Cel mai sanatos dintre fructele toamnei. 9 motive ca sa il incluzi in dieta

Imprimare

Toamna se apropie cu pasi repezi si aduce cu sine o oferta foarte bogata de fructe. Din bogatia acestui anotimp, la loc de frunte, alaturi de struguri si mere, se afla prunele. E pacat sa nu profitam de aceste fructe aromate si racoritoare atata vreme cat se gasesc din belsug, nu sunt scumpe, iar beneficiile pentru sanatate sunt imense. Prunele ne aduc o mare concentratie de vitamine si minerale, ajuta la slabit, vindeca unele afectiuni, detoxifica organismul si fac bine la frumusete. In plus, aceste fructe reprezinta o importanta sursa de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu si fibre. Fenolii, alti compusi benefici din prune, protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului uman.

Iata care sunt cele mai cunoscute beneficii care fac din prune aliatul sanatatii noastre:
1. Prunele sunt o sursa importanta de vitamina C, fiecare fruct contine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, asa ca iti poate apara celulele de o posibila degradare.
2. Alunga oboseala - o cura de prune este cel mai la indemana tratament pe care-l putem face pentru intarirea organismului. Vom elimina toxinele, vom purifica ficatul, toate organele vitale vor primi din plin energie. Banala pruna este un rezervor fantastic de vitamine A, B1, B2 si C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul si fierul.
3. Prunele reprezinta laxativul cel mai sanatos – datorita continutului mare de apa (80%), favorizeaza eliminarea renala, contribuind in egala masura la eliminarea pietrelor la rinichi sau in tratamentul infectiilor urinare.
4. Combat anemia, gratie actiunii vitaminei C, care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive.
5. Prunele actioneaza ca un stimulent al memoriei – antioxidantii puternici din prune te ajuta sa elimini celulele deteriorate ale creierului.
6. Prunele sunt sarace in calorii, ceea ce inseamna ca sunt benefice dietei tale. Fiecare pruna contine 30 de calorii, adica 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi.
7. Continutul mare de potasiu al prunelor tine sub control tensiunea arteriala si reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale, iar pigmentul rosiatic-albastrui al prunelor, numit antocianina, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.
8. Fiind foarte sarace in grasimi (fiecare fruct contine mai putin de 0,2 grame), prunele previn bolile de inima. In plus, ele nu contin grasimi saturate, care pot creste riscul atacului de cord prin cresterea colesterolului.
9. Ajuta la frumusete - prunele bine coapte se folosesc si in cosmetica. Mastile cu prune, fiind astringente, sunt recomandate in cazul tenului gras, cu porii deschisi. Fructele se zdrobesc si se tin pe fata timp de 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Masca poate fi combinata si cu un albus de ou batut spuma. (Roxana Dimitriu)

Sursa: Antena Satelor