Dieta in afectiunile reumatismale

Imprimare

Nu exista om sa nu aiba o afectiune reumatismala cat de mica. Durerile de spate, de incheieturi, de gat si de cap fac parte din simptomatologia bolilor reumatismale. Ele se acutizeaza atunci cand temperatura scade si cand umezeala se simte in atmosfera. Nu conteaza varsta, daca boala gaseste punctul slab, se strecoara precum apa in crapaturile unei pietre. Durerea este mai intensa in anotimpurile reci si cu precipitatii intense, dar si vara poate sa se faca simtita, mai ales atunci cand se anunta ploi si genuchiul tau devine cel mai sigur meteorolog...

In bolile reumatice de tipul osteoporozei, reumatismelor inflamatorii, artrozei, spondilozei, fizioterapia si medicatia ne ajuta sa scapam de durere, dar nu sunt suficiente. Rezultate mult mai bune se pot obtine daca, pe langa acestea, avem grija sa optam pentru acele alimente care lupta impotriva factorului inflamator generator de reumatism. Miscarea completeaza regimul alimentar. Ea ne ajuta sa ne mentinem activ sistemul locomotor. In plus, multe persoane au scapat de durerile reumatice in urma catorva sedinte de acupunctura facute inainte de sosirea toamnei.
Iata cateva sugestii de regim alimentar, in functie de tipul de afectiune:

1. In reumatism
Persoanele care au o boala reumatica trebuie sa adopte un regim alimentar diversificat, din care sa nu lipseasca proteinele, lipidele, vitaminele, sarurile minerale si apa. Laptele, branzeturile, carnea, pestele, legumele, fructele si cerealele sunt cele mai importante categorii de alimente care ii vin in ajutor persoanei reumatice. Este recomandat ca toate aceste alimente sa fie de buna calitate, proaspete si neprocesate. Se va consuma carne slaba, nu preparate din carne (mezeluri, carnati), peste de calitate, nu preparate din peste (icre), si legume si fructe proaspete. Cerealele cele mai bune sunt cele integrale, care nu contin zahar sau alte adaosuri artificiale.
2. In osteoporoza
Osteoporoza este o afectiune a carei aparitie este favorizata de aportul insuficient de calciu si de vitamina D, de dezechilibrele alimentare, de menopauza netratata, sedentarism, fumat, tratament cu anumite medicamente.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.