Sanatate fara cusur cu ajutorul afinelor

Imprimare

Cunoscute si apreciate inca din Antichitate pentru calitatile lor terapeutice, afinele, fructele unui mic arbust numit Vaccinium myrtillus, sunt recunoscute astazi pentru substantele importante pe care le au in compozitie. Cum a ajuns afinul sa fie atat de apreciat? Ei bine, primele consemnari in Europa despre beneficiile afinelor pentru sanatate apar in jurul anului 1000 si se specifica faptul ca afectiunile digestive sunt ameliorate vizibil cu ajutorul acestor fructe. Se spune despre amerindieni ca ar fi primii care au folosit afinele, atat in scop terapeutic, cat si in vopsirea diferitelor materiale textile.

Iata doar cateva dintre actiunile benefice ale afinelor: erau folosite inca din Antichitate ca remediu impotriva diareei, sunt antihemoragice, combat cu succes aftele, normalizeaza menstruatia, sunt antiseptice si astringente. O alta actiune benefica a afinelor este aceea de a combate tulburarile produse de consumul de antibiotice. Amerindienii sunt primii care au descoperit ca afinele sunt benefice in combaterea migrenelor, ameliorarea tusei si reducerea greturilor la femeile insarcinate.
Afinele sunt indicate si in cazul persoanelor cu tulburari de vedere, motiv pentru care au fost foarte populare in randul pilotilor de avion, al soferilor sau al marinarilor, mai ales in perioadele de razboi.
Sunt benefice in cazurile de afectiuni intestinale, diaree si in afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul, aceste fructe avand rolul de a stimula microcirculatia la nivelul retinei. Astfel, afinele se folosesc nu doar pentru a remedia anumite afectiuni oculare, ci si pentru a inlatura simpla senzatie de ochi obositi, dupa ce s-a condus pe distante foarte lungi sau dupa petrecerea mai multor ore in fata calculatorului.
Cu un bogat continut de vitamina A, B, C, E, K, PP, dar si minerale: fier, fosfor, calciu, seleniu sau mangan, afinele protejeaza vasele sanguine, fiind benefice in ameliorarea afectiunilor circulatorii, in hipertensiune arteriala, in combaterea arteritelor, dar si impotriva infectiilor urinare sau a reumatismului. Pentru prevenirea aterosclerozei, medicii recomanda consumul de afine, fie in stare cruda si proaspata, fie de la congelator, acestea avand o actiune pozitiva si in stimularea memoriei. Consumul de afine scade considerabil riscul aparitiei bolii Alzheimer, al diferitelor forme de dementa sau al altor boli psihice.
Recent, cercetatorii au demonstrat faptul ca afinele se afla pe unul dintre locurile principale in clasamentul fructelor cu cel mai mare nivel de antioxidanti, astfel, cine consuma afine isi mentine un nivel ideal de energie si vitalitate. Plecand de la nivelul ridicat al antioxidantilor din afine si de la actiunea lor de anihilare a radicalilor liberi, se explica de ce afinele sunt recomandate de catre medici in cazul persoanelor care sufera de cancer.
Nu doar fructele afinului au actiuni benefice asupra organismului, ci si frunzele sale, acestea avand rol antidiabetic, datorita unei substante, mirtilina, cunoscuta si sub denumirea de insulina vegetala. Aceasta scade nivelul glucozei din sange si din urina. Pe langa aceste calitati, frunzele mai au si un rol tonic, antiseptic si astringent.
Consumul de afine este, fara indoiala, una dintre cele mai placute metode de pastrare a tineretii si a vitalitatii. Asadar, fie ca sunt in stare cruda, in compoturi sau in delicioasa dulceata de afine ecologice Topoloveana, afinele aduc beneficii de necontestat sanatatii! (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

evakuator-servis.com/
http://www.galid.com/