Topinamburul, o leguma redescoperita

Imprimare

Era o vreme in care topinamburul (sau napul) era folosit destul de des, apoi a intrat intr-un con al uitarii, pentru ca acum sa fie redescoperit si utilizat pentru beneficiile sale. Oamenii de stiinta l-au numit Helianthus tuberosus. Topinamburul, o planta perena, originara din America de Nord, este asemanatoare la aspect cu floarea-soarelui. Se spune despre aceasta planta ca ar fi primit denumirea tribului amerindian Topinambas, unde era principala sursa de hrana. Treptat, topinamburul a devenit una dintre legumele cele mai folosite in bucatariile intregii lumi, asta pana cand cartoful l-a depasit in clasamentul celor mai utilizate legume din lume.

Cunoscut la noi sub denumirea populara de nap, aceasta leguma are beneficii importante asupra sanatatii, fiind recomandat in special persoanelor care sufera de obezitate, diabet, osteoporoza, afectiuni digestive, dar si boli ale aparatului cardiovascular. Asadar, tuberculii de nap asigura un nivel optim de energie organismului, avand in compozitie inulina, un hidrocarbonat care nu se transforma in glucoza.
Nutritionistii recomanda includerea topinamburului in alimentatia persoanelor supraponderale, intrucat acesta are rolul de a combate senzatia perpetua de foame, furnizand totusi energia de care organismul are nevoie. Acest polimer al fructozei, inulina, mai are renumele de bun detoxifiant al organismului, curatandu-l practic de toate substantele nocive si inutile. Pe langa acest minunat polimer, napul mai are in compozitie un continut bogat de substante minerale si vitamine (vitamina A, vitaminele din grupa B, C, fier, potasiu, calciu, magneziu, zinc si iod). Cu acest arsenal de substante benefice organismului, napul regleaza tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, dar si nivelul de insulina.
Pentru ca are un bogat continut de fibre, napul este recomandat atat in curele de slabire, cat si la persoanele care sufera de constipatie, fiind recunoscut ca un remediu eficient in refacerea florei intestinale si a sanatatii colonului. Are efecte substantiale si in cazul persoanelor care sufera de osteoporoza, ajutand organismul sa asimileze calciul din celelalte alimente si sa-l fixeze acolo unde este nevoie.
Tuberculii de napi, fierti si pasati pana cand au devenit o pasta, dau rezultate foarte bune in afectiunile respiratorii, combat tusea si faciliteaza expectoratia, iar sucul proaspat preparat din tuberculi are o actiune benefica nu doar asupra cailor biliare, ci si a intregului organism, oferindu-i un nivel optim de minerale.
Dincolo de beneficiile aduse sanatatii, topinamburul este folosit din ce in ce mai des in bucatarie, ca ingredient principal in diferite retete culinare, cum ar fi supa-crema de topinambur, chiftelute sau salate de cruditati. Din tuberculii de topinambur iau nastere si preparate dulci, cum este dulceata de topinambur Topoloveana, o dulceata fara zahar adaugat si fara conservanti, pe cat de benefica, pe atat de delicioasa. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

http://evakuator-servis.com
http://www.goodportal.com.ua