Vremea cireselor si a visinelor

Imprimare

Ciresul este unul dintre cei mai indragiti, dar si raspanditi pomi fructiferi din intreaga lume. Fructele sale, ciresele, fac parte din deliciile verii, fiind pe cat de gustoase, pe atat de sanatoase. Ciresul este originar din regiunea cuprinsa intre Marea Neagra si Marea Caspica, iar apoi s-a raspandit in intreaga lume. Exista zone unde este cultivat (in general zone din Europa si America), dar creste si salbatic, in zone din Asia sau Africa. Istoria visinului este strans legata de cea a ciresului, insa visinul are insa o arie de raspandire mai mare.

Legende despre ciresi si visini
O legenda romaneasca povesteste despre un sat bogat, in care oamenii ingrijeau cu drag pamanturile. Pomii, atent ingrijiti de catre sateni, faceau un rod atat de bogat, incat satul era renumit pentru fructele sale. La o margine a satului, traia o femeie cam retrasa si careia nu-i placea sa se amestece cu ceilalti sateni, nici macar sa le dea binete, asa ca isi facuse o casa si in jurul ei construia un zid care sa o tina cat mai ascunsa de ochii celorlalti. In curtea ei, aproape de zid, crestea un pom care facea niste fructe rosii, foarte ademenitoare. Pentru ca femeia purta numele de Ciresoaia, satenii numeau pomul "cires" si fructele sale "cirese", insa nimeni nu avusese niciodata ocazia sa guste din minunatele fructe.

Batrana le vindea numai celor foarte bogati, iar cu banii pe care ii facea, isi ridica zidul tot mai inalt. Nu departe de casa Ciresoaiei, traia o fata care ii crestea singura pe fratii sai, muncind cu ziua pe la ceilalti sateni. Uneori, copilasii mai aruncau cate o privire la pomul Ciresoaiei, care crestea tot mai inalt si tot mai plin de fructe, insa niciodata nu cutezara sa ceara cirese.
Veni si clipa in care batrana cazu la pat si avea nevoie de ajutor, insa nimeni din sat nu trecea nici macar sa-i lase o cana de apa. Doar fata saraca, cand se intorcea seara de la lucru, ii lasa cate o galeata de apa si o bucata de paine. Intr-o seara, fata o gasi pe batrana la poarta si, in semn de recunoastinta, batrana o chema in curte si ii oferi un cos cu cirese. Tot in semn de multumire, batrana ii spuse sa le puna fratilor sai la urechi cercelusi din cirese, iar cand vor fi terminat de mancat toate fructele, sa faca o groapa in curte si sa puna samburii acolo. Fata facu intocmai, iar peste un timp, un pom frumos si roditor, se inalta din locul in care ingropara samburii. Tare bucurosi mai fura copilasii, iar incet, incet reusira sa uite de saracie, vanzand si satenilor delicioasele fructe. Peste ani si ani, tinutul a devenit unul renumit pentru ciresele sale.
Nu doar fructele ciresului, ci si florile sale au devenit subiect al legendelor de-a lungul anilor. In Japonia, floarea de cires este simbolul fericirii. In ritualurile de nunta, se prepara o infuzie din flori de cires, care aduce fericire si noroc mirilor. Tot in Japonia, florile de cires sunt considerate flori nationale, simbol al fertilitatii, dar si simbol al efemeritatii, al trecerii vietii spre moarte. In timpul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial, pilotii kamikaze nu plecau in misiune fara a lua cu ei o creanga de cires, ca semn al trecerii dintre viata si moarte. In Japonia, exista un adevarat cult al florilor de cires. Exista si o legenda japoneza care spune ca printesa florilor de cires, pe numele sau Ko-no-hana-sakuya-hime, si-a intalnit alesul inimii, zeul Ninigi, pe malul marii. Acolo, in mirificul peisaj, s-au indragostit. La inceput, tatal printesei a refuzat sa-i acorde mana fiicei sale si i-a propus sa ia in casatorie pe o alta fiica de-a sa. Acesta a refuzat, si s-a casatorit cu Ko-no-hana-sakuya-hime, iar cealalta fiica, de suparare, a pus un blestem asupra vietii oamenilor. Le-a facut vietile de o rara frumusete, insa foarte scurte.
O alta legenda japoneza spune ca un taran foarte harnic avea un catel foarte credincios, pe nume Chintin. Intr-o zi, catelul a inceput sa latre si i-a aratat stapanului sau un loc unde sa sape. Taranul a sapat si a gasit o comoara.  Un vecin foarte invidios, vazand ce noroc avusese taranul, ii ceru sa-i imprumute cainele. Ajuns cu cainele la el in curte, acesta incepu sa-l bata si sa strige la el, sperand ca si la el in curte avea sa se gaseasca o comoara ca cea a vecinului sau. Cainele cauta, cauta si deodata incepu sa latre. Omul invidios incepu sa sape, dar in loc de aur, gasi o gramada de balegar. De ciuda, batu cainele pana il ucise, iar cand taranul cel harnic veni sa-si ia cainele inapoi, ii spuse ca il omorase. Suparat ca isi pierduse cainele atat de credincios, taranul ce harnic, impreuna cu sotia sa, ingropara cainele si plantara un pin peste el. Pinul crescu foarte inalt, iar taranul isi aminti ca lui Chintin ii placeau foarte mult prajiturelele din orez, asa ca a taiat pinul si a facut o covata, in care sotia sa a pregatit orezul pentru prajiturele, insa in covata incepu sa apara aur. Vecinul invidios, vazand acestea, ceru cu imprumut covata, o duse acasa si incepu sa puna orez in ea, insa in loc de aur, incepu sa apara balegar. De furie, acesta arunca covata in foc. Taranul cel harnic se supara cand auzi ca nu mai avea nici covata, insa ceru cenusa si arunca o parte din ea la radacina ciresilor. Acestia inflorira imediat. Vecinul cel invidios vru sa ceara si el, insa sosi un print si ceru si el cenusa din aceea, o arunca si el la radacina ciresilor si acestia inflorira imediat... numai ciresii vecinului invidios ramasera inca fara floare. 
Cu o traditie de peste sapte secole, Festivalul Hanami (Hanami in japoneza inseamna "admirarea florilor") - Festivalul Florilor de Cires - duce mai departe o traditie initiata inca de pe vremea unor sarbatori elitiste a curtii imperiale, preluata apoi de catre celebrii samurai si raspandita astazi in intreaga Japonie. Daca inainte festivalul era dedicat florilor de cires, astazi se fac petreceri in aer liber, cu mancare si cu bautura.
Muntii Yoshino din Japonia atrag numerosi turisti, mai ales atunci cand cei 100.000 de ciresi infloresc. De altfel, inflorirea este atent urmarita de catre televiziuni, acestea transmitand periodic stiri despre stadiul infloririi.
Sakura - asa cum este denumita in Japonia floarea de cires - a fost, de-a lungul timpului, sursa de inspiratie pentru poeti, acestia elogiind in cele mai frumoase versuri, frumusetea florilor de cires.
Unul dintre cele mai spectaculoase imagini sunt cele create de vantul care duce petalele de ciresi, fenomen numit de catre japonezi viscol de flori de cires.
Conform horoscopului japonez, cei nascuti in perioada 15 februarie - 20 martie sunt in zodia florii de cires, zodie care se caracterizeaza prin naturalete, caldura si energie. Cei nascuti sub semnul florii de cires sunt sensibili, vulnerabili si sufera pana la autodistrugere atunci cand sunt raniti.
Si in Bucuresti, in parcul Herastrau, exista cativa ciresi japonezi, pe aleea denumita Aleea Ciresilor Japonezi. Un alt cires renumit din Romania este un cires din localitatea Petreni, judetul Alba. Despre acesta se spune ca era pomul sub care obisnuia Lucian Blaga sa scrie. Se pare ca este si ciresul cel mai mare din Europa. Are 135 de ani si peste 20 m inaltime.
O sarbatoare a florilor de cires are loc si in Washington, atunci cand americanii celebreaza un vechi dar primit de la primarul din Tokio, 3.000 de ciresi.

Culturi si soiuri de cires
Unii spun ca romanii ar fi descoperit ciresul atunci cand au venit pe tinuturile din jurul Marii Negre, altii spun ca originile ciresului sunt mult mai indepartate. Cert este ca odata descoperit, a devenit unul dintre cei mai iubiti pomi, datorita fructelor sale.
Ciresul creste destul de repede, mai ales atunci cand are caldura suficienta, la momentul potrivit, insa are nevoie si de cel putin 1000 de ore de frig, pentru a intra in repaus profund. Astfel, ciresul este unul din pomii care sunt foarte rar afectati de ger. Temperaturile foarte ridicate nu ii sunt pe plac. Ciresul are nevoie de apa in cantitati moderate, insa nu suporta apa stagnata in sol, aceasta afectandu-i radacinile. Are nevoie si de lumina, de aceea zonele in care exista suficienta lumina sunt mai productive decat cele mai umbrite. Nu cresc in soluri foarte reci, excesiv de umede si nici in soluri grele.
La nivel mondial, tara noastra se afla pe locul al treilea la productia de cirese. Exista zone din tara in care cultivarea ciresilor este nu doar o traditie pastrata din generatie in generatie, ci si o sursa importanta de venit.
In Iasi, la Miroslava, exista un adevarat tezaur, o colectie cu 550 de soiuri de cires si 124 soiuri de visin, agronomii numind acest judet si Patria Ciresului.
Pe teritoriul tarii noastre cresc soiuri romanesti, dar s-au adaptat si unele soiuri straine, performantele productiei diversificand, de-a lungul anilor, paleta soiurilor. Cele mai celebre soiuri romanesti sunt: Uriase de Bistrita, Colina, Somesan, Boambe de Cotnari, Daria, Severin, Rosii de Bistrita, Negre de Bistrita, Tentant, Iva, Cerna, Clasic sau Ponoare. In timp, ciresul a capatat diverse denumiri populare, printre care: malin, cires pasaresc, ciures, mocru sau ceras.
Visinul se cultiva in zonele de dealuri din tara noastra: Botosani, Bacau, Mures, Vaslui, Vrancea, Valcea sau Dolj.

Beneficiile cireselor si ale visinelor pentru sanatate
Atat ciresele, cat si visinele sunt fructe indragite pentru gustul lor minunat, dar si pentru beneficiile lor pentru sanatate. Sunt bogate in vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C, E), dar si in minerale (magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc sau cupru), fiind recomandate persoanelor care vor sa piarda in greutate. Insa, beneficiile cireselor nu se opresc aici. Acestea sunt recomandate si in cadrul curelor de detoxifiere, in intarirea sistemului imunitar, in combaterea infectiilor sau in redobandirea starii de calm si liniste.
Specialistii in medicina naturista recomanda consumul de cirese si visine celor care sufera de: afectiuni biliare, renale, astenie, calculi renali, hipertensiune, obezitate, constipatie, ateroscleroza, afectiuni hepatice, scleroza, afectiuni psihice (Alzheimer si diferite forme de dementa), reumatism, insomnie, depresii, cancer de colon, cancer mamar, artrita reumatoida, ischemie cardiaca si nu numai.
Ciresele pot fi consumate ca atare, de preferat la temperatura camerei, nu din frigider, pe stomacul gol, inainte de micul dejun, sub forma de suc proaspat sau sirop.
Cura de detoxifiere presupune consumul de cirese timp de 1-3 zile, timp in care organismul se elibereaza de substantele toxice. Ciresele contin 40-60 de calorii pe suta de grame, de aceea sunt ideale pentru curele de slabire.
Ceaiul de codite de cirese este renumit pentru ameliorarea simptomelor in afectiunile renale.
Visinele au si ele beneficii importante pentru sanatate. Sunt bogate in antioxidanti, au si ele efect antiinflamator si sustin sistemul imunitar. Previn aparitia cancerului, scad nivelul de cholesterol si sunt excelente in cura de slabire.

Retete cu cirese si visine
Sute de retete, care de care mai sofisticate, din bucatariile intregii lumi, au ca personaje principale aceste minunate fructe. Iata una dintre ele:
Cotlet de porc in sos de cirese. Ingrediente pentru patru portii: 4 felii cotlet de porc, 400 g cirese, jumatate ceasca de otet de mere, jumatate de litru vin rosu, o lingura boabe de mustar, o lingura zahar, o foaie de dafin, sare, piper, o lingura amidon. Se spala bine ciresele, se scot samburii si se pun la fiert impreuna cu zaharul, vinul si otetul, la foc mic. Cand da in clocot, se adauga foaia de dafin, boabele de mustar si de piper. Cotletele se pun pe gratar si se fac pe ambele parti, apoi se presara peste felii putina sare mare. Cand sosul scade la jumatate, se adauga amidonul dizolvat intr-o lingura de apa, apoi se pun feliile de gratar si se mai lasa circa doua minute.
Inghetata de cirese sau visine este o alta reteta, foarte iubita de cei mici si nu numai. Iata unul din modurile de preparare. Ingrediente: 400 g cirese sau visine, 400 g iaurt gras, 4 plicuri zahar vanilat, o lingura de miere, sirop de cirese sau de visine. Se spala ciresele/visinele si se scot samburii, apoi se pun in blender; se mixeaza jumatate de minut, se adauga apoi iaurtul, mierea si zaharul vanilat si se mai mixeaza un minut. Compozitia rezultata se pune in cupe si se tin la frigider cel putin trei ore. Siropul se adauga in momentul servirii.
Un alt preparat, foarte indragit este dulceata. Dulceata de cirese Topoloveana pastreaza integrala pulpa cireselor. Pe langa gustul unic, traditional, aceasta dulceata este foarte sanatoasa, fiind fara zahar adaugat. Este un excelent remediu in combaterea constipatiei, avand efect laxativ. La fel de sanatoasa este si dulceata de visine Topoloveana, preparata si ea fara adaos de zahar sau conservanti. Este un remediu bun in reducerea riscului de diabet, in stabilizarea ritmului cardiac si in mentinerea sanatatii pielii. Visinele ajuta la detoxificarea organismului, scad colesterolul si combat cu succes stresul. (Foto: www.freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro, Arhiva personala)

Despre cirese, visine, beneficiile lor si preparatele din aceste fructe a vorbit si Cecilia Caragea la rubrica Arta de a trai sanatos din cadrul emisiunii Europolis (TVR 1).