Terapia cu cirese!

Imprimare

Cu o culoare atat de frumoasa si un gust de neuitat, ciresele au bucurat papilele gustative ale oamenilor de-a lungul secolelor. Se pare ca aveau un loc special pe mesele romanilor, a grecilor, dar si a nobilimii chineze. Americanii au primit cu bratele deschise aceste minunate delicii abia in jurul anilor 1600 si abia in 1800 a inceput productia efectiva de cirese, astazi ciresele ocupand unul dintre locurile fruntase in topul preferintelor americanilor.

Se presupune ca ciresul dateaza inca din anul 300 i.H., iar numele sau stiintific, Prunus Avium, vine din limba greaca si inseamna pentru pasari, datorita faptului ca pasarile erau si inca sunt foarte interesate de aceste fructe. Originar din Asia de Vest, ciresul a fost venerat de catre egipteni nu doar datorita fructelor sale delicioase, ci si a frumusetii florilor sale.
Astazi, in Washington, pe malul raului Potomac exista un adevarat rai al ciresilor, imagini de basm, mai ales in perioada in care ciresii sunt infloriti, adunand mii de turisti dornici sa admire peisajul si sa imortalizeze in fotografii peisajele de neuitat. In tara noastra exista localitati care poarta numele acestor fructe, cum ar fi localitatea Ciresu, Ciresoaia, Cireseni, Ciresel, sau Valea Ciresului, denumiri primite in urma specificului cultivarii fructelor din zonele respective, judetele cu o productie considerabila de cirese fiind: Iasi, Galati, Vrancea, Vaslui, Botosani, Neamt, Arad, dar exista si alte zone din tara unde ciresul poate fi cultivat in livezi, alaturi de alti pomi fructiferi. Ca productivitate, specialistii sustin ca ne aflam pe unul dintre locurile fruntase in lume, iar ca suprafata recoltata suntem pe locul 18.
Ciresele si samburii de cirese au fost folosite de-a lungul anilor si in ritualurile de deochi, de descantare sau in alte ritualuri ale fetelor nemaritate, prin care se incerca sa se afle peste cati ani va aparea alesul inimii. Astfel, in unele zone din tara, fetele obisnuiau ca, dupa ce mancau cirese, sa puna samburii intr-o ulcica si apoi sa ii arunce in sus, sub cires. Daca samburii atingeau crengile din prima incercare, atunci, maritisul era foarte aproape. Cine viseaza cirese, va avea parte de o perioada de prosperitate, de succes atat pe plan profesional, cat si in dragoste.
Asadar, iubim ciresele… si cum sa nu fie altfel, daca acestea sunt o adevarata sursa de vitamine, minerale si substante active menite sa ne aduca mult dorita sanatate. Ciresele contin betacaroten, vitamina A, B, C, PP, K si minerale: potasiu, magneziu, sodiu, avand o actiune reconfortanta, antianemica, laxativa, antireumatismala, antioxidanta.
Au un efect pozitiv in hipertensiunea arteriala, in bolile renale si in obezitate, fiind benefice si in combaterea celulitei sau in mentinerea elasticitatii si tineretii pielii. Datorita antioxidantilor pe care ii contin, ciresele lupta impotriva cancerului, prevenind mutatiile celulare si ajuta la detoxifierea organismului, ajutand la eliminarea substantelor nocive. Cura cu cirese este recomandata persoanelor care vor sa piarda kilogramele in plus, recomandandu-se inlocuirea unei mese cu 500 g cirese in stare proaspata, dar si celor care sufera de dureri musculare sau articulare. La persoanele care sufera de obezitate, cura se poate tine pe tot parcursul sezonului de cirese si presupune ca intr-o zi din saptamana sa se consume doar cirese, iar in celelalte zile sa se inlocuiasca o masa cu 500 g cirese.
Pe langa combaterea durerilor musculare si articulare, ciresele contribuie la imbunatatirea somnului, fiind indicate la persoanele care sufera de insomnie si care nu se pot odihni. Ciresele imbunatatesc si activitatea ficatului, avand o actiune benefica si asupra activitatii renale, ajutand la eliminarea pietrelor. Ciresele, in special cele negre, sunt benefice si in combaterea cancerului de colon si a colitelor de putrefactie, avand si o contributie importanta in tratarea unor boli psihice (Alzheimer sau unele forme de dementa), in tratarea diferitelor forme de depresie. Sunt benefice si in cazul celor care sufera de boli cardiovasculare, intrucat au rolul de a preveni aparitia cheagurilor de sange, scazand considerabil si riscul infarctului miocardic.
In cosmetica, ciresele se folosesc cu succes ca ingredient principal in lotiuni de hidratare a pielii uscate sau ridate, in sampoane sau in ape tonice, dar si in compozitia unor parfumuri.
Acestea sunt doar cateva din beneficiile cireselor pentru sanatatea noastra, cirese care se prezinta in multe soiuri, din care cele negre contin o cantitate de vitamine, minerale si antioxidanti mult mai mare decat cele rosii. Asadar, consumati-le in stare proaspata sau in delicioasa dulceata de cirese negre Topoloveana, detinatoarea distinctiei ITQI Superior Taste Award 2011, o dulceata fara zahar adaugat, fara conservanti, al carui gust a cucerit si Casa Regala a Romaniei. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

www.evakuator-servis.com/
www.galid.com