Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa Articole Vinetele, un gust rafinat

Vinetele, un gust rafinat

Email Imprimare

Nascuta pe indepartatele meleaguri ale Indiei, acum circa 4.000 de ani, vanata sau patlageaua vanata, Solanum melongena, asa cum au denumit-o oamenii de stiinta, este o planta cunoscuta in Occident de numai 1.500 de ani. Pentru foarte mult timp, vanata nu a fost privita cu ochi buni, datorita culorii fructelor sale, considerandu-se ca sunt aducatoare de ghinion sau ca sunt unelte ale magiei negre. In Europa au fost aduse si cultivate de catre nemti, acestia dezvoltand noi si noi specii, printre care vanata alba sau cea castanie.

Fructul acestei plante, vanata, apreciata de-a lungul timpului pentru savoarea deosebita, are o actiune de protejare si stimulare a functiei hepatice, a functiei renale, influenteaza pozitiv activitatea vezicii biliare si a pancreasului. Vanata contine o serie de substante esentiale in buna functionare a organismului, cum ar fi acizii organici, saponinele, fibre, fitonutrienti si un important continut de vitamina A, B1, B6, magneziu, dar si acid folic.
Datorita proprietatilor pe care le au, in ultima vreme, nutritionistii recomanda si includ consumul de vinete in cadrul diferitelor diete, fie ele de intretinere sau de slabire. Una dintre cele mai apreciate calitati ale vinetei este aceea de puternic antioxidant, de care organismul are nevoie in lupta impotriva radicalilor liberi. Consumul de vinete, in retete sanatoase, precum salatele, duce la o scadere considerabila a colesterolului si imbunatateste activitatea cardiaca. Tot datorita proprietatilor antioxidante, vinetele au o actiune de sustinere a sistemului nervos, mentinand activitatea acestuia la cote optime.
Dincolo de aspectele terapeutice ale acestui fruct, de-a lungul timpului, oamenii au descoperit in vinete o aroma si un gust special, rafinat, de aceea i-au gasit intrebuintare, incluzandu-l in cele mai delicioase preparate, cum ar fi zacusca de vinete Topoloveana, un produs 100% natural, in care traditia se imbina armonios cu eleganta gustului. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.