Patlageaua rosie - leacuri, retete si interdictii

Imprimare

Teofrast, unul dintre primii nostri naturalisti, sustinea ca exista o legatura stransa intre sanatatea omului si hrana obtinuta din plante si animale care cresc in zona in care acesta s-a nascut. Teoria e combatuta de unii oameni de stiinta contemporani.
Totusi, aceasta teorie se bazeaza pe faptul ca a stiut ea mama-natura ce a stiut atunci cand a facut ca, in anumite zone, sa fie posibil sa creasca doar unele plante, mamifere, pasari sau pesti, respectandu-se un anumit ritm, o anumita logica a prelucrarii hranei, data de succesiunea fireasca a anotimpurilor. Stiintific poate ca nu a fost probata o astfel de teorie in ce priveste totalitatea animalelor si plantelor. Dar asta nu inseamna ca nu sunt exemple in natura care sa o sustina. Iata, de exemplu, banala patlagea rosie sau tomata (Solanum lycopersicum). Experienta a demonstrat ca este mai bine tolerata de locuitorii din zonele cu clima calda (patlageaua rosie este originara din America de Sud, din Peru). In schimb, ea trebuie aproape eliminata din alimentatie in zonele cu un climat foarte rece, unde, de altfel, in mod obisnuit, cultivarea ei este rara.

In zona temperata, e recomandata cu precadere in anotimpul cald, cand patlageaua rosie ajunge la maturitate. Ea nu trebuie sa fie consumata in stare proaspata in anotimpul rece oricat de performante ar fi serele in care o cultivam. De altfel, in geneĀ­ral, patlageaua rosie nu trebuie consumata in exces, in stare cruda, in nici un anotimp indiferent pe ce paralela a planetei ne-am afla, pentru ca ea poate provoca dezechilibre. Cruda, tomata trebuie abordata mai degraba ca un condiment decat ca un aliment. Si ca o curiozitate, organismul toleĀ­reaza mai bine varietatile de rosii mici (cherry) si mai putin pe cele mari.

Datorita sarurilor acide pe care le contine, patlageaua rosie poate fi recomandata bolnavilor de artrita si ateroscleroza. Patlageaua rosie mareste rezistenta organismului la infectii, ajuta in curele de detoxifiere, purificand sangele, combatand aciditatea gastrica si putrefactiile intestinale. Contine vitamina A, fiind eficienta in lupta impotriva imbatranirii. Semintele si coaja patlagelei rosii combat constipatia.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.