Stafidele, izvor de energie

Imprimare

Stafidele se afla in topul gustarilor sanatoase – aceasta este rezultatul unui studiu intreprins de cercetatorii americani. Stafidele scad riscul de boli cardiace si sunt bogate in potasiu, regland presiunea arteriala. Contin o cantitate mare de fibre, care ofera rapid si pentru mai multa vreme senzatia de satietate. Fibrele din stafide au rolul de a absorbi apa din organism si din acest motiv se pot folosi cu succes in cazul constipatiilor. In plus, reprezinta o excelenta sursa de antioxidanti ce interactioneaza cu absorbtia colesterolului.

Stafidele sunt printre putinele fructe dulci care, in cantitate rezonabila, sunt permise in curele de slabire, datorita aportului lor energetic. Totodata, contin acid oleanoic care protejeaza dintii impotriva cariilor. Stafidele impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare pentru dinti, dar si a celor care cauzeaza gingivita.
Stafidele sunt bogate in calciul atat de necesar pentru intarirea dintilor si a oaselor. Un micronutrient continut de stafide, numit boron, ajuta la buna absorbtie a calciului si la formarea oaselor. Potasiul si magneziul continut de stafide reduc aciditatea din organism si indeparteaza toxinele din corp. Stafidele sunt bogate in fier si cupru, substante necesare pentru formarea globulelor rosii din sange. De asemenea, vitamina A din delicioasele stafide este benefica pentru sanatatea ochilor.
Stafidele sunt nelipsite din cozonacul delicios, din pasca, prajituri, checuri, placinte, inghetata sau salata de fucte. Pentru a beneficia si mai mult de calitatile lor pot fi incluse ca atare, in meniul nostru zilnic. Stafidele nu sunt altceva decat boabe de struguri uscate, provenite de la soiuri fara seminte. Gustoase si cu multiple calitati! Sa le savurati sanatosi! (Aglaea Ciubotaru, Foto: freeimages.com)