ca intareste imunitatea generala, fiind esential pentru sanatatea ochilor si ajutand la prevenirea bolilor de inima (coronariene). Vestea buna e ca nu doar dovleacul proaspat este bun - o cana de dovleac din conserva contine 7 grame de fibre si 3 grame de proteine (chiar mai multe decat dovleacul proaspat!) si are doar 80 de calorii si doar 1 gram de grasime. Mai mult, dovleacul la conserva e plin de vitamine si furnizeaza peste 50% din necesarul zilnic de vitamina K, care reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer.
Totusi, adevarata comoara a dovleacului sta in semintele sale. Acestea sunt pline de proteine, magneziu, potasiu si zinc. Studiile indica faptul ca ele aduc o serie de beneficii pentru sanatate: opresc marirea prostatei, scad riscul litiazei urinare (pietre la vezica urinara) si previn depresia. In plus, contin cantitati mari de fitosteroli, care se pare ca reduc colesterolul si chiar previn anumite tipuri de cancer.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul semintelor de dovleac pentru obtinerea zincului. Se recomanda chiar consumarea semintelor cu coaja cu tot, deoarece zincul se afla mai ales in acea pielita din jurul semintei, care de obicei se lipeste de coaja la desfacere. 85 g de seminte nedecojite prajite contin cam 10 mg de zinc, in timp ce aceeasi cantitate de seminte decojite prajite contin doar 7-8 mg.
Semintele de dovleac nu contin multa vitamina E sub forma de alfa-tocoferol, insa studii recente arata ca ele ne furnizeaza aceasta vitamina in multe alte forme. In cazul oricarei vitamine, noi avem cu atat mai multe beneficii cu cat ea ne este furnizata in mai multe forme. Iar semintele de dovleac contin vitamina E in multe forme: alfa-tocoferol, gama- tocoferol, delta-tocoferol, alfa-tocomonoenol si gama-tocomonoenol. Ultimele doua forme au fost descoperite aici abia de curand, iar beneficiile lor (pe langa efectele antioxidante) sunt de maxim interes si de mare actualitate, caci se pare ca reprezinta cea mai buna forma de vitamina E!
Iata pe scurt principalele beneficii si efecte ale semintelor de dovleac:
Antioxidanti. Nu atat cantitatea, cat diversitatea antioxidantilor pe care ii contin face ca semintele de dovleac sa fie unice: vitamina E in diferite forme, zinc, mangan, acizi fenolici (cafeic, ferulic, hidroxibenzoic etc.), fitonutrienti (lignani). Interesant este ca aceasta compozitie speciala din diferiti antioxidanti inhiba (de exemplu enzima lipoxigenaza LOX, cu efecte oxidante), nu un anumit antioxidant.
Minerale. La fel ca toate plantele care au o legatura stransa cu pamantul, dovleacul are mari resurse de nutrienti minerali: fosfor, magneziu, mangan, zinc, fier si cupru.
Antidiabetic. Consumul de seminte de dovleac previne si chiar trateaza unele forme de diabet. Cercetarile pe animale sunt la inceput, dar se stie deja ca semintele, extractul de seminte si uleiul de seminte regleaza insulina si previn unele efecte nocive ale diabetului asupra rinichilor.
Antimicrobian. Semintele ca atare, dar si extractul si uleiul au calitati antimicrobiene, inclusiv antifungice si antivirale. Responsabile pentru aceste efecte sunt anumite proteine unice. Si lignanii (pinoresinol, medioresinol etc.) au proprietati antimicrobiene, mai ales antivirale. Lignanii si alti fitonutrienti actioneaza, de asemenea, asupra interferonului gama, o molecula care transmite mesaje in organism, sporind efectul antimicrobian.
Anticancerigen. Deoarece oxidarea are un rol important in dezvoltarea anumitor canceruri, exista dovezi preliminare ca riscul de cancer scade atunci cand creste consumul de seminte de dovleac. Totusi, cercetarile au vizat deocamdata mai ales lignanii din seminte si cancerul de san si de prostata. De aceea, inca nu se pot spune prea multe in acest domeniu.
Efecte posibile in tratatarea hiperplaziei benigne de prostata (HBP). Aceasta boala nu e canceroasa si consta in cresterea prostatei, afectandu-i mai ales pe barbatii trecuti de 40 de ani. Benefici sunt fitosterolii, lignanii si zincul din semintele de dovleac. Studiile sunt abia la inceput si s-au facut mai ales cu ulei de seminte.
Alte efecte benefice evidente ale semintelor de dovleac sunt:
Imbunatatesc acuitatea vizuala - o cana de dovleac copt contine dublul ratiei zilnice de vitamina A recomandate, ceea ce ajuta vederea, mai ales in penumbra (potrivit Institutului National de Sanatate din SUA).
Ajuta la pierderea in greutate, caci contine multe fibre (3 g/cana), insa foarte putine calorii (49 cal./cana). O dieta bogata in fibre ne face sa mancam mai putin, deci vom pierde in greutate.
Ajuta inima - nucile si semintele in general sunt bogate in fitosteroli, care s-a dovedit ca reduc asa-numitul colesterol “rau” (LDL).
Scad riscul de cancer - la fel ca alte legume portocalii (cartoful dulce, morcovul), dovleacul contine betacaroten, care joaca si el un rol in prevenirea cancerului (potrivit Institutului National al Cancerului din SUA). Aceste plante cu betacaroten reprezinta mai mult decat un simplu supliment alimentar.
Protejeaza pielea - tot carotenoizii care neutralizeaza radicalii liberi previn ridurile.
Imbunatatesc tonusul general - semintele de dovleac sunt bogate in aminoacid triptofan (celebrul ingredient prezent in curcan care e responsabil, se pare, pentru somnolenta americanilor de dupa festinul de Thanksgiving’s Day). Acesta produce serotonina, o substanta foarte importanta pentru starea noastra psihica. De aceea, un pumn de seminte de dovleac prajite poate alunga depresia.
Dau energie - toata lumea stie ca bananele ne furnizeaza energie, dar o cana de seminte de dovleac prajite contine mai mult potasiu - 564 mg decat aceeasi cantitate de banane - 422 mg. Dupa un efort intens, potasiul ajuta la refacerea echilibrului electrolitic la nivel muscular.
Cresc imunitatea - daca, asa cum se spune, vitamina C tine gripele si racelile la distanta, atunci dovleacul e in top! O cana de dovleac copt contine peste 11 mg, adica 20% din cele 60 mg recomandate zilnic pentru femei (75 mg pentru barbati).
Sunt multe feluri in care putem introduce dovleacul in meniul nostru. Fie semintele, fie pulpa (coapta, din conserva sau ras, proaspata) pot fi introduse in aproape orice mancare. Putem consuma dovleacul ca atare. Pentru un mic-dejun plin cu fibre, putem adauga dovleac din conserva la cerealele de ovaz. Daca o reteta cere dovleac de la conserva, il putem inlocui fara probleme cu dovleac proaspat. Daca golim interiorul unui dovleac si il punem la microunde 5-6 minute vom putea desprinde pulpa de coaja mult mai usor.
Semintele se prajesc usor. Intai se usuca pe hartie, apoi se pun in cuptor la 167-170 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute.
Nu exista prea mult dovleac - totusi, daca mancam foarte mult dovleac, pielea noastra poate primi o nuanta dovleceasca! Prea mult betacaroten nu e toxic, ci poate cauza doar o ingalbenire, o decolorare a pielii, numita carotenemie. Insa aceasta dispare cu usurinta prin reducerea consumului de dovleac.

Exista foarte multe retete cu dovleac, de la paine de dovleac, ravioli cu dovleac sau supa de dovleac pana la briose cu dovleac sau bere de dovleac. Si toate sunt delicioase! Iata doar doua retete usor de realizat:
Supa de dovleac. Ingrediente pentru 6 persoane: 1 lingura de unt, 1 cana de ceapa taiata bucati, 3 linguri de faina, ½ lingurita de curry pudra, ¼ lingurita de chimion macinat, ¼ lingurita de nucsoara macinata, 2 catei de usturoi zdrobiti, 1 cana de cartof dulce decojit si taiat cubulete, ¼ lingurita de sare, de 2 ori cate 400 ml de supa de pui nesarata si fara grasime, 450 g de pulpa de dovleac, 1 cana de lapte degresat 1%, 1 lingura de suc proaspat de limeta, 2 linguri de ceapa verde proaspata tocata marunt (optional). Preparare: 1. Se topeste untul intr-o oala, la foc mediu-mare. Se adauga ceapa; se soteaza timp de 3 minute. Se toarna faina, pudra de curry, chimionul, nucsoara si usturoiul; se soteaza 1 minut. Se adauga apoi cartoful dulce, sarea, supa de pui si dovleacul; se da in clocot. Se reduce apoi focul; se fierbe la foc mic, partial acoperit, amestecand din cand in cand, timp de 20 de minute sau pana cand cartoful devine moale. Se ia de pe foc; se lasa la racit 10 minute. 2. Se paseaza bine la blender jumatate din amestecul de dovleac. Se toarna piureul obtinut intr-un bol mare. Se repeta procedura cu restul de amestec. Se toarna supa-piure inapoi in oala; se amesteca cu laptele. Se tine la foc mediu timp de 6 minute sau pana cand se incalzeste bine, amestecand des. Atentie: nu lasati sa fiarba! Se ia apoi de pe foc si se amesteca compozitia cu sucul. Se orneaza cu ceapa verde tocata, dupa dorinta.
Paine de dovleac (paine integrala din grau cu dovleac). Ingrediente: 3 cani de faina de grau integrala, 1 lingura si jumatate de drojdie uscata, 2 lingurite de sare, 1 cana de piure de dovleac, 2 linguri de ulei vegetal, 2-3 linguri de seminte de dovleac. Preparare: 1. Intr-un bol mare se amesteca faina, drojdia si sarea. Se amesteca impreuna cu ¼ cana de apa. Amestecul trebuie sa fie umed in aceasta etapa, ca un aluat nefermentat. Daca pare prea uscat, se adauga cate 1 lingura de apa, pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele uscate. Se acopera apoi cu un capac din plastic si se pune intr-un loc cald pentru aproximativ 2 ore sau pana cand pe suprafata aluatului apar basicute. 2. Se unge apoi cu putin ulei o forma pentru paine (din sticla sau metal). Se asaza aluatul in forma si se aranjeaza uniform. Se unge aluatul cu uleiul ramas si se presara peste el semintele de dovleac. Se acopera cu un capac sau folie de plastic si se lasa intr-un loc cald timp de aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza dimensiunile. 3. Se preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Se coace painea timp de aproximativ 45 de minute, pana cand devine aurie si scoate un sunet usor la ciocanire. Se lasa apoi painea sa se raceasca in forma, pe un suport tip plasa, timp de aproximativ o ora, apoi se rastoarna pe suport, pentru a se raci cu totul. Se taie felii atunci cand este racita complet. (Foto: Felician Scorobete)
Despre beneficiile si calitatile dovleacului a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Europolis (TVR 1), in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos, martea de la 13.00 la 14.00.